Előfizetés

Perre mennek a kereskedőházakkal kapcsolatos információkért

Az Együtt perre megy, hogy hozzájusson a magyar kereskedőházak bővítésével, gazdálkodásával összefüggő információkért - mondta a párt elnökségi tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hajdu Nóra elmondta, hatástanulmányokat kértek a külgazdasági és külügyi tárcától azzal összefüggésben, hogy az állam a kormányzati ciklus végére az összes nagykövetségi helyszínen kereskedőházat kíván nyitni. A válaszból kiderült, hogy semmi nem támasztja alá 117 kereskedőház létrehozását - közölte az ellenzéki politikus, aki szerint a minisztérium a költségvetési feltételeket sem ismertette.

A 9 milliárd forint kezdőtőkével létrehozott Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tevékenysége nem mondható sikeresnek, idén 2,3 milliárd forint lehet a vesztesége. Azt is hangoztatta: a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy az állam kikkel köt megbízási szerződést a magyar gazdasági érdekek külföldi képviseletére, mert akikről tudni, azok "szerencselovagok", Kiss Szilárd és Tarsoly Csaba is előzetes letartóztatásban van - mondta a tájékoztatón az Együtt elnökségi tagja.

Riasztás! Hatalmas viharra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2015.07.23. 15:32
Illusztráció: Thinkstock
Az ország nagy részén 35 Celsius-fok körüli hőség van, de több megyében csütörtökön kora délután riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat a várható heves zivatarok és a felhőszakadás miatt. Az éjfélig érvényes, a felhőszakadás veszélye miatt kiadott figyelmeztetést több megyében másodfokúra emelték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután a fővárosra, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Tolna és Baranya megyére adott ki elsőfokú riasztásokat a várható felhőszakadás, illetve heves zivatar miatt. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyet károkozó szél, jégeső, valamint hirtelen lezúduló, jelentős mennyiségű csapadék kísérhet.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten és Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém megyében a nap folyamán intenzív esőzés is lehet, rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is hullhat. Ezért azokon a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mindeközben Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével továbbra is az egész országban a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a tartós hőség miatt. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 32 és 38 fok között alakul. Késő estére 24-31 fokig csökken a hőmérséklet, de a zivataros helyeken hűvösebb is lehet.

Szerdán a meteorológiai szolgálat arra hívta fel a figyelmet: a napok óta tartó, 35 fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani. 

Déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe, ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. Igazi felfrissülést viszont csak egy, a jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula - tették hozzá.

Ne költsön a kormány sok milliárdot a budapesti olimpiára!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy állítsa le a 2024-es olimpiai pályázat előkészületeit és ne költsön sok milliárd forintot értelmetlen, soha meg nem térülő beruházásokra - erről a párt szóvivője beszélt csütörtökön.

Gréczy Zsolt azt mondta, a DK szerint is szükség van olyan eseményekre, amelyek erősítik a magyar emberekben az összetartozást. Elvileg egy budapesti olimpia is lehetne ilyen, de a most napvilágra került hatástanulmány részletei megerősítik, hogy Budapest nem alkalmas olimpia rendezésére és már az előkészületekre sem érdemes sok milliárd forintot elkölteni - jelentette ki.

A hatástanulmányból kiderül, hogy annak készítői szerint sincs meg a rendezéshez szükséges társadalmi támogatottság, ráadásul rengeteg drága és bizonytalan sorsú beruházásra lenne szükség. Tekintettel arra, hogy Budapestnek olyan versenytársai vannak, mint Boston, Párizs vagy Hamburg, a pályázat esélytelen - folytatta.

A politikus végül azt mondta, ha a kormány szerint ennyi pénze van az országnak, akkor abból inkább a szegényeket, az egészségügyet és az oktatást támogassák.