Előfizetés

Gyilkos-sztori: 20 éven át mészárolt az idős asszony

Publikálás dátuma
2015.07.31. 17:56
Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Az elmúlt húsz évben több mint tíz embert gyilkolhatott meg a hatvannyolc éves Tamara Szamszonova. A szentpétervári asszony, akit a Mirror csak Hasfelmetsző Nagyiként emleget többnyire lefejezte áldozatait, majd levágta végtagjaikat. 

Az asszonyt egy biztonsági kamera buktatta le: a felvételeken ugyanis tisztán látszik, ahogy egy idős nő testrészeit cipeli egy fekete műanyag zsákban. Szamszonova angolul, oroszul és németül is naplót vezetett rémtetteiről, amelyek alapján a szentpétervári rendőrség most több megoldatlan eset végére járhat - a hatóságok most húsz évre visszamenőleg átnézik a lezáratlan gyilkossági aktákat. Szamszonovát azután kapták el, hogy az egyik áldozata fej nélküli holttestét megtalálták egy tó közelében a szentpétervári Dimitrova utcában. Tizenkét évvel ezelőtt egy fej és végtagok nélküli férfi hulláját találták meg ugyanebben az utcában - idézte fel a Daily Mail. A nő lakásán a rendőrök több esethez kapcsolódó bizonyítékokat is találtak: például az egyik áldozat hitelkártyáját, de előkerült egy fűrész és egy kés is, amelyek mellett vérfoltokat fedeztek fel a fürdőszobában. Az asszonyt vádolják két korábbi bérlője meggyilkolásával, és feltehetőleg a saját férje is az áldozatok között van - az ő eltűnését 2005-ben jelentette be, a férfi azóta sem került elő.

Szamszonova beismerte a bűncselekményeket, de a részletekbe nem hajlandó belemenni. Az asszony azt is elmondta, hogy a szovjet időkben Szentpétervár egyik neves szállodájában dolgozott szobalányként, feladata a vendégek megfigyelése is volt. "Vagy sokkal okosabb, vagy sokkal butább, mint amilyennek mutatja magát" - mondták róla a rendőrök.

A metróban is szembesülünk a múlttal - És tanulunk-e?

Publikálás dátuma
2015.07.31. 14:43
A 2014-es megemlékezés egyik pillanata Fotó: Vajda József, Népszava
A roma holokauszt áldozataira emlékező tablókiállítás nyílt pénteken Budapesten, amelyet szeptember 30-ig lehet megtekinteni a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.    

Az utazóközönség a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében összeállított tablókon roma festők és költők műveivel, valamint túlélők visszaemlékezéseivel találkozhat. "Közös a sors, közös a felelősség, ezért vállaltuk ezt a kiállítást" - fogalmazott a szervezet elnöke és a tárlat egyik kurátora, Kirschner Péter.

Az eseményen Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyar elnöke felidézte, hogy Európában a romák több évszázados megbélyegezettsége és társadalmi kirekesztettsége a nemzetiszocialista rezsimek térhódításával először nyílt diszkriminációba, majd teljes jogfosztottságba fordult. Magyarországon már 1938-ban belügyi rendelet írta elő a csendőrség számára, hogy megbízhatatlan személyként kell kezelni minden cigány lakost, 1944-ben pedig országos szinten folyt a romák szervezett deportálása és meggyilkolása.

"A roma genocídiumban megölt és megkínzott honfitársaink elvesztésével jóvátehetetlen és megmagyarázhatatlan tragédia, öncsonkítás érte a magyar nemzetet" - hangsúlyozta.Az államtitkár kitért arra is, hogy 1972 óta minden év augusztus 2-án emlékeznek világszerte a roma holokauszt áldozataira, hiszen 1944-ben ezen a napon az auschwitzi lágerben néhány óra leforgása alatt végeztek csaknem háromezer roma fogollyal.

Takács Szabolcs szerint a Metró Art Galéria tablókiállítása fontos eszköz lehet a romák történelmének, így a második világháború alatt ellenük folyó, Magyarországon hosszú évtizedekig feledésbe merült népirtás tényének és eseményeinek megismertetésében. Donáth László evangélikus lelkész az eseményen beszédében úgy fogalmazott, gyilkosok és áldozatok leszármazottaiként kell hordoznunk a közös sorsot, annak reményében, hogy talán esély nyílik egy igazabb és emberibb, kevesebb gyilkost és áldozatot hozó életre.

Hozzátette azt is, hogy mindannyiunk kötelessége bőrszínre, származásra, vallásra és állampolgárságra való tekintet nélkül segíteni a rászorulókat. Az eseményen Fehér Elemér és Sándor Norbert, a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei zenéltek, valamint Rostás-Farkas György cigány költő szavalta el saját, Szálkák a világ szemében című költeményét. A roma holokauszt áldozataiért Verő Tamás rabbi mondott héber nyelvű imát.

A tárlat megnyitóján részt vett Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, valamint jelen voltak Németország és az Egyesült Államok diplomáciai testületeinek képviselői is.

Vizes vb - Magyarország-Argentína 21-4

A csoportelsőséget már korábban megszerző magyar válogatott 21-4-re győzött pénteken az argentin csapat ellen a kazanyi vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának harmadik fordulójában.

A C jelű négyes első helyének megszerzése egyben azt is jelenti, hogy Benedek Tibor szövetségi kapitány címvédő együttese automatikusan a negyeddöntőbe jutott, míg a csoportban második Kazahsztán és a harmadik Dél-afrikai Köztársaság keresztbejátszik egy másik csoport második és harmadik helyezettjével a nyolc közé kerülésért.

A csoportküzdelmeket lezáró összecsapáson Szivós Márton és Varga Dénes volt a legeredményesebb, mindketten négy-négy alkalommal találtak be az argentin kapuba. A magyar csapat legközelebb kedden száll vízbe, akkor már a négy közé jutásért.