Az iszlamisták a spájzban vannak?

Publikálás dátuma
2015.07.21. 07:32
Az Iszlám Állam nevéhez a pusztítás, a rombolás fűződik Irak és Szíria egy részén FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/STRINGER
A belgrádi politikai vezetés szerint komolyan kell venni azt a múlt héten napvilágra került propagandavideót, amelyben az Iszlám Állam Szerbiát a kalifátus első balkáni célpontjaként nevezte meg. Vélhetően a srebrenicai népirtás huszadik évfordulója terelte a kalifa figyelmet a térségre, valamint az, hogy a terrorcsoport egyre komolyabb erőfeszítéseket tesz a nagy rivális, az al-Kaida befolyási övezeteinek elhódítására. Oszama bin-Ladennek is sok híve volt a Balkánon.

Híres terroristák balkáni kötődéssel

Az American Center for Democracyegyik tanulmánya mutatott rá, hogy nem csak az Iszlám Állam fejezett le embereket. James Foley amerikai fotóriporter lefejezése előtt alig néhány héttel a koszovói Lavdrim Muhaxheri tett fel a világhálóra egy felvételt, amelyen önmagát mutatja be akció közben, amint Irakban lefejez valakit. A tanulmány emlékeztet arra is, hasonló rituális lefejezések történtek a boszniai „dzsihád” idején is, az iszlamisták akkor, 1993-ban is tettek közzé olyan propaganda videoklipeket, amelyeken szerb foglyok lefejezését mutatták be.

A veterán bosnyák dzsihádista, OmarSzajed sejk például érintett volt Daniel Pearl, a Wall Street Journal tudósítójának lefejezésében.Pearlt 2002 januárjában rabolták el Pakisztánban, kivégzését a világhálón közzétett videón mutatta be az al-Kaida terrorszervezet.

1997 szeptemberében az olasz hatóságok meghiúsítottak egy merényletet, amely II. János Pál pápát célozta. A letartóztatott 14 férfi mindegyike bosnyák útlevéllel rendelkezett.

A 2001. szeptember 11. terrortámadásnak is komoly balkáni szálai voltak. A kitervelésben a hamburgi sejt játszott főszerepet, azt pedig a veterán bosnyák terrorista Mohammed Haydar Zammar vezette, akit a Mohammed Atta, a 2011. szeptember 11-i, Egyesült Államokm elleni terrortámadások koordinátora szervezett be. Ramzi Bin al-Shibh, egy másik hamburgi szervező 1996-ban Boszniában tartózkodott. A turistaként emlegetett másik kitervelő, Ramzi Bin al-Shihb szintén bosnyák volt.

A 77-es járat eltérítői között voltak a bosnyák Khalidal Mindhar és Nawafal Hazmi.

2014 márciusában Bagdadban a koszovói Blerim Heta öngyilkos merényletben több mint húsz embert ölt meg. Heta azzal vált híressé, hogy ő volt az első balkáni öngyilkos merénylő.

2014-ben a bosnyák Emrah Fojnicat egy befuccsolt öngyilkos merényletben ölték meg a hatóságok.

Az IS üzenete a balkáni népeknek és az amerikai elnöknek
- „Örüljetek balkániak, közelednek a jobb napok, érkeznek a muzulmánok, mi vagyunk az iszlám kalifátus”.
- „Örülj, ó, te Szerbia, az iszlám része leszel, még ha ez neked nem is tetszik, mi vagyunk az iszlám kalifátus”.
- „Örülj, ó Horvátország, meg fog bukni a demokrácia, isteni törvény, igazságosság mindenkinek, mi vagyunk az iszlám kalifátus.
- Örülj, ó, Montenegró, hamarosan érkezünk” .
- Boszniára, Albániára, Koszovóra és Macedóniára csak utaltak.
- „Örülj te is, Obama, a győzelem a miénk, mi az iszlám fiai vagyunk, mi vagyunk az iszlám kalifátus.”Szerző
Frissítve: 2015.07.20. 23:02

Nagy sorok a bankok előtt

Publikálás dátuma
2015.07.21. 07:31
Több szolgáltatás, illetve élelmiszer ára emelkedett tegnaptól 10 százalékkal FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MILOS BICANSKI
Nagy sorok keletkeztek tegnap a görög pénzintézetek előtt, miután a bankok több mint három hétig tartó zárva tartás után megnyitották kapuikat a betétesek előtt. Hétfőn Görögország több mint 4,2 milliárd eurót utalt át az Európai Központi Banknak, 1,6 milliárd eurót pedig a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az európai pénzügyi és stabilitási mechanizmusból kapott alapjából.

Tegnap valóban megnyitottak a görög bankok, a heti felvételi limit azonban nem változott, 420 euró maradt, s külföldre továbbra sem lehet pénzt átutalni. Zárva maradt az athéni tőzsde. Nagy sorok képződtek az athéni pénzintézetek előtt. Egy 62 éves nyugdíjas a Kathimerini című lapnak elmondta, „Jobb a helyzet, mint az elmúlt hetekben. Szerencsére elkerültük a drachma bevezetését. Hozzátette, a napi limit felemelésével lehetővé vált a számlák befizetése, erre a bankok június végén történt bezárása óta nem volt lehetősége.

Luka Kaceli, a Görög Bankszövetség vezetője elmondta, bár még nem tért vissza az élet a normális kerékvágásba, nemsokára ez is megtörténhet. A bankok számítógépes rendszerében nem volt jelentősebb fennakadás. Tegnaptól az országban 13-ról 23 százalékra emelkedett az élelmiszerek áfája. Ez volt a hitelezők egyik követelése. Több kereskedő jelezte, minden adóemelést áthárítanak a fogyasztókra. Szintén tíz százalékkal emelkedik a tömegközlekedésre kivetett áfa.

Bár hétfőn a görög kormány 7 milliárd eurós áthidaló támogatást kapott az európai pénzügyi és stabilitási mechanizmus (EFSM) alapjából, az összegből nem sokat tarthatott meg. Azonnal át kellett utalnia 4,2 milliárdot az Európai Központi Banknak (EKB). Átutalt továbbá 1,6 milliárd eurót is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bankszámlájára, amivel június vége óta tartozott. Ha egy ország nem törleszti határidőre hitelét az IMF-nek, annak nincsenek jelentősebb következményei, amennyiben egy hónapon belül kifizeti elmaradását. Ha azonban az EKB-nak nem fizet időben, annak súlyos következményei lennének, mert az EU bankja felfüggesztené sürgősségi likviditási támogatását, ami Athén esetében a bankrendszer csődjét idézné elő.

Angela Merkel az ARD-nek adott interjújában világossá tette, nem akar további vitákat arról, hogy Görögországnak el kell-e hagynia az euróövezetet. Ugyanakkor nemet mondott az adósságelengedésre is, amit már nemcsak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követel, hanem Mario Draghi, az EKB elnöke is felvetette múlt csütörtöki sajtóértekezletén. Görögországnak jelenlegi adóssága eléri a 313 milliárd eurót, az új hitelmegállapodás értelmében pedig további 86 milliárd eurót kap, amelynek fejében kemény megszorításokat kell életbe léptetnie.

A görög ügyek kezelése koalíciós feszültségekhez vezetett Németországban. A szociáldemokratáknál bírálatokkal illették Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert. Sigmar Gabriel gazdasági miniszter, az SPD elnöke a ZDF televíziónak úgy foglalt állást, nem volt túl bölcs a tárcavezető részéről, hogy német javaslatként vetette fel az időleges Grexit lehetőségét. Szerinte ez az SPD provokálása is volt, mert Schäublénak tudnia kellett, hogy a CDU/CSU koalíciós partnerei, a szociáldemokraták csak abban az esetben támogatják a Grexitet, amennyiben a görögök saját maguk akarják ezt a megoldást. Gabriel egyúttal visszautasította azokat a nemzetközi bírálatokat, amelyekkel Németországot illették a görög ügyek kezelése kapcsán.

Ralf Stegner, az SPD elnökhelyettese a Süddeutsche Zeitungnak elmondta, Schäublénak a tárcavezetésről való lemondásának meglebegtetése legalább annyira nem nevezhető célra vezetőnek, mint a Grexittel való flörtölés. „A politikusoknak felelősséggel kell viseltetniük az általuk vezetett tárca iránt” – hangoztatta az SPD politikusa. Schäuble egyébként az ominózus interjúban azt is elismerte, hogy a görög ügyek megoldása kapcsán más álláspontot képviselt, mint Angela Merkel.

Szerző

Nyolchavi jutalomeső Csepreghynél

Publikálás dátuma
2015.07.21. 07:11
Csepreghy Nándor FOTÓ: Vajda József/Népszava
Négyhavi bérüket kapják meg jutalomként a napokban az uniós pályázatokat kezelő hazai intézményrendszer munkatársai, év végén pedig ugyanekkora bónuszban reménykedhetnek. 

A Világgazdaságot maga Csepreghy Nándor tájékoztatta róla, hogy felgyorsultak a 2007-2013-as fejlesztési ciklus nyertes pályázatainak kifizetései, idén már meghaladja a 900 milliárd forintot a kedvezményezetteknek átutalt összeg. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a lapnak elmondta: már június 10-én elérték a kifizetések a hónap végére előírt szintet, ezért jutalmazzák a munkatársakat. Az év végi bónuszt is biztosra vehetik, hiszen elérték a 7800 milliárdos kifizetési összeget, ami a 8200 milliárdos teljes keretnek már a 95 százaléka.

A jutalom nagyságát kritizáló hangokra Csepreghy közleményben reagált, amelyben azzal érvelt, hogy az előző ciklus pénzügyi zárása mellett a 2014-2020-as időszak pályázatainak kiírása miatt a kormánytisztviselők kétszer annyit dolgoznak, mint tavaly és a több munkáért természetes, hogy több fizetés jár. A bónuszok szépséghibája, hogy azokat a magyar állam fizeti, mégpedig úgy, hogy a pályázatok nyertesei megkapják a pénzüket, de az unió csak a negyedévente összegyűjtött számlák ellenőrzés után, többnyire újabb negyedéves késéssel utal, ráadásul átmenetileg több operatív program kifizetései is állnak.

Szerző