Előfizetés

Retirált a Mal Zrt. - Nem bővíti várpalotai hulladéklerakóját

Nem bővíti várpalotai hulladéklerakóját a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt., a cég erről hivatalos levélben tájékoztatta a Fejér Megyei Kormányhivatalt - közölte Várpalota fideszes országgyűlési képviselője.

Kontrát Károly hangsúlyozta: a várpalotaiak májusban már határozottan kinyilvánították, hogy a városban nincs helye semmiféle veszélyes hulladék elhelyezésének. Álláspontjuk azóta sem változott, ezért fogadták elutasítóan a bővítési tervet, amely szerint a Mal Zrt. 30 ezer tonna veszélyes anyagot, köztük arzént, ciánt és higanyt tárolna a Várpalota melletti hulladéklerakóban - tette hozzá.

Nem kell műteni Juhász Rolandot

Nem kell megműteni Juhász Rolandot, a Videoton és a magyar labdarúgó-válogatott védőjét, akire azonban így is többhetes kihagyás vár.

A játékos a BATE Boriszov elleni keddi Bajnokok Ligája-selejtező első félidejében sérült meg, már a 30. percben le kellett cserélni, hordágyon vitték le a pályáról. "Túlfeszülés miatti ízületi húzódást szenvedett. Az MR-vizsgálata negatív lett - nyilatkozta a székesfehérvári klub honlapján dr. Kovács Tibor csapatorvos. - Az elvégzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy nincs szükség műtéti beavatkozásra, jövő héten elkezdheti a rehabilitációt." 

Hozzáfűzte, nagyon nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor is térhet vissza Juhász, de jelenleg úgy néz ki, hogy körülbelül egy hónap múlva léphet ismét pályára. "Hétfőn kezdődik a rehabilitációm, én pedig azon leszek, hogy minél hamarabb visszatérhessek a Vidibe és emellett természetesen a válogatott szeptemberi mérkőzésén is szeretnék már játszani" - mondta Juhász Roland, a magyar bajnok csapatkapitánya.

A magyar válogatott szeptember elején két Eb-selejtezőt is játszik: 4-én a románokat fogadja, majd három nappal később Észak-Írországba látogat.

Legyőzték a franciákat, továbbjutott a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott két vereség után utolsó csoportmérkőzését megnyerte, a franciák elleni 18-3-as sikerrel négyesében harmadik lett, így az amerikaiakkal találkozik a nyolc közé jutásért a kazanyi vizes világbajnokságon.

Eredmény, D csoport, 3., záróforduló: Magyarország-Franciaország 18-3 (5-1, 1-1, 7-0, 5-1)

gólszerzők: Bujka 6, Keszthelyi 5, Kisteleki 3, Tóth 2, Antal, Illés 1-1, illetve Guillet 2, Jaskova 1

Keszthelyi Rita jóvoltából egy gyorsan befejezett akció eredményeképpen hamar vezetéshez jutott a magyar válogatott a két forduló után egyformán pont nélküli csapatok találkozóján. Röviddel később újfent emberelőnyből, s megint Keszthelyi talált be a franciák kapujába (2-0). A 200. válogatottságát ünneplő Bujka Barbara jegyezte a harmadik, a másik center, Tóth Ildikó pedig a negyedik gólt. 4-1 után, még az első negyedben Keszthelyi triplázott (5-1).

Bujka-góllal indult a második játékrész (6-1), utána azonban elmaradtak az újabb találatok, pontatlanná váltak a támadásbefejezések, s a nagyszünetig - egy ízben - már csak a franciák voltak eredményesek (6-2). A harmadik negyedet is Bujka vezette fel egy remek ejtéssel (7-2), majd sorozatban estek a magyar gólok, s az utolsó szünetig az összesen ötször is eredményes Keszthelyi, továbbá a játékrészben duplázó Bujka, illetve Antal Dóra, Tóth és Illés Anna révén 13-2-re húzott el a válogatott. A lendület megmaradt a zárónegyedre is, amelyet "szokásosan" Bujka vezetett fel, majd folytatta hasonlóképpen, hat góljával a gárda legeredményesebbjévé lépve elő (15-3). Utána Kisteleki Dóra célzott pontosan egymás után háromszor is, beállítva a 18-3-as végeredményt.

A magyar együttes - amely a vasárnapi csoportnyitó meccsen 9-8-as vereséget szenvedett a kínaiaktól, kedden pedig 13-11-re az oroszokkal szemben maradt alul - négyesében a harmadik helyen zárt, így szombaton 17.50-kor játszik a negyeddöntőbe kerülésért az Egyesült Államok olimpiai bajnoki címvédő csapatával, amely a C csoportban másodikként végzett. A D csoport első helyéről az egyformán négypontos orosz és kínai válogatott 17.50 órakor kezdődő meccse dönt.