Törökország Szíriát lőtte

Publikálás dátuma
2015.07.25. 07:37
A török légierő F–16-osokkal támadta a szélsőséges iszlamisták szíriai bázisait FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Új fordulat történt a Szíria és Irak mintegy harmadát uraló Iszlám Állam (IS) elleni harcban. Török harci gépek pénteken hajnalban 13 percen keresztül támadták a dzsihadisták harci állásait Észak-Szíriában. Ez arra utal, hogy a török kormány stratégiát vált a hétfői, egy iszlamista fiatal által elkövetett suruci merénylet után, amelyben 32-en vesztették életüket, s legalább százan sérültek meg.

Egyre drámaibb a helyzet a török-szíriai határvidéken. S bár az ankarai kormány hónapokig amolyan struccpolitikát folytatott a szíriai eseményekkel kapcsolatban, mintha nem akart volna tudomást venni az Iszlám Állam (IS) térnyeréséről, a hétfői suruci terrortámadás után teljesen új helyzet állt elő. Ankara már nem teheti meg azt, hogy előkelő idegenként tekintsen a szíriai polgárháborúra, kivált azt követően, hogy csütörtökön öt dzsihadista Szíria felől lőtte az országot, s egy török tisztet megöltek.

Ez volt az a pont, ami után a török kormányzat a légicsapások mellett döntött. Helyi idő szerint pénteken hajnali 3 óra 12 perckor három török F-16-os vadászgép szállt fel a diyarbakiri főhadiszállásról, majd az IS két szíriai bázisát és egy gyülekezőhelyét támadta, 3 óra 40-kor és 3 óra 53-kor – közölte a török kormányfő, Ahmet Davutoglu hivatala.

A hadműveletet a csütörtökön az IS által megölt Yalcin Nanéról nevezték el. A Dogan hírügynökség közlése szerint az IS-nek a szíriai Havar falu melletti állásait támadták, amely Kilissel szemben, Szíriában található. A CNN Türk pedig arról számolt be, hogy a török harci gépek nem hatoltak be szíriai területre, lövedékeiket még Törökországról lőtték ki. A támadásról szólóhatározatot csütörtökön későeste hozták meg. A hivatalos közlemény szerint Törökország határozott, ha nemzetbiztonságának megvédéséről van szó. Az F-16-osok hajnali 4 óra 24 perckor tértek vissza bázisaikra. A manőver során Ankara szerint egy IS terroristát megöltek, s három járművüket találat érte.

Röviddel a csütörtöki, a török-szíriai határnál történt tűzharc előtt Ankara lehetővé tette incirliki bázisának használatát az IS-elleni bevetésekre, az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció számára. Szükség esetén pedig a szövetségesek gépei a délkeleti tartományok (Batman, Diyarbakir, Malatya) légibázisait is használatba vehetik.

A Washingtonnal kötött megállapodás értelmében a török-szíriai határszakasz felett repülési tilalmi övezetet hoztak létre. A Hürriyet szerint egy 90 kilométer hosszúságú és 40-50 kilométer mély sávról van szó. Török közlés szerint a biztonsági vonal létrehozására azért van szükség, hogy megakadályozzák a szélsőséges csoportok, az IS, illetve az al-Kaidához köthető al-Nuszra Front további térnyerését a térségben.

Törökország a napokban más biztonsági intézkedéseket is hozott déli határszakaszánál. A kormányszóvivő csütörtöki közlése szerint kerítést építenek a szíriai határra, hogy megakadályozzák a terroristák beutazását. „Meg kell erősítenünk a határvédelmet, illetve a humanitárius aktivisták védelmét. Megengedhetetlen, hogy terroristák képesek legyenek átszökni a határon, ezért fizikai védvonalat kezdünk építeni” – jelentette ki csütörtökön a török kormányszóvivő.

Az elmúlt napok eseményei alapján a török kormány valóban gyökeresen változtat eddigi, az Iszlám Állammal szembeni stratégiáján. A kurdok azt állították, hogy Ankara szándékosan hagyta megerősödni az iszlamistákat, hogy így tartsák sakkban a kurdokat. A német hírszerzés pedig úgy tudja, hogy a török kormány legalább egyszer fegyverekkel is ellátta az Iszlám Államot.

Tegnap a török rendőrség országos razziát tartott, amelynek során 251 terrorizmussal vádolt személyt vettek őrizetbe. Nemcsak feltételezett dzsihadistákat, hanem a Kurd Munkáspárt (PKK), és a szélsőbaloldali DHKP-C tagjait is letartóztatták. Ahmet Davutoglu miniszterelnök azt közölte, folytatják a razziákat.

Szerző

Újabb al-kaidás vezetővel végeztek

A Pentagon pénteki bejelentése szerint ismét megöltek egy magas rangú al-Kaida vezetőt. Abu Kalil al-Szudanival és két társával július 11-én végeztek az afganisztáni Paktika tartományban, Bermal kerületben, a hírt azonban csak pénteken hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok közleménye szerint ő volt a „súra”, azaz a tanács egyik legfontosabb tagja. A csoport az öngyilkos merényletekért és bombatámadásokért volt felelős, és köze volt több amerikai célponttal szembeni akcióhoz is. Szudani emellett a pakisztáni és afgán hadsereg ellen is vezetett támadásokat. Közeli kapcsolatot ápolt Ajman al-Zavahirivel is, Oszama bin Laden egykori helyettesével és az al-Kaida jelenlegi fejével. Ashton Carter védelmi miniszter elmondta, a vezető megölése nagy csapás az al-Kaidára.

Az elmúlt hónapokban azonban más nehézségekkel is szembesülnie kell a terrorszervezetnek: egyre jobban megerősödik a rivális Iszlám Állam, mind többen állnak át az IS-hez. Arról nem is beszélve, hogy az al-Kaida több érzékeny veszteséget is elszenvedett. Nasszer al-Vahajsival, a szervezet jemeni ágának vezetőjével júniusban végzett egy dróntámadás. Ezt tartják az al-Kaidára mért legnagyobb csapásnak bin Laden likvidálása óta. Muhszin al-Fahdival Szíriában végzett légicsapás, ő a Horazsan csoport vezetője volt, ami amerikai és európai célpontok elleni támadásokat tervelt ki. Néhány napja az algériai terroristavezér, Mokhtar Belmokhtar halálhíre is elterjedt, amit maga az al Kaida indított, de később ezt megcáfolták.

Az Egyesült Államok vezette NATO csapatok afganisztáni küldetése decemberben befejeződött, de 13 ezer katona továbbra is az országban tartózkodik, elsősorban a helyi hadsereg tagjait képezik ki. A „visszavonulás” ellenére légitámadásokkal továbbra is segítik a helyi katonaság tevékenységét, csak júniusban összesen 106-ot vittek véghez.

Szerző
Témák
al-Kaida Pentagon

Életfogytiglani egy orosz neonácinak

Moszkva legfelsőbb bírósága életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Ilja Gorjacsevet, az egyik legnagyobb orosz fegyveres neonáci csoport vezetőjét.

 A harminchárom éves férfit múlt hónapban már bűnösnek nyilvánították öt brutális gyilkosság elrendelésében, egyik áldozata egy neves emberi jogi aktivista volt. Emellett szélsőséges csoport szervezésével és vezetésével, valamint tiltott fegyverbirtoklással vádolják. A moszkvai városi bíróság nyilatkozatában elmondta, a szigorú ítélet tükrözi, mekkora veszélyt jelentett a vádlott a társadalomra. Gorjacsev csoportjának, az Orosz Nacionalisták Fegyveres Szervezetének több tagját tartóztatták le az elmúlt években. Ő maga egy ideig Szerbiában bujkált, mielőtt 2013-ban kitoloncolták.

Szerző