Új fordulat az IS elleni harcban

Új fordulat történt a Szíria és Irak mintegy harmadát uraló Iszlám Állam (IS) elleni harcban. Török harci gépek pénteken hajnalban 13 percen keresztül támadták a dzsihadisták harci állásait Észak-Szíriában. Ez arra utal, hogy a török kormány stratégiát vált a hétfői, egy iszlamista fiatal által elkövetett suruci merénylet után, amelyben 32-en vesztették életüket, s legalább százan sérültek meg.

Három török F-16-os vadászgép szállt fel a diyarbakiri főhadiszállásról helyi idő szerint pénteken hajnali 3 óra 12 perckor, majd két szíriai bázisukat és egy gyülekezőhelyüket támadták meg Szíriában 3 óra 40-kor és 3 óra 53-kor – közölte a török kormányfő, Ahmet Davutoglu hivatala.

A hadműveletet Yalcin Nanéról, egy egykori tisztről nevezték el, akit csütörtökön öltek meg a dzsihadisták, amikor öt szélsőséges Szíria felől átlőtt Törökország területére, Kilis tartományba. Ezt követően Törökország is viszonozta a tüzet. A CNN Türt televízió úgy tudja, hogy a terroristák illegálisan próbáltak meg betörni Törökország területére.

A Dogan hírügynökség közlése szerint az IS-nek a szíriai Havar falu melletti állásait támadták, amely Kilissel szemben, Szíriában található. A CNN Türk pedig arról számolt be, hogy a török harci gépek nem hatoltak be szíriai területre, lövedékeiket még Törökországról lőtték ki. A támadásról szólóhatározatot csütörtökön későeste hozták meg. A hivatalos közlemény szerint Törökország határozott, ha nemzetbiztonságának megvédéséről van szó. Az F-16-osok hajnali 4 óra 24 perckor tértek vissza bázisaikra. A manőver során Ankara szerint egy IS terroristát megöltek, s három járművüket találat érte.

Röviddel a csütörtöki, a török-szíriai határnál történt tűzharc előtt Ankara lehetővé tette incirliki bázisának használatát az IS-elleni, Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció számára. Szükség esetén pedig a szövetségesek gépei a délkeleti tartományok (Batman, Diyarbakir, Malatya) légibázisait is használatba vehetik.

A Washingtonnal kötött megállapodás értelmében a török-szíriai határszakasz felett repülési tilalmi övezetet hoztak létre. A Hürriyet szerint egy 90 kilométer hosszúságú és 40-50 kilométer mély sávról van szó. Török közlés szerint a biztonsági vonal létrehozására azért van szükség, hogy megakadályozzák a szélsőséges csoportok, az IS, illetve az al-Kaidához köthető al-Nuszra Front további térnyerését a térségben.

Törökország a napokban más biztonsági intézkedéseket is hozott déli határszakaszánál. A kormányszóvivő csütörtöki közlése szerint kerítést építenek a szíriai határra, hogy megakadályozzák a terroristák beutazását. „Meg kell erősítenünk a határvédelmet, illetve a humanitárius aktivisták védelmét. Megengedhetetlen, hogy terroristák képesek legyenek átszökni a határon, ezért fizikai védvonalat kezdünk építeni” – jelentette ki csütörtökön a török kormányszóvivő.

Az elmúlt napok eseményei alapján a török kormány valóban gyökeresen változtat eddigi, az Iszlám Állammal szembeni stratégiáján. A kurdok azt állították, hogy Ankara szándékosan hagyta megerősödni az iszlamistákat, hogy így tartsák sakkban a kurdokat. A német hírszerzés pedig úgy tudja, hogy a török kormány legalább egyszer fegyverekkel is ellátta az Iszlám Államot.

Szerző

Vérfürdő az amerikai moziban

Három személy vesztette életét, s többen megsérültek, amikor Louisiana államban egy férfi ismeretlen okokból találomra lövöldözni kezdett egy moziban, majd két személyt meggyilkolt, s magával is végzett. Az eddigi közlések szerint két legalább kilencen megsérültek, többjük állapota súlyos –jelentette a KATC nevű helyi adó hivatalos forrásokra hivatkozva. A város 100 kilométerre található Louisiana állam székhelyétől, Baton Rouge-tól.

Az elkövető helyi idő szerint csütörtökön 19 óra 20 perckor nyitott tüzet a nézőkre egy film bemutatója közben. Káosz alakult ki a színházban. Az eset nagyon hasonlított a coloradói Batman film három évvel ezelőtti bemutatója alatt történtekre, amikor egy férfi vérfürdőt hajtott végre a moziban.

A csütörtöki akciót egy 50 év körüli fehér férfi hajtotta végre – közölte Lafayette rendőrfőnöke, Jim Craft. A rendőrség egy 58 éves férfiról tett említést. Az illető nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A lövöldözés a The Grand mozilánc lafayette-i filmszínházában történt.

A sérültek közül néhány személy állapota kritikus. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megkezdte a  vérfürdő hátterének kivizsgálását.

Azonosították az elkövetőt

Időközben újabb információt közöltek: a rendőrség szerint az elkövető a büntetett előéletű, alabamai származású, állástalan "vándormadár", John Russel Houser volt. Indítéka egyelőre ismeretlen.

Szerző
Frissítve: 2015.07.24. 17:22

Hamis BKK-jegyeket árultak egy üzletben - Videó!

Publikálás dátuma
2015.07.24. 12:09
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Hamis BKK-jegyeket értékesítettek Budapesten egy belvárosi üzletben, a rendőrség három férfit elfogott.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken közölte a rendőrség honlapján, hogy tavaly május és idén június között egy Szent István körúti üzletben értékesítették a hamis jegyeket. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai és a rendőrök kedden jelentek meg az üzletben, és elfogták az ott dolgozó 21 éves fiatalembert. Később előállították 25 éves társát is, aki a hamis jegyeket rendszeresen beszerezte a 32 éves, román állampolgárságú beszállítótól.

A nyomozók az üzletben 681 feltételezhetően hamis vonaljegyet találtak, a beszállítónál pedig - akit szerdán őrizetbe vettek - 700 hamis jegy volt. A beszállító ellen csalás, a két magyar fiatalember ellen hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A rendőrség kezdeményezte a román állampolgár előzetes letartóztatását.

Szerző
Témák
BKV hamisítás