Előfizetés

Izrael nem kér az éhségsztrájkokból

Az izraeli parlament csütörtökön engedélyezte az éhségsztrájkoló rabok akaratuk ellenére történő etetését. Az ország orvosi szövetsége és több jogvédő csoport is felszólalt a döntés ellen. 

A rendelkezést Benjamin Netanyahu miniszterelnök indítványozta. Azzal indokolta, hogy a raboskodó palesztinok éhségsztrájkja előbb-utóbb a halálukhoz fog vezetni, ami viszont komoly visszhangot válthat ki Ciszjordániában. A kérdés a parlamentet is megosztotta, de végül a papíron 120 fős testület 46-40 arányban a miniszterelnök mellé állt. Az orvosi szövetség azonban az erőszakkal való etetést kínzásnak tekinti, valamint orvosilag is kockázatosnak.

Palesztin jogvédők rasszistának és fasisztának titulálták a kormányt lépéséért. Az izraeliek sem hagyták szó nélkül a dolgot, mondván arra kényszerítik az orvosi közösséget, hogy tegyék félre az erkölcsöt politikai haszonszerzésért. Az orvosokat is arra biztatják, ne vegyenek részt a kínzásokban.

Gilard Erdan belbiztonsági miniszter a törvény mellé állt, mondván az csak megakadályozza a palesztin elítélteket abban, hogy a sztrájkkal kényszerítsék a hatóságokat elengedésükre. Facebook-oldalán elmondta, az ügyben az izraeli polgári bíróságé lesz az utolsó szó.

A menekültek "bármi áron" át akarnak jutni a Csatorna-alagúton

Publikálás dátuma
2015.07.31. 09:26
Fotó: Rob Stothard/Getty Images
Mintegy kétszáz menekült próbált a francia Calais kikötővárosából Nagy-Britanniába jutni a két országot összekötő Csatorna-alagúton keresztül péntekre virradó éjjel, de a rendőrség útjukat állta.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a menekültek egy nagyobb csoportja megpróbált bejutni a vasúti alagútba, de rendőrök körbezárták őket egy hídon. Egy kisebb, mintegy 15 fős csoport néhány száz méterrel tovább jutott, de végül őket is feltartóztatták

David Cameron hivatala a Twitteren bejelentette csütörtök éjjel, hogy a brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány rendkívüli események idején tanácskozó testületét (COBRA) a helyzet megvitatására. A Calais-ban táborozó több ezer menekülő hetek óta próbál átjutni Nagy-Britanniába az alagúton keresztül. Az eddigi próbálkozások során legkevesebb tíz ember számára véget ért nem csak az út, de a földi lét is.

 A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szerdai értesülése szerint a brit hatóságok 148 embert fogtak el Folkestone városában, az alagút angliai termináljának közelében. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a napokban arról számolt be, hogy az észak-franciaországi Calais városában 3-5 ezer menekülő vár arra, hogy "bármi áron" eljusson Nagy-Britanniába. A belügyi tárca vezetője szerint az Afrika szarván (Szomáliában), Szíriában, Irakban és Afganisztánban zajló konfliktusoknak tudható be a bevándorlók számának emelkedése.

A múlt héten a Csatorna-alagutat üzemeltető cég 9,7 millió eurót követelt Franciaországtól és Nagy-Britanniától a Calais-ban tartózkodó és onnan Angliába eljutni akaró menekültek elleni védelemre.

Az európai baloldalnak radikálisan kell gondolkodnia

Publikálás dátuma
2015.07.31. 08:23

Financial Times

Az európai baloldalnak radikálisan kell gondolkodnia, ha jobb jövőt akar magának - vélekedik az angol lap most megjelent írásának szerzője. A baloldalra napjainkban mind a szélsőbal, mint a szélsőjobb felől erős nyomás nehezedik. Utóbbi azt jelenti, hogy a Jobbik, vagy a francia Nemzeti Front populista módon olyan, osztályalapú aggodalmakat fogalmaz meg, amik egykor a baloldal egyik motorjának számítottak. Nyugaton a szociáldemokraták két út között választhatnak: az egyik, hogy felveszik a harcot a tengernyi szegénység, a kirekesztés, a nagy egyenlőtlenség, a háborúk ellen, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás javításáért. A másik: folytatják civilizált küzdelmet a megtermelt haszon igazságosabb elosztására. Ezen halad most a hatalmon lévő baloldal a franciáknál, az olaszoknál és a svédeknél, de vezetőik mégis vesztenek népszerűségükből, a tagság lázadozik. A kiábrándultak pedig a szélső balhoz, illetve szélső jobbhoz állnak át. Ide tartozik a terrorizmus is, amelynek leküzdéséhez a jelenleginél sokkal mélyebb nemzetközi együttműködés, illetve hazai oktatás szükséges, a bevándorlás, ahol olyan politikát kellene kialakítani, ami egyszerre elfogadható a köz számára, és közben azért megfelel a humanitárius normáknak. A baloldal fő árama jelenleg túlságosan ragaszkodik a szocialista értékek és a piaci hatékonyság hamis kettősségéhez.