Bajban a NAV? Rengeteg dolgozó mondott fel

Publikálás dátuma
2015.07.23. 10:21
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Egy teljes régiónyi ember hagyta ott tavaly az adóhatóságot az alacsony fizetések miatt. A NAV-dolgozók bérei 70-160 ezer forinttal maradnak el a más hivatalokban dolgozók illetményétől, ezzel nagyon súlyossá vált a szakemberhiány - írja a Figyelő.

A lap birtokába kerültek a NAV által a Nemzetgazdasági Minisztériumnak készített dokumentumok, amikből az derül ki, hogy nagyon súlyossá vált a szakemberhiány a NAV-nál, egy teljes régiónyi ember elment tavaly.

A feljegyzésben az elvándorlás okaként az alacsony fizetéseket említik meg és úgy számolnak, hogy sok-sok pénzt buknak a NAV-nál, mert nem sikerült rendezni az illetmények megállapításáról szóló jogszabályi hátteret.

Vida Ildikó elnök egyébként egyebek mellett a NAV-os életpályamodell késlekedésével indokolta a munkatársainak írt levelében hétfőn, hogy lemondott a hivatalról két hónappal ezelőtt. Az adóhatóság emberei ugyanis kimaradtak az új illetményrendszerből, a Figyelő szerint havi szinten 70-160 ezer forinttól eshetnek így el a fizetési fokozattól függően.

Zavaros a Vida-gate kronológiája

Horváth András volt adóellenőr korábban úgy nyilatkozott: nem a Simicska-Orbán háború része Vida Ildikó elengedése. Szerinte ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lemondott elnöke éppen annyira Orbán Viktor bizalmasa, mint a fideszes gazdasági holdudvarból egyre inkább kiszoruló Simicska Lajosé. Ezt erősítheti meg az is, hogy a kormányfő nehezen engedte el Vidát, sőt tavaly ősz óta sorozatosan mosdatta a kabinet a súlyos korrupciógyanúban érintett adóhatósági vezetést.

Korábban írtuk: Hétfőtől nem Vida Ildikó a NAV elnöke.  Az adóhatóság vezetője már két hónapja benyújtotta lemondását, de egészen idáig a hírt nem hozták nyilvánosságra. Vida két hónapja mondott le Orbán Viktornál, aki állítólag marasztalta, utódlásáról pedig majd csak később gondoskodik.

Vida lemondólevelében bírálta az adóhatóság átalakítására vonatkozó kormányzati terveket, és az őt ért támadások kapcsán tanúsított kormányzati hozzáállást. A volt elnökről tavaly ősszel derült ki, hogy korrupció gyanúja miatt kitiltották az Egyesült Államokból. Az ellenzék szerint Orbán Viktornak már akkor menesztenie kellett volna. A helyét egyelőre a NAV egyik alelnöke, Varga Árpád veszi át.


Szerző

Vigyázat! Turistákra vadásznak a hackerek

Publikálás dátuma
2015.07.23. 10:13
Illusztráció: Thinkstock
A nyaralók által érintett helyeken gyakran nem megfelelő az informatikai védelem, ezért utazás előtt és közben is érdemes a mobileszközökkel kapcsolatos biztonsági lépéseket megtenni - hívta fel a figyelmet a G Data német vírusvédelmi cég.

A vállalat biztonsági szakembere szerint az egyik legfontosabb, hogy a nyaralást megelőzően külső tárolóeszközre biztonsági mentést készítsen a felhasználó, ezen kívül aktiválja a lopás elleni védelmet, amellyel bemérhető az eszköz helyzete és távolról lezárható vagy az összes tárolt adat törölhető. Hozzátette: a notebookok esetében a merevlemez titkosításával is megakadályozható, hogy a tolvajok elolvassák a tárolt adatokat.

Az eszközön lévő szoftver frissítésével a biztonsági rések megszüntethetőek, egy biztonsági szoftver telepítésével pedig teljeskörű védelem biztosítható - vélekedett a szakember. A vakáció alatt pedig nem ajánlott a nyilvános WLAN (WiFi) hálózatok, valamint a reptereken, pályaudvarokon, szállodákban kínált ingyenes hotspotok használata sem, mivel ezek gyakran nincsenek a megfelelő védelemmel ellátva. Még a vezeték nélküli hálózatok elérését lehetővé tévő funkciót is érdemes kikapcsolni a szakember szerint, mert például a WLAN és a Bluetooth is nyitva hagyja az eszközöket az elektronikus bűnözők számára.

Anyagi megfontolásból pedig tanácsos letiltani az adatroaming használatát, mivel rengeteg alkalmazás kéretlenül is küld és fogad adatokat, ezáltal jelentős adatforgalmat és roamingdíjat generál. A szakember végül hangsúlyozta, hogy az internetkávézókban használható nyilvános számítógépeken lehetőleg kerüljék a nyaralók az online bankolást, vagy vásárlást, valamint ne töltsenek a gépekre személyes adatokat.

Szerző
Témák
turista hacker

Kínos: belesült az okoskodásba a fideszes képviselő - Videó!

Publikálás dátuma
2015.07.23. 09:37
Pósán László igen kínosan érezhette magát, amikor rájött, hogy a köznevelési államtitkárhoz hasonlóan ő is besült a tudománnyal
Egy hónapja sem volt még, hogy Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkár fitogtatni próbálta gyakorlati tudását a kémiában, ám a vége inkább kínos lett, mint tudományos. Most a tankönyvellátás várható gondjaival kapcsolatban Pósán László fideszes országgyűlési képviselő is megszólalt, de ő is jobban tette volna, ha inkább hallgat.

Az ország több matematika és kémia tanárja is felszisszenhetett Pósán tankönyvellátással kapcsolatos beszédén, miután a képviselő próbált okosat mondani, de a matematika és a kémia tudomány láthatóan kifogott rajta. Egészen pontosan így fogalmazott: „a Nemzeti Alaptantervben rögzített kompetencia és tudáskör az viszont egy sztenderd, tehát nincs kétféle másodfokú egyenlet, meg nincs kétféle kovalens kötés. Csak, hogy világos konkrét dolgokról beszéljünk. Vannak tények, amelyek minden tankönyvben ugyanolyan tartalommal kell, hogy szerepeljenek” - fogalmazott Pósán, akinek ezek szerint fogalma sincs arról, hogy  a másodfokú egyenletnek, úgy a kovalens kötésnek is több fajtája van.

Ez a mondat vetekedhet Czunyiné Bertalan Judit egy hónappal korábbi kijelentésével, amikor az államtitkár bizonyította be, hogy kimaradt nála egypár kémia óra. „Tök boldogan élek úgy, hogy nem tudom a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni. Viszont biztos, hogy nem maratom ki a tüdőmet a lúg és a sav összeöntésével. Ezt a kémia hatást kellene elmagyarázni egy 14 éves kislánynak, és nem a hatsoros kémiaképletet bemagoltatni velük” - mondta Czunyiné, ami rendben is lenne, ha ebben az egy mondatban nem tévedett volna többször is: az államtitkár minden bizonnyal arról az óráról is hiányzott, amikor azt tanították, hogy a sav és a lúg közömbösíti egymást, a kémiai reakcióknak ráadásul nem képleteik, hanem egyenleteik vannak.

Pósán kijelentéséről az ATV készített felvételt, a videót ide kattintva nézheti meg!

Szerző