Előfizetés

Nem tréfadolog - Ismét véradásra hív a Magyar Vöröskereszt

Publikálás dátuma
2015.07.26. 12:17
Illusztráció/Thinkstock
Július utolsó és augusztus első hetében a legnehezebb aktivizálni a véradókat idehaza. A Magyar Vöröskereszt közösségi kampányt indított és a fesztiválokon, vízpartokon is toborozza a véradókat. A nyári szabadságolások mellett, az elmúlt napokban tapasztalható kánikula, kihatott a véradói aktivitásra is. Ráadásul a Magyar Vöröskereszt tapasztalatai szerint az év más időszakához képest, július utolsó és augusztus első hetében a legnehezebb véradásra ösztökélni az embereket - jelzi a gondokat a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közlemény. 

A véradásokat szervező humanitárius szervezet arra kéri rendszeres és leendő véradóit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a Vöröskereszt által szervezett véradásokon. A nyár végéig több száz helyszínen lesz lehetőség vért adni. A többi között a Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol augusztus 2-ig minden nap várják a segítőket, míg a Vöröskereszt Arany János úti székházában csütörtökön 11 és 18 óra között szerveznek véradást. További véradóhelyszínek és időpontok a www.veradas.hu oldalon vagy a Véradás-Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobil applikáción érhetőek el.

A Magyar Vöröskereszt emellett egy rendhagyó közösségi kampányt is elindított, július közepén 150 közszereplőnek, újságírónak és vállalati vezetőnek küldött ajándékot.

ifj Heimann Zoltán borász vért ad

ifj Heimann Zoltán borász vért ad

A nők egy Szekszárdi Bikavért, a férfiak pedig egy szál vörös rózsát kaptak, ezzel az üzenettel: Adj vért, és add tovább! A szervezet arra buzdít mindenkit, hogy adjanak vért és indítsák el saját véradóláncolatukat a www.veradas/veradovagyok oldalon.

A kampány keretében bárki meghívhatja három ismerősét, hogy ők is adjanak vért. Akik elfogadják a kihívást, meghívókhoz jutnak, hogy tovább vihessék a véradás hírét. Így párhuzamosan több láncolat is elindul, amelyek segítségével több ezer ember ismerkedhet meg a véradás fontosságával, és juthat hozzá a másokon való önzetlen segítségnyújtás élményéhez. A szervezet arra kéri a véradókat, írják meg tapasztalataikat és a posztoljanak egy képet véradásukról saját Instagram és/vagy Facebook oldalukon a #veradovagyok hastaget használva ezzel is bátorítva ismerőseiket, és népszerűsítve a nemes ügyet.

A kampány indulása óta több százan regisztráltak és indították el saját véradóláncukat a www.veradas.hu/veradovagyok oldalon. A szekszárdi borászok pedig nem csak bikavérüket, de saját vérüket is felajánlották a jó ügyért és vért adtak. A Vöröskeresztnek országosan 1800 véradót kell toboroznia naponta ahhoz, hogy a szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon.

Magyar Vöröskereszt

Vihar Budapesten

Publikálás dátuma
2015.07.26. 10:13
Villámlás Budapesten, a XV. kerületben 2015. július 25-én. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Megérkezett a napok óta tartó hőséget enyhítő hidegfront szombat délután. A viharos szél az ország több pontján fákat csavart ki, faágakat tépett le és felsővezetékeket rongált meg.

A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően kidőlt fák miatt - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Kisdi Máté közölte, a Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolították el a tűzoltók. A kidőlt fa miatt egy ideig pótlóbuszok jártak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Vihar a Balatonnál - Orosz rulettet játszottak a fürdőzők

Publikálás dátuma
2015.07.26. 10:07
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A szombati vihar után éjszakáig folytatták a mentési munkákat a Balatonnál, sokan a vízirendőröknek, a vízimentőknek és az önzetlen hajósoknak köszönhetik életüket, két férfi Balatonfürednél eltűnt a vízben még a vihar előtt, akiket nem találtak meg, egy vasárnap vízben talált férfiholttest azonosítása folyamatban van.

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője elmondta, hogy a figyelmeztetés, viharjelzés ellenére sokan maradtak a vízben. Még a vihar előtt eltűnt két férfi a vízben Balatonfürednél, keresésük nem vezetett eredményre. Egyikük egy vízibicikliről, másikuk egy vitorláshajóról került a vízbe. Vasárnap reggel találtak egy férfiholttestet a közeli partokon, azonosítása folyamatban van.

A vízirendőrök 21 ember életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba. A vihar alatt a tó közepén óránként 110,8 kilométeres sebességű szelet mértek. A tájékoztatás szerint sok hajós értékelte túl a tudását, és a hajója képességeit, járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal lesodorta a fedélzetről az utasokat. Siófok előtt egy vitorlásról lecsúszott két nő számára a közelben hajózók dobtak mentőövet és kísérték figyelemmel őket a mentőhajó megérkezéséig.

Volt olyan vitorlás, ahonnan négy kisgyereket kellett a partra szállítani, annyira rosszul voltak, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Még késő este is több elsüllyedt hajó mentésén dolgoztak a szakemberek. Több szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, akik a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a Balaton déli oldalán fákat csavart ki, és vezetékeket szakított le az erős szél szombaton, ami miatt 97 helyszínen volt szükség a tűzoltók beavatkozására éjszaka. Főként megrongált lakóépületekhez, útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket. Balatonszárszón például húszméteres jegenyefát csavart ki a szél, amit a vasúti felsővezeték tartott meg, és sikerült szakadás előtt eltávolítani. Siófokról több bejelentés érkezett: három autót, lakóépületeket és kerítéseket rongáltak meg a kettéhasadt, kidőlt fák, letört faágak. Szántód és Balatonszemes kempingjének fáit is megtépázta a vihar, előbbi helyszínen egy kőris a vizesblokkra dőlt, utóbbi területén egy sátor és egy személyautó sérült meg, amikor kidőlt egy fa. Személyi sérülés egyik helyen sem történt.

Pusztaberénynél a vasúti forgalmat veszélyeztette egy sínekre dőlt kőris. Zamárdiban több helyen letört faágak akadályozták a közúti közlekedést. A település egyik családi házának udvarán egy kidőlt nyárfa összetört egy személyautót. Balatonlellén egy üdülő tetejét bontotta meg a szél. A mentési munkákba a környező települések tűzoltói is bekapcsolódtak.