Előfizetés

Ismét összecsapások voltak Izraelben

Az izraeli rendőrség és határőrség egységei kedd hajnalban összecsaptak két, lerombolásra ítélt épületet védő telepes fiatalok százaival Ciszjordániában - közölte az izraeli média.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint több száz fős biztonsági erő vonult ki éjjel a ciszjordániai Béjt Élben két, félig elkészült épülethez, ahol telepes fiatalok gyülekeztek, hogy megakadályozzák a bíróság által elrendelt lerombolásukat. A telepesek szerint az egyenruhások erőszakosan léptek fel velük szemben. A rendőrök mintegy ötven, az épületben magukat elbarikádozó telepest letartóztattak és előállítottak. 

Az izraeli legfelső bíróság pénteken éppen egy Béjt Elben élő telepes csoport beadványa nyomán rendelte el az engedély nélkül felhúzott épületek lebontását - közölte a tízes tévécsatorna hírműsora. A szomszédságban lakó telepesek azért tiltakoztak az új lakóházak felépítése ellen, mert azok szerintük elcsúfítják az ottani lakókörnyezetet és nem rendelkeznek a szükséges építési engedélyekkel.

A legfelső bíróság döntése után az utóbbi napokban a hatóságok utólag engedélyezték az épületek terveit, és ezért a telepesek ismét fellebbeznek a legfelsőbb bírósághoz ügyükben. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy bírósági procedúrák lezárásáig határőr egységet állomásoztat az építménynél, nehogy a telepesek ismét elfoglalják.

Uri Ariel, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt mezőgazdasági minisztere a közszolgálati rádió kedd reggeli műsorában azzal fenyegetőzött, hogy a ciszjordániai épületek ügye miatt pártja akár ki is válhat a kormánykoalícióból. Benjámin Netanjahu negyedik, májusban megalakult kormánya mindössze egy parlamenti mandátumos többséggel rendelkezik, a százhúsz izraeli képviselőből hatvanegy támogatja pártjával a kabinetet.

Madeleine lenne? - Gyermekholttest egy bőröndben

Publikálás dátuma
2015.07.28. 11:52
Anglia, London 2012: Kate és Gerry McCann sajtótájékoztatójukon bejelentik: a Scotland Yard újra nyomoz kislányuk eltűnése ügyéb
A Scotland Yard és az ausztrál rendőrség közösen vizsgálja egy valószínűsíthetően gyilkosság áldozatául esett gyermek halálának körülményeit, miután olyan - hivatalosan meg nem erősített - találgatások terjedtek el a brit és az ausztrál sajtóban, hogy a több mint nyolc éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann földi maradványaira bukkanhattak egy ausztráliai országút mentén.

A beszámolók szerint a halott gyermeket a dél-ausztráliai Adelaide városának közelében, egy autópálya mellett találták egy bőröndben. Az eddigi vizsgálat annyit megállapított, hogy egy 2-4 éves korában elhunyt, legalább nyolc éve halott szőke kislány holttestéről van szó.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A szőke kislány - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban azóta sem lelik nyomát.

Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan elmélet került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár "megrendelésére" rabolhatták el. A kislányt az eltűnése óta eltelt nyolc évben Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték, de eddig sehol nem akadtak a nyomára.

David Cameron brit miniszterelnök a szülők kérésére négy éve elrendelte, hogy a Scotland Yard kezdje újra a nyomozást a portugál hatóságok által már 2008-ban lezárt ügyben. A BBC keddi beszámolója szerint a Scotland Yard "értesült" az Ausztráliában talált gyermekholttestről, és felvette a kapcsolatot az ausztrál rendőrséggel a bőröndben talált halott gyermek kilétének felderítése ügyében. A Daily Mirror című brit lapnak a Scotland Yard szóvivője kijelentette: nem lehet kizárni, hogy Madeleine McCann holttestéről van szó.

Grant Stevens, Dél-Ausztrália állam rendőrségének főparancsnoka ugyanakkor a BBC szerint azt mondta, hogy "puszta találgatás" összefüggésbe hozni a gyermekholttest fellelését Madeleine McCann eltűnésével, mivel jelenleg "semmi bizonyíték" nincs arra, hogy az Ausztráliában talált halott gyermek a skót kislánnyal lenne azonos.

Éleződik - Sértőnek minősítette Orbán szavait a román kormányfő

Publikálás dátuma
2015.07.28. 11:43
Fotó: Elisabetta Villa/Getty Images Hírek
A román kormányfő sértőnek nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását. Victor Ponta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét értékelte egy hétfő esti televíziós műsorban.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a romániai Tusnádfürdőn tartott szabadtéri fórumon Orbán Viktor a román-magyar kapcsolatokat firtató kérdésre azt mondta: nem sok boldogítót tud mondani. Hozzátette: ez nem volt mindig így, 2012-ig bizalmi alapon álló, gyakorlatias és eredményes együttműködés volt a két ország kormányai között.

Victor Ponta - némi malíciával - azt mondta, a maga részéről "bóknak" tekinti, hogy a kormányra kerülése - 2012 - előtti jobbközép román kabinetekkel Orbán Viktor együtt tudott működni.