Előfizetés

Utoljára színpadon a HS7

Publikálás dátuma
2015.07.25. 15:17
Fotó: Nagy Márton Forrás: Facebook/HS7
Húsz év slágereivel búcsúzik a Heaven Street Seven augusztus 1-jén, szombaton. A Budapest Parkban utolsó alkalommal találkozhat a közönség a zenekarral, amely befejezi két évtizede tartó működését. Az öttagú zenekar idén tavasszal jelentette be, hogy beszünteti működését, a búcsúturné márciusban kezdődött.

"Amit megcsinálhattunk együtt, azt megtettük, emiatt döntöttünk úgy, hogy befejezzük működésünket. Ez a húsz év mindannyiunk számára életünk nagyon fontos része volt, gyakorlatilag folyamatosan aktív volt a zenekar. Nincs harag közöttünk, egyszerűen az ideális kreatív működést, amit mi elvárunk magunktól, azt így öten mostanáig tudjuk csinálni" - mondta korábban Szűcs Krisztián, a HS7 frontembere az MTI-nek.

A búcsúturnén a nagy slágerek mellett régen elfeledett dalokat vettek elő és mindenütt igyekeztek fellépni, ahol a húsz év alatt emlékezetes élményeket szereztek. A Heaven Street Sevenben Szűcs Krisztián mellett Ábrahám Zsolt gitáron, Takács Zoltán billentyűs hangszereken, Németh Róbert basszusgitáron, Orbán Gyula pedig dobon játszik. A zenekar kilenc sorlemezt készített, az első, a Tick Tock No Fear (még kazettán) 1995-ben, az utolsó, a Felkeltem a reggelt 2012-ben jelent meg. A zenekar nyert hazai díjakat, többek közt Fonogram-díjat a 2002-es Szállj ki és gyalogolj című lemezért.

"Sok olyan pillanat van, ami emlékezetes volt, mindenképpen ezek közé tartozik, hogy 2007-ben együtt turnézhattunk Európában az ausztrál Church zenekarral, és játszhattunk az R.E.M. és a Radiohead előtt" - idézte fel korábban Szűcs Krisztián. A Heaven Street Seven 2007-ben Cannes-ban átvette a European Breakthrough Awardot, az EU, a MIDEM és az MTV Europe közös díját. A HS7-nek a Hol van az a krézi sráctól és Dél-Amerikától a Mozduljon és Mártán át az Ez a szerelemig számos dala vált slágerré.

Magyarország egy szír ember szemével

Publikálás dátuma
2015.07.25. 12:37
Ki az, aki neki, a szüleinek azt mondhatja: maradjanak otthon Szíria 2015 nyara Fotó: Ahmet Sik/Getty Images Hírek
Abdul húsz éve él Magyarországon, Szíriából, Aleppo városából származik. Remekül beszél magyarul, családja, vállalkozása van, adózik és bár valamilyen homályos oknál fogva nem kapott még magyar állampolgárságot, ennek ellenére szeret itt élni és szereti a magyarokat. Számára teljesen természetes, hogy tolmácsként segíti a menekülteket, hogy hívő muszlimként adományokkal támogatja a Migration Aid civiljeinek munkáját. 

Alig ülünk le a Corvin mozi melletti kávézóban, máris mutatja a képeket Szíriáról. Mesél az ő sokat szenvedett népéről, síitákról, szunnitákról, keresztényekről, zsidókról, a diktatúráról és a menekültek által átélt borzalmairól. Mesél egy gyönyörű és gazdag országról, meg földalatti börtönökről, besúgókról, zsoldosokról, akik bármire képesek. Képeket mutat szülővárosáról milyen volt egykor és milyen most Aleppo. Amit látok az második világháborús ostromképekre emlékeztet: romok, halottak és káosz. Mutat egy kisfiút, aki körülbelül 12 éves, aki nem akart hős lenni, de azzá vált. A szír szabadságvágy jelképévé. Abdul szerint, Darában kezdődött minden, ebben a Jordán határ melletti kisvárosban, ahol gyerekek az iskola melletti kerítés falára az arab tavasz jelszavait írták. Miért? Talán mert valami bátor dolgot szerettek volna tenni a diktatúrával szemben, mert a legbátrabb és legesztelenebb tetteket is gyerekek, fiatalok követik el általában.

A megtorlás nem maradt el. A szír uralkodó Asszad, akinek egyébként isteni tisztelet jár és a siíta kisebbséghez tartozik, a legkeményebb eszközökkel lépett fel a gyerekekkel szemben, bebörtönözték őket, és olyan esztelen kínzásoknak vetették alá a diákokat, hogy az egyikük belehalt. Hamza al Khatib halála Szíriában tüntetéshullámokat indított el, és a szír hadsereg egyre keményebben lépett fel a tiltakozókkal szemben. Az országban polgárháború tört ki, jelenleg szinte városrészenként más gyakorolja a hatalmat. Még mindig erősen tartják, magukat az Asszad vezette kormányerők, ellenük pedig Szabad Szíriai Hadsereg katonái próbálják felvenni a harcot. Ebbe a kaotikus helyzetbe pedig beléptek az ISIS terroristái is és ne feledjük a török hadsereget sem, amelyik felkészült egy háborúra és ott állomásozik a szír határ mellett.
Ez most Szíria, ahol senki nincs biztonságban, soha nem lehet tudni ki töri rád az ajtót és azt sem, miért kell meghalni.

Szíria 2015 nyara Fotó: Ahmet Sik/Getty Images Hírek

Szíria 2015 nyara Fotó: Ahmet Sik/Getty Images Hírek

Ahol a civil lakosság szabad prédája a kormányerők zsoldosainak, akik nem kímélnek senkit, nőket, gyerekeket erőszakolnak meg a családjuk szeme láttára, hogy aztán röhögve mészárolják le a megalázott családot. Abdul azt mondja, Szíria, most maga a pokol, ahol a 16 éves fiúk már hadkötelezettek és a dezertálásért halál jár. Nincs bíróság, nincs ügyvéd, golyó, kötél és kínzás van a földalatti börtönökben. A halottak és az eltűntek számát megbecsülni sem lehet. Pedig a muszlim vallás más. Akik ezeket a borzalmakat elkövetik, nem muszlimok, hanem gyilkosok. Ők csak felhasználják Allah nevét és a muszlim vallást, hogy gyalázatos tetteiket elkövessék.

- Vegyünk sorra néhány előítéletet. Miért inkább férfiakat látunk a menekültek között, hol a család?
- Ismerni, kell a menekültek lehetőségeit. Szíriából egész családok menekülnek, de annyi pénzük már nincs, hogy onnan együtt menjenek tovább. Ezért például a török menekülttáborokból csak az kel útra, aki munkaképes, aki majd ki tudja juttatni onnan a többieket is. Másrészt sok fiatal a katonaság elől menekül, nem akarnak meghalni.

- Ide jönnek és elveszik a magyarok elől a munkát…
- Beszéljünk őszintén! Tételezzük fel, hogy ön olyan vállalkozó, aki munkát akar adni egy menekültnek, aki nem beszél magyarul, angolul se nagyon, de mivel ön segíteni akar, mégis felveszi segédmunkára. Mennyit tud fizetni? Legyen nagyvonalú és megadja neki a nettó 120 ezer forintot. Ebből kellene albérletet, rezsit fizetni, megélni és a család többi tagját kimenteni valamelyik menekülttáborból. Nem fog menni, ezért nem célország Magyarország.

- Bántani fogják a magyar nőket, erőszakoskodni fognak velük...
- Beszélni kellene a muszlim vallásról. Nálunk főben járó bűn a házasság előtti nemi élet. De, amikor a nőnek havi gondjai vannak, akkor például mentesül a böjt, a munka alól. Ugyanez igaz arra az időszakra is, amikor szoptat. Mi tiszteljük a nőket, mert ők a mi jövőnk. A valódi muszlimoktól senkinek nem kell félnie, csak a gazemberektől, de azok vallástól függetlenül mindenhol vannak.

- A magyaroknak kell eltartaniuk a menekülteket.
- Húsz éve élek Magyarországon, engem nem kellett senkinek még eltartania, én viszont fizetem a járulékokat a magyar államnak, de ez így helyes. Megint a muszlim vallásra tudok hivatkozni. Nálunk bűn, szégyen, ha egy férfi nem dolgozik, ha nem tudja eltartani a családját, ha csak nem beteg.

- Sok magyart zavar a menekülteknél lévő drága mobiltelefon, tablet. Sok menekültet látni márkás cipőben, ruhában.
- A mobiltelefon, tablet az egyetlen kapcsolat a családdal, miközben a menekültek hetekig, hónapokig úton vannak, csak ezzel tudják tartani a kapcsolatot, és ez létkérdés. Jó minőségű, hosszútávon és rossz körülmények között is használható eszközökre van szükségük. A ruha nagyon sokszor adomány. A menekült útvonalakon a muszlim papok és közösségek is segítenek és a menekültek is megosztják, amijük van. A menekültek megtervezik az útvonalukat, nagyjából azt is tudják, nagyjából mennyibe kerül az út a célországig.

- Mi a véleménye, a magyarok hogyan fogadják őket?
- Húsz éve élek itt, nekem soha, semmilyen gondom nem volt. Beszélem, az önök nyelvét, ismerem, elfogadom a kultúrájukat, szeretem az önök országát. A menekültek viszont nem igazán értik, amit ebben az országban tapasztalnak. A kétarcúságot, hogy például azt, aki nem akar ujjlenyomatot adni, megverik és szemben ezzel, azt a végtelen kedvességet és szeretetet, ami például a szegedi vasútállomáson fogadja őket.

- A verés, súlyos vád. Bizonyítani is kellene. Nekem a Szegedi Polgárőrség tagjai egészen mást mondtak!
- A polgárőrök ott vannak, amikor leveszik az ujjlenyomatokat?

- Nem tudom!
- Az is lehet, hogy nincsenek ott. Miért van az, hogy mindenki pozitívan mesél azokról a segítőkről, akik a szegedi állomáson fogadják őket? És, mi oka lenne egy menekültnek, akinek ebből semmi haszna nincs, hogy rosszat állítson az önök befogadó állomásáról, hiszen csak nekünk mondják el a történteket, azoknak, akikben megbíznak. Miért van, hogy ebben az országban a menekült táborokba a sajtó nem mehet be, Ausztriában megtehetik ezt

- Sokan félnek, hogy az Iszlám Állam terroristái "menekültként" Magyarországra jönnek. Sok bűnöző is jöhet.
- Ez megtörténhet. De az Iszlám Államot a hithű muszlim nem fogadja el, mert nem a vallásunkat követi. Ők csak felhasználják a vallást a saját céljaikra. Gonosz és kegyetlen emberek, de jelenleg őket az foglalja le, hogy valahogy megerősödjenek, nem akarnak Európába jönni. Abban igaza van, hogy a menekültekkel együtt jöhetnek nem tisztességes emberek is, de őket kiszűrni egyrészt szinte lehetetlen.

- Mit gondol, mikor lesz vége Szíriában a háborúnak?
- A nagyhatalmak pillanatok alatt le tudnák zárni a háborút, de úgy látszik nem ez a cél. Szörnyű, de eddig igazán fel sem tűnt senkinek, hogy nálunk háború van. Nem érdekelt senkit, hogy négymillió szír már elmenekült az országból. Nem érdekelt senkit, hogy a szír kormány vegyi fegyvereket vet be a saját népe ellen. Nem érdekelt senkit, hogy egymillió ember tűnt el és halt meg az utóbbi öt évben.

- Miért Európába menekülnek? Miért nem a környező arab országokban próbálnak új életet kezdeni.
- Hová mehetnének? Mindenhol diktatúra van, a rendes, dolgozni akaró emberek sehol sincsenek biztonságában.

- Ha, egyszer vége lesz a háborúnak a menekültek visszatérnek a saját hazájukba?
- Szíria csodálatos és gazdag ország, a szír nép nagyszerű, dolgozni akaró emberekből áll, ha egyszer béke lesz mindenki haza fog menni.

- Üzen valamit a magyaroknak?
- Próbáljanak minket megismerni, ismeretlenül ne ítéljenek el bennünket. A menekültek ugyanarra vágynak mint minden magyar, békére, hogy eltudják tartani a családjukat, hogy szabadon, félelem nélkül tudjanak élni. Nem mi vagyunk az ellenségek!

Magyarország,  Szeged, 2015 július: bevándorlók Szíriából  Fotó: Kurucz Árpád / Getty Images

Magyarország, Szeged, 2015 július: bevándorlók Szíriából Fotó: Kurucz Árpád / Getty Images

Magyarország egy szír ember szemével

Publikálás dátuma
2015.07.25. 12:37
Ki az, aki neki, a szüleinek azt mondhatja: maradjanak otthon Szíria 2015 nyara Fotó: Ahmet Sik/Getty Images Hírek
Abdul húsz éve él Magyarországon, Szíriából, Aleppo városából származik. Remekül beszél magyarul, családja, vállalkozása van, adózik és bár valamilyen homályos oknál fogva nem kapott még magyar állampolgárságot, ennek ellenére szeret itt élni és szereti a magyarokat. Számára teljesen természetes, hogy tolmácsként segíti a menekülteket, hogy hívő muszlimként adományokkal támogatja a Migration Aid civiljeinek munkáját. 

Alig ülünk le a Corvin mozi melletti kávézóban, máris mutatja a képeket Szíriáról. Mesél az ő sokat szenvedett népéről, síitákról, szunnitákról, keresztényekről, zsidókról, a diktatúráról és a menekültek által átélt borzalmairól. Mesél egy gyönyörű és gazdag országról, meg földalatti börtönökről, besúgókról, zsoldosokról, akik bármire képesek. Képeket mutat szülővárosáról milyen volt egykor és milyen most Aleppo. Amit látok az második világháborús ostromképekre emlékeztet: romok, halottak és káosz. Mutat egy kisfiút, aki körülbelül 12 éves, aki nem akart hős lenni, de azzá vált. A szír szabadságvágy jelképévé. Abdul szerint, Darában kezdődött minden, ebben a Jordán határ melletti kisvárosban, ahol gyerekek az iskola melletti kerítés falára az arab tavasz jelszavait írták. Miért? Talán mert valami bátor dolgot szerettek volna tenni a diktatúrával szemben, mert a legbátrabb és legesztelenebb tetteket is gyerekek, fiatalok követik el általában.

A megtorlás nem maradt el. A szír uralkodó Asszad, akinek egyébként isteni tisztelet jár és a siíta kisebbséghez tartozik, a legkeményebb eszközökkel lépett fel a gyerekekkel szemben, bebörtönözték őket, és olyan esztelen kínzásoknak vetették alá a diákokat, hogy az egyikük belehalt. Hamza al Khatib halála Szíriában tüntetéshullámokat indított el, és a szír hadsereg egyre keményebben lépett fel a tiltakozókkal szemben. Az országban polgárháború tört ki, jelenleg szinte városrészenként más gyakorolja a hatalmat. Még mindig erősen tartják, magukat az Asszad vezette kormányerők, ellenük pedig Szabad Szíriai Hadsereg katonái próbálják felvenni a harcot. Ebbe a kaotikus helyzetbe pedig beléptek az ISIS terroristái is és ne feledjük a török hadsereget sem, amelyik felkészült egy háborúra és ott állomásozik a szír határ mellett.
Ez most Szíria, ahol senki nincs biztonságban, soha nem lehet tudni ki töri rád az ajtót és azt sem, miért kell meghalni.

Szíria 2015 nyara Fotó: Ahmet Sik/Getty Images Hírek

Szíria 2015 nyara Fotó: Ahmet Sik/Getty Images Hírek

Ahol a civil lakosság szabad prédája a kormányerők zsoldosainak, akik nem kímélnek senkit, nőket, gyerekeket erőszakolnak meg a családjuk szeme láttára, hogy aztán röhögve mészárolják le a megalázott családot. Abdul azt mondja, Szíria, most maga a pokol, ahol a 16 éves fiúk már hadkötelezettek és a dezertálásért halál jár. Nincs bíróság, nincs ügyvéd, golyó, kötél és kínzás van a földalatti börtönökben. A halottak és az eltűntek számát megbecsülni sem lehet. Pedig a muszlim vallás más. Akik ezeket a borzalmakat elkövetik, nem muszlimok, hanem gyilkosok. Ők csak felhasználják Allah nevét és a muszlim vallást, hogy gyalázatos tetteiket elkövessék.

- Vegyünk sorra néhány előítéletet. Miért inkább férfiakat látunk a menekültek között, hol a család?
- Ismerni, kell a menekültek lehetőségeit. Szíriából egész családok menekülnek, de annyi pénzük már nincs, hogy onnan együtt menjenek tovább. Ezért például a török menekülttáborokból csak az kel útra, aki munkaképes, aki majd ki tudja juttatni onnan a többieket is. Másrészt sok fiatal a katonaság elől menekül, nem akarnak meghalni.

- Ide jönnek és elveszik a magyarok elől a munkát…
- Beszéljünk őszintén! Tételezzük fel, hogy ön olyan vállalkozó, aki munkát akar adni egy menekültnek, aki nem beszél magyarul, angolul se nagyon, de mivel ön segíteni akar, mégis felveszi segédmunkára. Mennyit tud fizetni? Legyen nagyvonalú és megadja neki a nettó 120 ezer forintot. Ebből kellene albérletet, rezsit fizetni, megélni és a család többi tagját kimenteni valamelyik menekülttáborból. Nem fog menni, ezért nem célország Magyarország.

- Bántani fogják a magyar nőket, erőszakoskodni fognak velük...
- Beszélni kellene a muszlim vallásról. Nálunk főben járó bűn a házasság előtti nemi élet. De, amikor a nőnek havi gondjai vannak, akkor például mentesül a böjt, a munka alól. Ugyanez igaz arra az időszakra is, amikor szoptat. Mi tiszteljük a nőket, mert ők a mi jövőnk. A valódi muszlimoktól senkinek nem kell félnie, csak a gazemberektől, de azok vallástól függetlenül mindenhol vannak.

- A magyaroknak kell eltartaniuk a menekülteket.
- Húsz éve élek Magyarországon, engem nem kellett senkinek még eltartania, én viszont fizetem a járulékokat a magyar államnak, de ez így helyes. Megint a muszlim vallásra tudok hivatkozni. Nálunk bűn, szégyen, ha egy férfi nem dolgozik, ha nem tudja eltartani a családját, ha csak nem beteg.

- Sok magyart zavar a menekülteknél lévő drága mobiltelefon, tablet. Sok menekültet látni márkás cipőben, ruhában.
- A mobiltelefon, tablet az egyetlen kapcsolat a családdal, miközben a menekültek hetekig, hónapokig úton vannak, csak ezzel tudják tartani a kapcsolatot, és ez létkérdés. Jó minőségű, hosszútávon és rossz körülmények között is használható eszközökre van szükségük. A ruha nagyon sokszor adomány. A menekült útvonalakon a muszlim papok és közösségek is segítenek és a menekültek is megosztják, amijük van. A menekültek megtervezik az útvonalukat, nagyjából azt is tudják, nagyjából mennyibe kerül az út a célországig.

- Mi a véleménye, a magyarok hogyan fogadják őket?
- Húsz éve élek itt, nekem soha, semmilyen gondom nem volt. Beszélem, az önök nyelvét, ismerem, elfogadom a kultúrájukat, szeretem az önök országát. A menekültek viszont nem igazán értik, amit ebben az országban tapasztalnak. A kétarcúságot, hogy például azt, aki nem akar ujjlenyomatot adni, megverik és szemben ezzel, azt a végtelen kedvességet és szeretetet, ami például a szegedi vasútállomáson fogadja őket.

- A verés, súlyos vád. Bizonyítani is kellene. Nekem a Szegedi Polgárőrség tagjai egészen mást mondtak!
- A polgárőrök ott vannak, amikor leveszik az ujjlenyomatokat?

- Nem tudom!
- Az is lehet, hogy nincsenek ott. Miért van az, hogy mindenki pozitívan mesél azokról a segítőkről, akik a szegedi állomáson fogadják őket? És, mi oka lenne egy menekültnek, akinek ebből semmi haszna nincs, hogy rosszat állítson az önök befogadó állomásáról, hiszen csak nekünk mondják el a történteket, azoknak, akikben megbíznak. Miért van, hogy ebben az országban a menekült táborokba a sajtó nem mehet be, Ausztriában megtehetik ezt

- Sokan félnek, hogy az Iszlám Állam terroristái "menekültként" Magyarországra jönnek. Sok bűnöző is jöhet.
- Ez megtörténhet. De az Iszlám Államot a hithű muszlim nem fogadja el, mert nem a vallásunkat követi. Ők csak felhasználják a vallást a saját céljaikra. Gonosz és kegyetlen emberek, de jelenleg őket az foglalja le, hogy valahogy megerősödjenek, nem akarnak Európába jönni. Abban igaza van, hogy a menekültekkel együtt jöhetnek nem tisztességes emberek is, de őket kiszűrni egyrészt szinte lehetetlen.

- Mit gondol, mikor lesz vége Szíriában a háborúnak?
- A nagyhatalmak pillanatok alatt le tudnák zárni a háborút, de úgy látszik nem ez a cél. Szörnyű, de eddig igazán fel sem tűnt senkinek, hogy nálunk háború van. Nem érdekelt senkit, hogy négymillió szír már elmenekült az országból. Nem érdekelt senkit, hogy a szír kormány vegyi fegyvereket vet be a saját népe ellen. Nem érdekelt senkit, hogy egymillió ember tűnt el és halt meg az utóbbi öt évben.

- Miért Európába menekülnek? Miért nem a környező arab országokban próbálnak új életet kezdeni.
- Hová mehetnének? Mindenhol diktatúra van, a rendes, dolgozni akaró emberek sehol sincsenek biztonságában.

- Ha, egyszer vége lesz a háborúnak a menekültek visszatérnek a saját hazájukba?
- Szíria csodálatos és gazdag ország, a szír nép nagyszerű, dolgozni akaró emberekből áll, ha egyszer béke lesz mindenki haza fog menni.

- Üzen valamit a magyaroknak?
- Próbáljanak minket megismerni, ismeretlenül ne ítéljenek el bennünket. A menekültek ugyanarra vágynak mint minden magyar, békére, hogy eltudják tartani a családjukat, hogy szabadon, félelem nélkül tudjanak élni. Nem mi vagyunk az ellenségek!

Magyarország,  Szeged, 2015 július: bevándorlók Szíriából  Fotó: Kurucz Árpád / Getty Images

Magyarország, Szeged, 2015 július: bevándorlók Szíriából Fotó: Kurucz Árpád / Getty Images