Ez lehet a baj a BCG-oltással

Az Európai Unióban összesen két cég, egy dán és egy bolgár gyárt BCG-oltást - mondta Horváth Ildikó, Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Dánielisz Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának vezetője pénteken jelentette be, hogy globális vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltások beadását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
A beszállító cég az MTI-vel azt közölte: a dán gyártó szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Horváth Ildikó a hírműsorban úgy vélte: járványügyi szempontból is fontos átgondolni, elegendő-e csak két olyan cég az unióban, amelyik ilyen vakcinát gyárt. A stratégiai igazgató információi szerint már folyamatban vannak a tárgyalások a bolgár céggel a vakcinák pótlásáról, de - tette hozzá - ebben a tisztifőorvosi hivatal a kompetens.

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy bár a betegséggel kapcsolatos magyarországi adatok nagyon kedvezőek, de a védőoltásra szükség van, leginkább azért, hogy a következő generáció is védve legyen.

Szerző

Tovább kell lottózni az ötösért

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

2 (kettő)
5 (öt)
37 (harminchét)
57 (ötvenhét)
67 (hatvanhét)

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
a 4 találatos szelvényekre egyenként 1 487 680;
a 3 találatos szelvényekre 16 805;
a 2 találatos szelvényekre 1120 forintot fizetnek.

Joker: 337772

Szerző

Rendszerváltó népszavazás - Az MSZP segíti a kampányt

Az MSZP támogatja azt a négy kérdésből álló népszavazási kezdeményezést, melynek célja a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelése, a gyermekvédelemre szorulók ingyenes iskolai étkeztetése, a kötelező kamarai tagság eltörlése, valamint az, hogy az országgyűlési képviselők mandátumuk idejére a fizetésük mellett ne kapjanak nyugdíjat - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Ezek a kérdések az elmúlt években az MSZP fő politikai törekvései közé tartoztak. A gyermekéhezés felszámolása, a gyermekek tudásának elmélyítése, a vállalkozások értelmetlen túladóztatásának megszüntetése és a képviselői juttatások terén tapasztalható igazságtalan kivételezés eltörlése mind olyan témák, amelyekért régóta minden nap küzdünk.

Örülünk annak, hogy a civil társadalom is fontosnak tartja ezeknek az igazságtalanságoknak a rendezését és minden segítséget megadunk, hogy a magyar emberek kinyilváníthassák akaratukat ezeknek a kérdéseknek a rendezését illetően.

MSZP

Szerző