Ankara különös taktikája

Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:32
A kurd YPG harcosai azt állították, a törökök lőtték őket FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AHMET SIK
Tovább folytatódtak a török hadsereg légitámadásai Szíriában az Iszlám Állam (IS), Irakban pedig a Kurd Munkáspárt (PKK) állásai ellen. A hétfő reggeli órákban a török légierő egy kurd települést lőtt Szíriában. Ma a NATO tárgyal a kialakult helyzetről.

Törökország stratégiaváltást jelentett be az IS-szel szemben azután, hogy hétfőn az IS egyik öngyilkos merénylője 32 embert ölt meg Surucben, majd csütörtökön a dzsihadisták átlőve a határon megöltek egy török tisztet. Bár valóban támadták a szélsőséges iszlamisták szíriai állásait, amely az IS közlése szerint alig okozott járt számukra, egyre több a hír arról, hogy a dzsihadistákkal szemben harcoló kurdokra mérnek légicsapásokat.

Miközben Szíriával kapcsolatban Törökország kínosan ügyel arra, hogy harci gépei ne kerüljenek az ország légterébe, Irakkal kapcsolatban, ahol a Kurd Munkáspárt (PKK) állásait támadják, már nem ennyire óvatosak. Sőt, hétvégi hírek szerint a törökök célkeresztjébe került a PKK szíriai testvérpártja, az YPG is, amely épp az IS ellen harcol. Egységei állították meg Kobaninál az iszlamisták előrenyomulását. Ankara tehát azokat az erőket támadja mind hevesebben, amelyek épp az IS ellen folytatnak szárazföldi hadműveletet. Ankara cáfolta az YPG állítását.

Ankara korábban kiterjedt támogatást nyújtott az Iszlám Állam fegyvereseinek, mivel számára Bassár el-Aszad rezsimje volt a legfőbb ellenfél. Törökország nemcsak behunyta a szemét az IS rémtettei láttán, hanem közvetlenül is segítette a terrorszervezetet. Dzsihadista harcosok gyógykezelését tették lehetővé török kórházakban, hogy aztán visszautazhassanak a harcmezőre. A kezelés költségeit a török állam vállalta.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója még májusban arról számolt be, hogy igen „toleráns” a légkör Törökországban, az IS-szel kapcsolatban, hiszen az ország átengedte a Szíriában a terrorszervezet mellett harcolni kívánó külföldiek hatvan százalékát. Számos felvétel mutatja, hogy a meggyilkolt dzsihadisták útlevelében ott szerepelt Törökország pecsétje – emlékeztetett a Die Welt. A radikális iszlamistáknak nem is kellett fegyvereket átcsempészniük a két ország 900 kilométer hosszúságú határán, hiszen gyakran a hivatalos utat is használhatták.

A szíriai határhoz közel eső törökországi városok, Sanliurfa, Gazientep, Hatay, vagy Reyhanli eddig eldorádónak számítottak az IS harcosai számára. Biztonságos lakásokat is a rendelkezésükre bocsátottak, ahol néhány napig békében kipihenhették a dzsihád fáradalmait, találkozhattak egymással, megbeszélhették a stratégiát. A török hatóságok nem ellenőrizték őket, razziákat sem tartottak.

Hayat Boumeddine, annak a merénylőnek az özvegye, aki az év elején, Párizsban lelőtt egy rendőrnőt, majd egy zsidó szupermarketet rohant le, néhány napot Sanliurfában töltött el, s csak ezután csatlakozott az IS-hez. Három kiskorú brit lány is mindenfajta gond nélkül utazhatott Isztambulon keresztül Szíriába. A török határőrök az engedékenységért kapnak némi apanázst. Kapnak a csempészektől, és a menekültektől is.

Mindemellett a török titkosszolgálat, a MIT is rendszeresen ellátta fegyverekkel az iszlamistákat – közölte májusban a Reuters bírósági iratokra hivatkozva. Rendőri szemtanúk beszámolója szerint 2013 novembere és 2014 januárja között legalább négy rakétaalkatrészeket is szállító teherautó ment Törökországból Szíriába. 2014-ben az IS több parancsnoka is elismerte, hogy Ankarától fegyvert kaptak a dzsihádhoz. „Törökország a mi oldalunkon áll” – jelentette ki akkor egy fegyveres a Die Weltnek. Az IS ráadásul olajat adott el Törökországban, méghozzá olcsón. Ankara természetesen minden vádat tagad.

Szerző

Janisz Varufakisz ördögi terve

Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:31
Varufakisz bajba kerülhet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MILOS BICANSKI
A görög pártok gyors vizsgálatot követeltek a Kathimerini című lap cikke nyomán. Az újság úgy értesült, hogy a leváltott pénzügyminiszternek, Janisz Varufakisznak titkos terve volt hazája euróövezetből való kilépésére.

A lap úgy tudja, hogy tavaly decemberben, még a Sziriza hatalomra jutása előtt kapott titkos megbízást Alekszisz Ciprasz akkori ellenzéki vezetőtől, jelenlegi kormányfőtől arra, hogy lényegében egyetlen gombnyomásra állhasson át az ország a közös európai valutáról a drachmára. A lap az értesülést egy hangfelvételre alapozza: Varufakisz július 16-án elhangzott, befektetési alapoknak tartott előadásában beszélt a titkos terv részleteiről.

Dimitrisz Mardasz görög pénzügyminiszter-helyettes azt közölte, hogy ezek a tervek sosem kerültek elő a görög kormány ülésein. Varufakisz pedig a Twitteren azt közölte, hogy rágalmazóinak agyszüleményéről van szó. A brit Telegraphnak úgy fogalmazott, hogy kijelentéseit „kiragadták a szövegkörnyezetből”. A Kathimerini úgy tudja, a terv arról is szólt, hogy a pénzügyminisztérium egy kis csoportjának saját minisztériumuk rendszerét is meg kellett hackelnie a tervek megvalósítása érdekében. Ezzel ugyanis hozzáférhettek volna a görögök minden adózásukat érintő adatához.

Tegnap megkezdődtek a tárgyalások a hitelezőkkel az ország reformprogramjáról. Az athéni kormányzat augusztus 12-ig szeretné lezárni a megbeszéléseket. Görögországnak augusztus 20-ig kell 3,2 milliárd eurót visszafizetnie az Európai Központi Bank (EKB) számlájára. A tárgyalások lezártával körülbelül 86 milliárd dollárt kapna Görögország az európai stabilitási és pénzügyi mechanizmus alapjából.

Szerző

"Czunyiné Bertalan Judit megbukott"

Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:11
Fotó:Népszava
Lemondásra és bocsánatkérésre szólítja fel a köznevelésért felelős államtitkárt a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Erőss Gábor, a párt oktatáspolitikusa közölte: Czunyiné Bertalan Judit megbukott. "A Fidesz-KDNP szolgákat akar, nem kiművelt emberfőket. Erről szól az egész centralizált közoktatás; meg a tankönyvpiac lenyúlásáról. Nem meglepő, hogy Hoffmann Rózsa utódja, Czunyiné Bertalan Judit a saját, plágium-botrányba keveredett barátnőjét nevezi ki igazgatónak egy budapesti, egy fideszes képviselőt pedig egy tatabányai gimnázium élére" - írta a politikus.

Mint ismert, az államtitkár egyetemi barátnőjét, Manolovitsné Erdőközi Orsolyát nevezte ki a budafoki Budai Nagy Antal gimnázium igazgatójának, a döntéssel az iskola tanárai, diákjai és szülői közössége sem értett egyet, szerintük Manolovitsné teljesen alkalmatlan az intézmény vezetésére. Az új igazgató azóta plágium-botrányba is keveredett, mint kiderült, igazgatói pályázatának egyes részletei egy az egyben megegyeznek egy másik iskolaigazgató korábbi pályázatával. A plagizálásról a gimnázium szülői közössége rántotta le a leplet. Az államtitkár Tatabányán is figyelmen kívül hagyja a tantestület és a diákönkormányzat véleményét, s egy helyi fideszes képviselőt ültetne a Bárdos László Gimnázium élére.

A botrányokkal mit sem törődve Czunyiné az Indexnek adott interjúban arról beszélt, egyetért azzal, hogy az iskolákban túl sok a felesleges tananyag, szerinte az órarendeket összeállítani "bűvészmutatvány", és vannak olyan intézmények, ahol a tanulnivaló kétharmadával sem végeznek tanév végére. Éppen ezért az államtitkár szerint változtatni kellene a két éve elfogadott Nemzeti alaptanterven. Kunhalmi Ágnes szerint azonban Czunyiné így lényegében elismerte, hogy megbukott a Fidesz oktatáspolitikája. Az MSZP budapesti elnöke úgy véli, a kormány vezetői "faarccal nyilatkozgatnak" a közoktatás továbbfejlesztéséről, miközben ötödik éve teszik tönkre a központosítás jegyében a magyar iskolarendszert. "A kormány egy dolgot tehet: befejezi saját ötleteinek erőltetését és bocsánatot kér az okozott károkért a gyerekektől, a szüleiktől és a tanáraiktól" - fogalmazott Kunhalmi.

Szerző
Témák
bukás Czunyiné