Jóváhagyta az ENSZ BT az iráni atomalkut

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap jóváhagyta az iráni nukleáris program korlátozásáról a Hatok (a BT öt állandó tagja plusz Németország) és Teherán múlt héten kötött megállapodását. A 15 tagú testület egyhangúlag elfogadta a határozatot, amelynek szövegét a történelmi atomalku részeként a tárgyalások lezárása előtt véglegesítették.

Majd két éves tárgyalássorozat után sikerült tető alá hozni a nukleáris megállapodást, amelyben Irán vállalta, hogy korlátozza nukleáris programját, cserébe ugyanakkor az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió is feloldja a Teheránnal szemben életbe léptetett szankciókat. Az egyezség értelmében a szankciók enyhítése csak akkor kezdődhet meg, ha a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség benyújtja jelentését a BT elé, megerősítve, hogy Irán megkezdte a dokumentumban részletezett nukleáris lépéseket.

Erre Iránnak 90 napja van, a nagyhatalmak addig megteszik a szükséges lépéseket, hogy a NAÜ jóváhagyását követően azonnal feloldják a szankciókat - jelentette a Reuters. Akkor hét korábbi BT-határozat is érvényét veszíti. Teheránnal szemben további öt évre érvényben marad a nehézfegyverekre, nyolc évre a ballisztikus rakétatechnológiára vonatkozó embargó. Irán a következő évtizedben nem juthat békés célú nukleáris technológiához sem.

A megállapodás egyik kulcseleme volt, hogy amennyiben Teherán megsértené a korlátozásokat, 30 napon belül a BT-nek szavaznia kell a szankciók visszaállításáról, s ha nem szavaznak, automatikusan újra érvénybe léptetik a szankciókat. Az iráni atommegállapodást tegnap az Európai Unió külügyminiszterei is támogatásukról biztosították. Határozatukban köszönetet mondtak az egyezményt tető alá hozó államoknak, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének. A külügyminiszterek támogatták a tegnap elfogadott BT-határozatot, s a feleket felszólították, hogy tegyenek meg mindent az egyezségben foglaltak teljes végrehajtásáért.

Szerző

Cameron stratégiája a terrorizmus ellen

Publikálás dátuma
2015.07.21. 07:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A brit szülők visszavonathatják 16 év alatti gyerekeik útlevelét, ha attól tartanak, hogy az Iszlám Államhoz akarnak beállni - közölte David Cameron, aki tegnap Birmingham-ben ismertette a tory kormány következő öt évre szóló terrorizmusellenes politikáját. 

A miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának a szélsőségesség okainak kezelésével kellene fellépni a radikalizálódás ellen. London, mint mondta, kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy brit születésű muszlim fiatalok nem tudnak teljes mértékben azonosulni hazájukkal, s az IS propagandájának hatására harcolni mennek Irakba és Szíriába.

A kormány az Ofcom médiahatóságot felhatalmazza, hogy felléphessen a szélsőséges nézetek terjesztői ellen. Theresa May belügyminiszter tagadta, hogy ezzel a szólásszabadságot veszélyeztetnék. Segítenék a brit muszlimok integrálását a brit társadalomba. Legalább 700 brit harcol az IS kötelékében.

Szerző
Frissítve: 2015.07.20. 22:33

Török területen gyilkolt az Iszlám Állam

Hatalmas robbanás rázta meg a török-szír határ közelében lévő Sürüd török várost. Valószínűleg öngyilkos merénylő robbantott egy kulturális központ kertjében, legalább 28 ember életét veszítette, százan megsérültek – jelentette be a török belügyminisztérium.

A szíriai Kobanitól mintegy tíz kilométerre fekvő, jórészt kurdok lakta török település számos szíriai menekültet fogadott be. Az Amara kulturális központban az SGDF szocialista ifjúsági szövetség mintegy háromszáz aktivistája tartózkodott, éppen ebédelhettek, amikor a robbanás történt. A mobiltelefonról küldött felvételek szerint a fák alatt újságpapírral letakart holttestek feküdtek. A török és kurd fiatalok Kobaniba készültek, az újjáépítés segítésére.

Egy ankarai belügyi illetékes a Reutersnek azt mondta, a vizsgálat első megállapításai arra utalnak, hogy az Iszlám Állam hajtotta végre az öngyilkos robbantást. A Hürriyet című lap értesülése szerint egy 18 éves nő volt a merénylő. Törökország néhány hete küldött csapaterősítést a határtérségbe, attól tartva, hogy a határ túlsó oldalán folyó harcok török területre is átterjednek.

Kobaninál a kurd pesmerga erők próbálják visszaszorítani a dzsihadista szervezet erőit. A török kormány nem készül csapatokat küldeni szír területre, de közölték, mindent megtesznek a határtérség biztonságának védelmére. Az ankarai kormány három tagja Sürüdbe indult a helyzet felmérésére.

Szerző
Frissítve: 2015.07.20. 22:26