Bionikus szemmel láthat újra egy brit férfi

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula-degenerációban szenvedő betegnek manchesteri sebészek bionikus szemprotézis beültetésével.

A 80 éves Ray Flynn a makula-degeneráció úgynevezett száraz formájában szenved, és a betegség miatt teljesen elvesztette központi látását. A Manchesteri Királyi Szemkórház sebészei ültették be a retina implantátumot, amely a férfi szemüvegére erősített minikameráról kap jeleket.

A műtét után két héttel Ray Flynn képes volt az implantátum segítségével felismerni függőleges, vízszintes és átlós vonalakat, ma már képes emberek és tárgyak körvonalait látni. A férfi azt reméli, hogy idővel annyira javul a látása, hogy képes lesz a mindennapos feladatokat, mint a bevásárlás, kertészkedés önállóan ellátni.

A Second Sight amerikai cég által készített Argus II implantátumot már felhasználták korábban a vakságot okozó retinitisz pigmentózisban szenvedő betegek látásának helyreállítására, a manchesteri műtét volt azonban az első, amikor bionikus szemet időskori makula-degenerációban szenvedőnek ültettek be, ez a betegség a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás leggyakoribb oka, és több millió embert sújt világszerte.

Paulo Stanga szemsebész professzor, aki a négyórás műtétet vezette, elmondta, hogy az eljárás "új korszak kezdetét jelenti a látássérült betegek számára". Az implantátum nem képes arra, hogy visszaadja a nagyon éles látást, de korábbi tanulmányokból kiderült, hogy segíti a betegeket jellegzetes formák felismerésében.

Szerző

Öt hónap az űrben - Startol a legidősebb asztronauta

Publikálás dátuma
2015.07.22. 10:46
Illusztráció: Thinkstock
Az előzetes tervek szerint holnap hajnalban (magyar idő szerint szerdán éjjel) startol a legújabb japán asztronauta. Jui Kimija a kazahsztáni Bajkonúr űrkilövőről indulhat útjára, egy orosz és egy amerikai kozmonauta társaságában egy Szojuz TMA 17M típusú űrhajó fedélzetén. 

Az orosz űreszköz a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódik majd, melynek fedélzetén Jui előreláthatólag öt teljes hónapot fog eltölteni.

Bár a 45 éves férfi immár a tizedik űrutas, aki a Felkelő Nap országát képviseli a világűrben, Jui azért néhány elsőséggel is rendelkezik. Őt választották ki a legidősebb életkorban eddigi társai közül: hat esztendővel ezelőtt, 39 évesen kezdte meg a felkészülést a nagy kalandra. Ugyancsak ő az első, aki korábban a japán Önvédelmi Erőknél szolgált, a légierő kötelékében. A férfi amerikai gyártmányú F-15-ös vadászgépeken szolgált pilótaként. Kora gyermekkorától vonzotta a csillagos ég, 9 évesen kapta első teleszkópját – emlékezett vissza a Mainichi című lap hasábjain apja, Jui Szukedzsi. A japán űrhajós a sötét anyaggal kapcsolatos kísérleteket végez majd az ISS-en.

Szerző
Témák
ISS asztronauta

100 millió éves hatalmas halra bukkantak (fotók)

Publikálás dátuma
2015.07.21. 14:45
Ez a kép illusztráció! Fotó: Thinkstock
Százmillió évesre becsült halkövületek tartják izgalomban az ausztrál őslénykutatókat, akik szerint a friss leletek segítenek kitölteni a korszakra vonatkozó ismereteikben tátongó hézagokat.

Az északkelet-ausztráliai Queenslandben fekvő Julia Creek közelében feltárt maradványok értékes információkkal szolgálnak a kontinens ősi beltengerének élővilágáról. A fosszíliák közt találhatók a százmillió évvel ezelőtt élt hatalmas ragadozó hal, a cooyoo egy példányának maradványai, köztük a szemürege is. A leletek tanúsága szerint a cooyoo-nak az eddig véltnél sokkal nagyobb fogai voltak. A két centiméter hosszú, hegyes fogak kiválóan alkalmasak voltak a vergődő zsákmányállatok, köztük az ősi beltenger egyéb halainak megragadására.

"Testhossza meghaladta a három métert és erős farokúszójával gyorsan tudott mozogni. Egyedül a nagytestű tengeri hüllők és a cápák jelentettek fenyegetést számára" - mondta Timothy Holland, a richmondi Kronosaurus Korner múzeum paleontológusa. A szakember szerint a fosszíliák kiváló állapotban maradtak fenn, így csupán minimális preparálási munkálatokra volt szükség. A leleteket a richmondi intézményben tárják a nagyközönség elé - adta hírül az abc.net.

Holland szerint a cooyoo fosszíliái mellett számos kisebb hal maradványait is felfedezték egy kagylóhéjban. Az őslénykutató szerint ezeknek az igazán apró halaknak a csontjaiból csak néhány darabot szoktak találni, és nem egész példányokat, most azonban nagyjából húsz egyed maradványaira bukkantak, ami lenyűgöző leletnek számít.

"Ezek a legjobb állapotban megmaradt fosszíliák, amelyek az ausztrál beltengerből származnak" - jegyezte meg a szakember. 

A képeket ide kattintva láthatja!

Szerző