Középkori állapotok a pszichiátrián

Az alapvető jogok biztosa a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását kérte az intézmény fenntartójától, az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Székely László júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat, az összegzés az ombudsmani hivatal honlapján olvasható.

Az Emmi vizsgálja a pszichiátriáról szóló ombudsmani jelentést
Vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága az alapvető jogok biztosának jelentését, amelyben az ombudsman a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását javasolta a fenntartónak.    "A dokumentumban foglaltakat és a megfogalmazott intézkedések lehetőségét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal bevonásával vizsgáljuk. A vizsgálat lezárultát követően tudunk bővebb tájékoztatást adni" - tartalmazza a közlemény.    

Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum jogszabályi előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról. Az ombudsman számos más konkrét javaslat mellett azt is javasolta az intézmény főigazgatójának, intézkedjen, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegén ne alkalmazzanak biztonsági őröket a betegek megfélemlítésére, "beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz", továbbá, hogy a zárt részlegen ne tartsanak fogva olyan embereket, akiknek az ápolási dokumentáció alapján a kötelező intézeti gyógykezelésük már nem indokolt.

Székely László az emberi erőforrások miniszterétől több jogszabály-módosítást is kért, ezek között a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát.

Az Index tegnap írt arról, hogy borzalmas állapotokat találtak a Merényi pszichiátrián

Szerző

Papcsák havi több mint egymilliót kap az MNB-től

Publikálás dátuma
2015.07.30. 13:00
Fotó: Tóth Gergő
Eztán is lesz mit a tejbe aprítani a jó külsejű mellékhelyiségek, és a giga-méretű saját parkolók nagy kedvelőjeként is ismert Papcsák Ferenc volt zuglói polgármesternek, a Blikk ugyanis megtudta: a fideszes politikus  300 ezer forinttal többet kap az MNB felügyelőbizottsági elnökeként, mint parlamenti képviselőként.

Papcsák mint már a Népszava olvasói előtt is ismeretes,  a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát vezeti júliustól, és ezért 1,2 millió forint havi fizetést kap. A Blikk felhívja a figyelmet arra, hogy az új poszt miatt hamarosan le kell mondania a képviselőségről, ez azonban legfeljebb érzelmileg érintheti negatívan, anyagilag semmiképp,  Papcsák fizetése így 300 ezer forinttal megugrik. Időből is több jut majd a szerencsefiának, a jegybankba ugyanis havonta egyszer is elég lehet bemennie, miután egy hónapban egyszer ül össze a felügyelőbizottság.

Egy volt testületi tag ráadásul azt mondta a lapnak, hogy amióta Matolcsy György a jegybank elnöke, a bizottság érdemi tevékenységet sem tudott végezni. A Blikk próbálta ugyan elérni Papcsákot, de mint kiderült, egy nappal az alakuló ülés után elutazott külföldre szabadságra.

Mindeközben az OECD jelentése szerint a magyarok harmadával tavaly az is előfordult, hogy még élelemre sem volt pénze.

Szerző

Megvárta amíg elalszik az élettársa, majd átment a gyerekszobába

Publikálás dátuma
2015.07.30. 12:04
Illusztráció/Thinkstock
A gyanú szerint hat- és tízéves nevelt gyermekeit molesztálta egy magyarcsanádi férfi, akit a rendőrök őrizetbe vettek - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta: a nyomozás adatai szerint a 32 éves férfi hatéves nevelt lánya és tízéves nevelt fia sérelmére követett el szexuális bűncselekményt 2014 januárjától. A gyanú szerint H. Zoltán több alkalommal kihasználta, hogy élettársa alszik, átment valamelyik gyerek szobájába, és őket szexuális bűncselekmény eltűrésére kényszerítette. 

A gyerekeket 2014 novemberében nevelőszülőnél helyezték el, ezután vetődött fel a bűncselekmény gyanúja. A büntetőeljárás hivatalból indult a magyarcsanádi férfi ellen. A rendőrség szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette H. Zoltánt, és kezdeményezte az előzetes letartóztatását.

Szerző