Előfizetés

Péterfalvi is fizettetne a közérdekű adatokért?

Publikálás dátuma
2015.07.20. 13:35
Illusztráció: Thinkstock
Kiállt az infotörvény módosítása mellett  Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta: felelőtlenség lenne előre kijelenteni azt, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása megsérti az állam alapjogvédelmi kötelezettségét.

Péterfalvi interjúban hangsúlyozta: bízik abban, hogy a végrehajtási jogszabályok bölcs belátással korlátozni fogják a lehetséges költségtérítés mértékét, az adatbirtokos szervek tevékenységét pedig olyan jogalkalmazási kultúra hatja majd át, amely összhangban van az alaptörvénnyel. 

"Nem fogjuk szó nélkül hagyni, ha azt látjuk, hogy bármilyen illetékes a törvényi lehetőségekkel visszaélve megpróbál irreálisan magas, a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot sértő költségtérítést kicsikarni az adatigénylőtől" - fogalmazott. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy az adatgazdák az információszabadság korlátozására próbálják felhasználni az új szabályokat, akkor "a NAIH akár törvénymódosítást is kezdeményezhet a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog érvényesüléséért" - fogalmazott Péterfalvi Attila a lapnak.

Tízmilliót kérnek közérdekű adatokért

Korábban írtuk: nettó 7,77, vagyis bruttó csaknem 10 millió forintot kellene a nemrég elfogadott információs törvény alapján fizetnie az LMP-s Sallai R. Benedeknek, aki közadatkéréssel fordult a Nemzeti Földalaphoz a földpályázatok ügyében. Ezért a pénzért ráadásul egy "használhatatlan adathalmazhoz" jutnának, hiszen a bírálati jegyzőkönyveket nem kapnák meg, a pályázatok személyes adatait pedig kitakarnák – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Az LMP szűkíteni fogja adatigénylését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinek és a kormány tagjainak pályázataira, mert arra látnak esélyt, hogy ennek költségeit ki tudják fizetni, illetve adatvédelmi polgári perben kívánják "behajtani" ezeket az információkat – jelentette ki. Mint megjegyezte, az, hogy a napokban a szaktárca közzétette, testvére és sógornője kormánytisztviselőként dolgozik, "teljesen nyilvános fenyegetés", mennyire szabad foglalkoznia ezzel az üggyel.

 


Vida Ildikó már nem NAV-elnök

Publikálás dátuma
2015.07.20. 13:22
MTI FOTÓ: Soós Lajos
A NAV-ból származó, nem hivatalos információnk szerint Vida Ildikó hétfőtől már nem vezeti a NAV-ot - tudta meg a 444. A Figyelő megszerezte a felmondó levelet. Varga Mihály még egy ma délelőtti interjújában is Vidát védte, amikor iránta való bizalmáról beszélt. A nemzetgazdasági miniszter délután az Origónak: Vida jelezte a szándékát.

Délelőtt 11 órakor erről még semmilyen hivatalos közlemény nem jelent meg. Ahogy arról sem adtak ki semmit, hogy Vida Ildikó már két hónapja maga adta be felmondását. A felmondási idő most hétfőn járt le - írta a 444.hu.

Varga: Az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban
A nemzetgazdasági miniszterrel közölt interjút a mandiner.hu, melyben Varga Mihály azt állítja, töretlen a bizalma Vida Ildikóban. Az interjú megjelenésekor már tudni lehetett, hogy Vida Ildikó két hónapja lemondott.
"- Az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban, ameddig ő a NAV elnöke. Gond nélkül és eredményesen dolgozunk együtt. Attól függetlenül, hogy a kinevezés és felmentés joga nem az én kompetenciám...
- De szeretné, ha az öné lenne. A minap nem ment át ugyan a módosítója, de szerette volna, ha ön dönt a NAV-elnök és helyettesei személyéről. Újra a parlament elé viszi a témát?
- Nem aktuális a kérdés."

A Figyelő birtokába jutott Vida felmondó levele:

"Tisztelt Munkatársaim! Tájékoztatom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi munkatársát, hogy 2015. május 20-án benyújtottam Orbán Viktor miniszterelnök úr részére elnöki munkakörömről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyomról való lemondásomat - kezdődik a dokumentum.

"A vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében a holnapi naptól a NAV irányítására, képviseletére nem vagyok jogosult, mivel azonban a NAV elnöki tisztségére a mai napig új személyt nem neveztek ki, így a szervezet működőképességének biztosítása érdekében - a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően - dr. Varga Árpád elnökhelyettes úr részére az új elnök kinevezéséig az elnöki munkakört átadtam" - folytatódik Vida levele.

„Tekintettel arra, hogy a szervezet vezetőinek és apparátusának - a közös célok elérése érdekében kifejtett, sokszor embert próbáló helytállását, a nehézségek leküzdésében tanúsított - támogatását mindig magam mögött tudhattam, ezért fontosnak tartom megismertetni mindannyiukkal azokat az okokat, amelyek ehhez az elhatározáshoz vezettek" - kezdi a NAV elnöke az okok felsorolását, amelyek távozásához vezettek.

„Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek. Az életpálya kialakításához szükséges törvénymódosítást elkészítettük a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghatározott határidőben, azonban az minden igyekezetem és erőfeszítésem, valamint a kormányzati ígéretek ellenére nem került az Országgyűlés elé benyújtásra" - taglalta Vida, miért döntött a lemondás mellett. Lényegében bizalomhiány miatt kellett mennie. Levelében a továbbiakban kitér arra, miért vált helyzete tarthatatlanná.

A teljes levelet itt olvashatja!

14 óra 31 perc - A szaktárca hivatalos közleménye

"Dr. Vida Ildikó 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap, tehát a mai nappal Vida Ildikó elnöki jogviszonya megszűnik. Az új elnök kinevezéséig Dr. Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

A magyar gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt. A cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése.

A Vida Ildikó vezette Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendkívül komoly szerepet vállalt az államháztartási egyensúly megteremtésében. A NAV 2010-ben kinevezett elnöke sikeresen vonta össze az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalt és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát. Vezetése alatt az elmúlt években jelentősen nőttek az adóbevételek, jelentősen csökkent a feketegazdaság aránya. Új ellenőrzési eszközök indultak el, többek között az online pénztárgépek kiskereskedelmi használata, valamint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársainak munkája jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás stabilitásának megteremtéséhez.

Az előttünk álló gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség. Az adózás rendjének megújításáról szóló terveket az Államreform Bizottság már több alkalommal tárgyalta. A kormány a jelenleginél feladatorientáltabb, ügyfélbarátabb adóhivatalt kíván létrehozni, amely jobban illeszkedik a gazdaság új szerkezetéhez. Az új elnök kinevezésére az átalakítást érintő legfontosabb döntések meghozatala után kerül sor.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezúton is megköszöni Vida Ildikónak elnöki feladatainak ellátását, további munkájához sok sikert kíván.

Budapest, 2015. július 20.

Nemzetgazdasági Minisztérium"

17 óra 07 perc - Varga Mihály tudott Vida Ildikó lemondási szándékáról

"Az elmúlt hetekben többször beszéltem Vida Ildikóval, amelyeken jelezte lemondási szándékát, de konkrét időpontról nem beszélt" – mondta az Origónak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően a miniszterelnöknél kellett jeleznie a lemondását Vida Ildikónak,és neki kellett mérlegelnie, hogy azt elfogadja-e. 

"Természetesen Orbán Viktorral is többször beszéltem a NAV strukturális átalakításáról, deVida Ildikó távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó. A kormányfő is egyetértett azzal, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség, ami nyilván a mostani döntésében is szerepet játszott".

DK: Vida Ildikó felmondása is elkeveredett a postán?
A 444.hu NAV-ból származó, nem hivatalos információkra hivatkozva azt írja, hogy mától nem Vida Ildikó az adóhatóság elnöke, mert két hónappal ezelőtt beadta a lemondását, ami most járt le. Ha a hír igaz, akkor a kormány - akár csak Vida érintettségét a kitiltási botrányban - Vida Ildikó távozását is megpróbálta eltitkolni, hiszen két hónapja tudnia kell a felmondásról.
Mielőtt ismét megjelenne L. Simon László azzal, hogy Vida Ildikó felmondása is biztos csak elkeveredett a postán, a DK írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez. A Demokratikus Koalíció tudni szeretné, hogy valóban Vida Ildikó mondott-e fel ahelyett, hogy a kormány távolította volna el a korrupciógyanú miatt Amerikából kitiltott adóelnököt? Ha a hír igaz, akkor a DK arra is kíváncsi, hogy mennyiben álltak maffiaérdekek a Simicska Lajos emberének tartott Vida Ildikó távozása mögött?
MSZP: Vida Ildikó egész működése hazugság volt
Vida Ildikó lemondása a brókerkormányon belül zajló maffiaháború egyik állomása. Jellemző, hogy a Fidesz és Varga Mihály gazdasági miniszter végig hazudott Vida Ildikóval kapcsolatban - írja Gőgös Zoltán közleményében.

Hazudtak, amikor csak ködösítettek a távozásáról, miközben NAV elnökének felmondása már két hónapja ott fekszik Varga Mihály asztalán. Ugyanígy hazudtak a kitiltási botrány kapcsán, hazudtak az eltitkolt áfacsalások ügyében, hazudtak, amikor próbálták tisztára mosni az adóhatóság korrupciógyanúba keveredett vezetőjét.

Az, hogy Vida Ildikó távozik a posztjáról, nem tesz megoldottá egyetlen gyanús ügyet sem. Sőt, ellenkezőleg: a NAV elnökének lemondása felér egy beismerő vallomással, amelyet egy mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell követnie.

A magyar adózási morált alapjaiban megrendítő Vida Ildikónak már egy éve le kellett volna mondania. Mostani távozása arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a korrupt személyek és a korrupt rendszerek bukásra vannak ítélve.
PM: cseberből vederbe kerülünk
A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének távozásával csak "cseberből vederbe" kerülünk, ha helyére egy "újabb korrumpálható Orbán-kegyenc" kerül.
Az ellenzéki párt közleménye szerint a megoldás egy hatékony, erős és független korrupcióellenes ügyészség felállítása lehet, erről június végén törvényjavaslatot is benyújtottak. E szerint a felállítandó szervezet kizárólagos nyomozati jogkörrel bírna korrupciós ügyekben, vezetőjét politikai konszenzussal kellene kinevezni, és erős szakmai és civil kontroll alatt állna, ami kizárná a politikai befolyást.
A PM megjegyezte, az Orbán-kormánynak nem érdeke a korrupció lelepleződése, "folyamatosan sumákolnak" a közvélemény által egyre inkább sürgetett felelősségre vonás és elszámoltatás terén.
LMP: Vida Ildikónak másfél évvel ezelőtt kellett volna távoznia
Az LMP szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének már akkor távoznia kellett volna, amikor az évi százmilliárd forintos kárt okozó áfacsalási ügyben csak egy kétnapos "kamuvizsgálatot" volt hajlandó lefolytatni.
Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő közleményben emlékeztetett: "a kormány még további másfél évig falazott" a NAV elnökének, és csupán akkor kényszerítette lemondásra, amikor az oligarchaháború aktuális állása miatt ez állt érdekében.
Az LMP azt várja a NAV új vezetésétől, hogy haladéktalanul lásson hozzá a hálózatos áfa-csalások felderítéséhez és felszámolásához - közölték. 
A párt emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány hónapokon keresztül titokban tartotta: a NAV elnöke beadta a lemondását, mivel szerintük az adóhivatalt érintő bármilyen ködösítés súlyosan rombolhatja az adómorált.
Liberálisok: Vida Ildikónak már rég távoznia kellett volna
A Liberálisok szerint Vida Ildikónak nem most, hanem 277 nappal ezelőtt kellett volna távoznia hivatalából, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke elismerte, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.
Közleményükben azt írták: az, hogy Vida Ildikó a kitiltási botrány után hivatalában maradt, mérhetetlen károkat okozott a közbizalomban és az adózási morálban, és sajnálatosnak nevezték, hogy távozásakor sem tisztázta a korrupciós vádakat. 
Szerintük az ügy súlyos bizonyítványt állított ki a kormányról is, hiszen Vida és a kitiltási lista kapcsán "nem volt kormányzati szereplő, aki ne hazudott volna". Szerintük mindez folytatódott azzal, hogy elhallgatták az elnök lemondását. 
Nehezményezték, hogy a kormány csak azt követően kezdett "átnyúlni Vida feje fölött", amikor az Orbán-Simicska viszony már nem felhőtlen, korábban szemet hunytak "a KÖZGÉP vezetőjének embereként ismert Vida ügyei fölött".

Megírtuk: Vida Ildikó a legkedvezőbb forgatókönyv szerint legfeljebb augusztus végégig maradhat a székében. A NAV-elnök utódaként sokan emlegették a korábbi helyettesét, Kovácsics Ivánt, akit tavaly év végén indoklás nélkül mentettek fel beosztásából, de esélyesnek tartják Czinege Attilát, a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóság vezetőjét és Papp Istvánt, a dél-alföldi régió főigazgatóját is – közölte a Blikk több meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Úgy tudták, Vida Ildikóval a kormányzatból senki sem egyeztetett az ügyben. Keresték a NAV-elnököt is, de ő a menesztésével kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt. A Népszava forrásai is arról számoltak be a két hete, a NAV elnöke semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arról, hogy a kormányfő átalakítaná az adóhatóság szervezetét, és hogy ezzel együtt járna a mai vezetőség cseréje. Információnk szerint Vida meggyőződése továbbra is az, hogy nem az őt és vezetőtársait érintő, súlyos korrupciógyanú, az amerikai kitiltási, valamint a hazai áfacsalási botrány, hanem az tesz rosszat az adóhatóságnak, hogy Lázár János két hete arról beszélt, vannak információi a NAV-ot érintő esetleges személycserékről, de azokat nem oszthatja meg a nyilvánossággal. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra sem árult el konkrétumokat, ahogyan Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető is csak azt ismételgette, a kormány által tervezett, új adóeljárási struktúra indokolhat személycseréket az adóhatóság élén.

Kapcsolódó
Vida Ildikó nem tud a menesztésérőlFinisben Vida Ildikó távozásaVida vágja a centit?

Vida Ildikó már nem NAV-elnök

Publikálás dátuma
2015.07.20. 13:22
MTI FOTÓ: Soós Lajos
A NAV-ból származó, nem hivatalos információnk szerint Vida Ildikó hétfőtől már nem vezeti a NAV-ot - tudta meg a 444. A Figyelő megszerezte a felmondó levelet. Varga Mihály még egy ma délelőtti interjújában is Vidát védte, amikor iránta való bizalmáról beszélt. A nemzetgazdasági miniszter délután az Origónak: Vida jelezte a szándékát.

Délelőtt 11 órakor erről még semmilyen hivatalos közlemény nem jelent meg. Ahogy arról sem adtak ki semmit, hogy Vida Ildikó már két hónapja maga adta be felmondását. A felmondási idő most hétfőn járt le - írta a 444.hu.

Varga: Az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban
A nemzetgazdasági miniszterrel közölt interjút a mandiner.hu, melyben Varga Mihály azt állítja, töretlen a bizalma Vida Ildikóban. Az interjú megjelenésekor már tudni lehetett, hogy Vida Ildikó két hónapja lemondott.
"- Az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban, ameddig ő a NAV elnöke. Gond nélkül és eredményesen dolgozunk együtt. Attól függetlenül, hogy a kinevezés és felmentés joga nem az én kompetenciám...
- De szeretné, ha az öné lenne. A minap nem ment át ugyan a módosítója, de szerette volna, ha ön dönt a NAV-elnök és helyettesei személyéről. Újra a parlament elé viszi a témát?
- Nem aktuális a kérdés."

A Figyelő birtokába jutott Vida felmondó levele:

"Tisztelt Munkatársaim! Tájékoztatom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi munkatársát, hogy 2015. május 20-án benyújtottam Orbán Viktor miniszterelnök úr részére elnöki munkakörömről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyomról való lemondásomat - kezdődik a dokumentum.

"A vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében a holnapi naptól a NAV irányítására, képviseletére nem vagyok jogosult, mivel azonban a NAV elnöki tisztségére a mai napig új személyt nem neveztek ki, így a szervezet működőképességének biztosítása érdekében - a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően - dr. Varga Árpád elnökhelyettes úr részére az új elnök kinevezéséig az elnöki munkakört átadtam" - folytatódik Vida levele.

„Tekintettel arra, hogy a szervezet vezetőinek és apparátusának - a közös célok elérése érdekében kifejtett, sokszor embert próbáló helytállását, a nehézségek leküzdésében tanúsított - támogatását mindig magam mögött tudhattam, ezért fontosnak tartom megismertetni mindannyiukkal azokat az okokat, amelyek ehhez az elhatározáshoz vezettek" - kezdi a NAV elnöke az okok felsorolását, amelyek távozásához vezettek.

„Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek. Az életpálya kialakításához szükséges törvénymódosítást elkészítettük a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghatározott határidőben, azonban az minden igyekezetem és erőfeszítésem, valamint a kormányzati ígéretek ellenére nem került az Országgyűlés elé benyújtásra" - taglalta Vida, miért döntött a lemondás mellett. Lényegében bizalomhiány miatt kellett mennie. Levelében a továbbiakban kitér arra, miért vált helyzete tarthatatlanná.

A teljes levelet itt olvashatja!

14 óra 31 perc - A szaktárca hivatalos közleménye

"Dr. Vida Ildikó 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap, tehát a mai nappal Vida Ildikó elnöki jogviszonya megszűnik. Az új elnök kinevezéséig Dr. Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

A magyar gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt. A cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése.

A Vida Ildikó vezette Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendkívül komoly szerepet vállalt az államháztartási egyensúly megteremtésében. A NAV 2010-ben kinevezett elnöke sikeresen vonta össze az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalt és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát. Vezetése alatt az elmúlt években jelentősen nőttek az adóbevételek, jelentősen csökkent a feketegazdaság aránya. Új ellenőrzési eszközök indultak el, többek között az online pénztárgépek kiskereskedelmi használata, valamint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársainak munkája jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás stabilitásának megteremtéséhez.

Az előttünk álló gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség. Az adózás rendjének megújításáról szóló terveket az Államreform Bizottság már több alkalommal tárgyalta. A kormány a jelenleginél feladatorientáltabb, ügyfélbarátabb adóhivatalt kíván létrehozni, amely jobban illeszkedik a gazdaság új szerkezetéhez. Az új elnök kinevezésére az átalakítást érintő legfontosabb döntések meghozatala után kerül sor.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezúton is megköszöni Vida Ildikónak elnöki feladatainak ellátását, további munkájához sok sikert kíván.

Budapest, 2015. július 20.

Nemzetgazdasági Minisztérium"

17 óra 07 perc - Varga Mihály tudott Vida Ildikó lemondási szándékáról

"Az elmúlt hetekben többször beszéltem Vida Ildikóval, amelyeken jelezte lemondási szándékát, de konkrét időpontról nem beszélt" – mondta az Origónak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően a miniszterelnöknél kellett jeleznie a lemondását Vida Ildikónak,és neki kellett mérlegelnie, hogy azt elfogadja-e. 

"Természetesen Orbán Viktorral is többször beszéltem a NAV strukturális átalakításáról, deVida Ildikó távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó. A kormányfő is egyetértett azzal, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség, ami nyilván a mostani döntésében is szerepet játszott".

DK: Vida Ildikó felmondása is elkeveredett a postán?
A 444.hu NAV-ból származó, nem hivatalos információkra hivatkozva azt írja, hogy mától nem Vida Ildikó az adóhatóság elnöke, mert két hónappal ezelőtt beadta a lemondását, ami most járt le. Ha a hír igaz, akkor a kormány - akár csak Vida érintettségét a kitiltási botrányban - Vida Ildikó távozását is megpróbálta eltitkolni, hiszen két hónapja tudnia kell a felmondásról.
Mielőtt ismét megjelenne L. Simon László azzal, hogy Vida Ildikó felmondása is biztos csak elkeveredett a postán, a DK írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez. A Demokratikus Koalíció tudni szeretné, hogy valóban Vida Ildikó mondott-e fel ahelyett, hogy a kormány távolította volna el a korrupciógyanú miatt Amerikából kitiltott adóelnököt? Ha a hír igaz, akkor a DK arra is kíváncsi, hogy mennyiben álltak maffiaérdekek a Simicska Lajos emberének tartott Vida Ildikó távozása mögött?
MSZP: Vida Ildikó egész működése hazugság volt
Vida Ildikó lemondása a brókerkormányon belül zajló maffiaháború egyik állomása. Jellemző, hogy a Fidesz és Varga Mihály gazdasági miniszter végig hazudott Vida Ildikóval kapcsolatban - írja Gőgös Zoltán közleményében.

Hazudtak, amikor csak ködösítettek a távozásáról, miközben NAV elnökének felmondása már két hónapja ott fekszik Varga Mihály asztalán. Ugyanígy hazudtak a kitiltási botrány kapcsán, hazudtak az eltitkolt áfacsalások ügyében, hazudtak, amikor próbálták tisztára mosni az adóhatóság korrupciógyanúba keveredett vezetőjét.

Az, hogy Vida Ildikó távozik a posztjáról, nem tesz megoldottá egyetlen gyanús ügyet sem. Sőt, ellenkezőleg: a NAV elnökének lemondása felér egy beismerő vallomással, amelyet egy mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell követnie.

A magyar adózási morált alapjaiban megrendítő Vida Ildikónak már egy éve le kellett volna mondania. Mostani távozása arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a korrupt személyek és a korrupt rendszerek bukásra vannak ítélve.
PM: cseberből vederbe kerülünk
A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének távozásával csak "cseberből vederbe" kerülünk, ha helyére egy "újabb korrumpálható Orbán-kegyenc" kerül.
Az ellenzéki párt közleménye szerint a megoldás egy hatékony, erős és független korrupcióellenes ügyészség felállítása lehet, erről június végén törvényjavaslatot is benyújtottak. E szerint a felállítandó szervezet kizárólagos nyomozati jogkörrel bírna korrupciós ügyekben, vezetőjét politikai konszenzussal kellene kinevezni, és erős szakmai és civil kontroll alatt állna, ami kizárná a politikai befolyást.
A PM megjegyezte, az Orbán-kormánynak nem érdeke a korrupció lelepleződése, "folyamatosan sumákolnak" a közvélemény által egyre inkább sürgetett felelősségre vonás és elszámoltatás terén.
LMP: Vida Ildikónak másfél évvel ezelőtt kellett volna távoznia
Az LMP szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének már akkor távoznia kellett volna, amikor az évi százmilliárd forintos kárt okozó áfacsalási ügyben csak egy kétnapos "kamuvizsgálatot" volt hajlandó lefolytatni.
Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő közleményben emlékeztetett: "a kormány még további másfél évig falazott" a NAV elnökének, és csupán akkor kényszerítette lemondásra, amikor az oligarchaháború aktuális állása miatt ez állt érdekében.
Az LMP azt várja a NAV új vezetésétől, hogy haladéktalanul lásson hozzá a hálózatos áfa-csalások felderítéséhez és felszámolásához - közölték. 
A párt emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány hónapokon keresztül titokban tartotta: a NAV elnöke beadta a lemondását, mivel szerintük az adóhivatalt érintő bármilyen ködösítés súlyosan rombolhatja az adómorált.
Liberálisok: Vida Ildikónak már rég távoznia kellett volna
A Liberálisok szerint Vida Ildikónak nem most, hanem 277 nappal ezelőtt kellett volna távoznia hivatalából, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke elismerte, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.
Közleményükben azt írták: az, hogy Vida Ildikó a kitiltási botrány után hivatalában maradt, mérhetetlen károkat okozott a közbizalomban és az adózási morálban, és sajnálatosnak nevezték, hogy távozásakor sem tisztázta a korrupciós vádakat. 
Szerintük az ügy súlyos bizonyítványt állított ki a kormányról is, hiszen Vida és a kitiltási lista kapcsán "nem volt kormányzati szereplő, aki ne hazudott volna". Szerintük mindez folytatódott azzal, hogy elhallgatták az elnök lemondását. 
Nehezményezték, hogy a kormány csak azt követően kezdett "átnyúlni Vida feje fölött", amikor az Orbán-Simicska viszony már nem felhőtlen, korábban szemet hunytak "a KÖZGÉP vezetőjének embereként ismert Vida ügyei fölött".

Megírtuk: Vida Ildikó a legkedvezőbb forgatókönyv szerint legfeljebb augusztus végégig maradhat a székében. A NAV-elnök utódaként sokan emlegették a korábbi helyettesét, Kovácsics Ivánt, akit tavaly év végén indoklás nélkül mentettek fel beosztásából, de esélyesnek tartják Czinege Attilát, a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóság vezetőjét és Papp Istvánt, a dél-alföldi régió főigazgatóját is – közölte a Blikk több meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Úgy tudták, Vida Ildikóval a kormányzatból senki sem egyeztetett az ügyben. Keresték a NAV-elnököt is, de ő a menesztésével kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt. A Népszava forrásai is arról számoltak be a két hete, a NAV elnöke semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arról, hogy a kormányfő átalakítaná az adóhatóság szervezetét, és hogy ezzel együtt járna a mai vezetőség cseréje. Információnk szerint Vida meggyőződése továbbra is az, hogy nem az őt és vezetőtársait érintő, súlyos korrupciógyanú, az amerikai kitiltási, valamint a hazai áfacsalási botrány, hanem az tesz rosszat az adóhatóságnak, hogy Lázár János két hete arról beszélt, vannak információi a NAV-ot érintő esetleges személycserékről, de azokat nem oszthatja meg a nyilvánossággal. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra sem árult el konkrétumokat, ahogyan Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető is csak azt ismételgette, a kormány által tervezett, új adóeljárási struktúra indokolhat személycseréket az adóhatóság élén.

Kapcsolódó
Vida Ildikó nem tud a menesztésérőlFinisben Vida Ildikó távozásaVida vágja a centit?