Tovább csúszik a BCG oltás

Publikálás dátuma
2015.07.18. 07:13
A szakemberek szerint egy év alatt néhány hónap késés nem árt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Az egész világon, így Magyarországon is hiány alakult ki a tuberkulózis (tbc) elleni BCG oltóanyag ellátásban. Az országos tisztifőorvos ezért tegnaptól elrendelte, hogy a csecsemők közül csak a veszélyben lévők kapják meg a védőoltást egy hónapos korukig, a többieket egy éves korukig bármikor be lehet oltani.

A gyártás és szállítás világszerte akadozik, a magyar BCG oltóanyag tartalék arra elegendő, hogy augusztustól a veszélyeztetett csecsemők kapják meg az eddigi rendben, vagyis négy hetes korukig a tuberkulózis (tbc) elleni védőoltást, míg a többiek néhány hónapos késéssel, de még időben juthatnak hozzá a vakcinához. Az oltások átütemezéséről csütörtökön már tájékoztatták a védőnőket, tegnap pedig a közvéleménnyel is ismertették a döntést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), illetve a Országos Korányi TBC Intézet vezetői.

Az oltóanyag beszerzésével közbeszerzési eljárás után megbízott Novartis Hungária a bejelentéssel egy időben azt is ismertette, hogy a gyártó, a szintén közbeszerzésen kiválasztott dán Statens Serum Institut (SSI) már márciusban közölte velük, hogy nem tud szállítani, sőt már tavaly év végén is voltak késések. Valójában az idén egyetlen fiola oltóanyag sem jött Magyarországra, de a gyártó éppen csütörtökön jelezte, hogy szeptemberben már folytatni tudja a megrendelések teljesítését. Mivel azonban a tartalékolt szérumok addig biztosan nem teszik lehetővé, hogy valamennyi csecsemőt már megszületése után, a kórházban beoltsanak BCG védőoltással, az országos tisztifőorvos kénytelen volt elrendelni a védőoltás beadásának átütemezését.

Fel lehetne mondani a dán céggel a szerződést, de a szakemberek ezt csak végső lépésként tartják elképzelhetőnek, mert Európában ezen kívül csak egy bolgár gyártó állítja elő a szérumot, de az sem tud időben szállítani. Az ÁNTSZ tengeren túl is tájékozódott a lehetőségekről, de mindenhonnan elutasító válaszok érkeznek, az oltóanyag világszerte hiánycikk lett az utóbbi hónapokban. Nem egyértelmű a válasz az okokat firtató kérdésekre, technikai akadályokról szólnak a magyarázatok, de ezek természetéről nem jelent meg pontosabb információ.

A hétköznapokban minden bizonnyal nem okoz majd bajt, hogy a kisgyermekek nem négyhetes korukban, hanem pár hónappal később kapják meg a BCG védőoltásokat - erősítette meg lapunknak Csordás Ágnes. A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint egyet lehet érteni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjával, amely szerint azokban a családokban, vagy térségekben kell kiemelten odafigyelni a megelőzésre, ahol előfordult az utóbbi időben tbc-s megbetegedés, de a többszöri védőoltásra nincs szükség. A szakember azt is hozzátette, hogy kiemelten figyelni kell a védettségre, ha a család olyan országba készül utazni, ahol fennáll a fertőzés veszélye.

Évente néhány száz új tuberkulózis fertőzésben szenvedő felnőttet kezel a magyar egészségügyi ellátórendszer. Az országban egyetlen kórházban gyógyítanak tbc-s gyermekeket, a törökbálinti Tüdőgyógyintézetben. A kórház főigazgatója, Antal Gabriella a Népszavának úgy fogalmazott, hogy szerencsére nagyon ritkán, de még a gyakorlatilag teljes körű védőoltás mellett is előfordul évente néhány eset, amikor gyermekek kapják el a fertőzést. Intézetükben egyszerre egy-két kicsit tudnak ápolni abban a periódusban, amikor a betegség fertőz, ezt otthon még hosszú gondozás követi a teljes gyógyulásig. A szakember szerint a fertőzést bárhol, akár egy buszon is el lehet kapni, nincsenek tehát tipikusan veszélyeztetett területek vagy társadalmi csoportok. Azok a gyerekek viszont fokozott figyelmet érdemelnek, akiknek valamilyen okból, például egy korábbi betegség miatt legyengült az immunrendszerük.

Szérumtörténelem
A tuberkulózis (tbc) Magyarországon az ötvenes évek elejéig népbetegségnek számított, ezért is rendelték el 1954-től az újszülöttek kötelező BCG védőoltását. A korábban megismételt oltások közül azonban a járványügyi helyzet javulásával mára csak a négy hetes kor előtt kötelező egyszeri alkalom maradt, szakemberek szerint ez a gyermek egyéves kora előtt bármikor beadható a megfelelő védelem kialakulásához. A szérum segít a tbc két legsúlyosabb válfajának, a gümős agyhártyagyulladásnak és a gümős tüdőgyulladásnak a megelőzésében.

Jogszabállyal a gyermekek hallásáért

Szakemberek mérései szerint gyermekeknek, fiataloknak szervezett rendezvényeken olyan nagy az elektromos hangosítás, hogy a hangszórókból kisugárzott hangnyomás szintje veszélyezteti a közönség hallását – számolt be keddi számában a Magyar Nemzet. Az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ezért kezdeményezte egy olyan jogszabály megalkotását, amely korlátozná a gyerekeket, fiatalokat sújtó zajszennyezést - tájékoztatta lapunkat dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke. Javasolják a gyerek- és ifjúsági műsorok előzetes besorolását megadott hangerősségi kategóriák szerint.

Az új jogszabály megalkotásának oka, hogy a rendszeresen nagy hangerővel kisugárzott akusztikai jelek, mint például a zaj, vagy zene, károsítja a hallószervet, azaz idő előtti halláskárosodás kialakulásához vezet. A károsító hatás az évek során súlyosbodik. Ami ebben a folyamatban veszélyes, hogy ha ez a probléma fellép, akkor már késő, visszafordítani nem lehet - tette hozzá Hacki Tamás orvosprofesszor. S hogy pontosan mi az a hangnyomási szint, amelytől egy gyermek vagy fiatal hallása veszélynek van kitéve?

Egy akusztikus szakértő csoport számos különböző típusú gyermek- és ifjúsági rendezvényen végzett méréseket – mondta Vicsi Klára Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának vezetője. Hozzátette, voltak olyan rendezvények, ahol az átlagos zajterhelés értéke a 94-95 decibel volt, és a csúcsérték elérte a 117 decibelt is. Ezek a hangnyomásszintek mindenképpen veszélyeztetik a gyermekek, fiatalok hallását. Természetesen voltak olyan magas színvonalú, élőzenés koncertek is – számolt be a szakember -, ahol az átlagos hangterhelés értéke megmaradt 80 decibel alatt, mégis élvezhető volt az előadás mindenkinek. Ezen a szinten károsodás nélkül hosszabb időn keresztül is hallgatható a zene, ha nincsenek benne jóval nagyobb hangnyomásszintű impulzusok – tette hozzá. A károsodás hatása azonban függ attól, hogy milyen jellegű és milyen időtartamig ható hangbehatásról van szó, továbbá attól is, hogy a gyermekek, fiatalok teljes napi, esetleg heti terhelése milyen mértékű.

A zajártalom elkerüléséért viszont a szülők is tehetnek óvintézkedéseket. Amennyiben a gyermek, fiatal vagy a szülő a gyermekével mégis részt kíván venni egy túlságosan hangos rendezvényen - mondta Edvi Péter -, mindenképpen javasolt a füldugók használata, ami patikákban néhány száz forintért beszerezhetők. S nem szabad túl közel menni a hangfalakhoz sem – fűzte hozzá. Kiemelte, gondolni kell viszont az mp3 lejátszókra, a folyamatosan fülben hordott telefonhoz csatlakoztatott fülhallgatókra vagy éppen a túl hangos mozikra is, melyek káros hatásáról az MTA Akusztikai Osztálya szintén végez méréseket. Edvi szerint sajnos ma már ott tartunk, hogy a szülők 20-25 százaléka halláskárosodott és ezért nem is érzékelik, hogy gyermekeiket milyen erős hanghatásnak teszik ki.

Szerző

Erőszakos kisebbség a felsőoktatás felett

Hamarosan fény derül az egyetemek sorsára, Palkovics László felsőoktatási államtitkár ígéretei szerint július 30-án nyilvánosságra hozzák a felsőoktatási intézmények átszervezésének tervezetét - írta a Magyar Nemzet. 

Palkovics csütörtöki fogadóóráján elmondta: a Budapesti Corvinus Egyetem - amelynek korábban a feldarabolásáról, beolvasztásáról szóltak a hírek - már elkészítette a maga tervezetét az átalakításra. Mindemellett jövőre nehezebb lesz bekerülni az egyetemekre, az államtitkár tájékoztatása szerint 2016-tól a bejutási küszöböt a jelenlegi 280-ról 300 pontra fogják emelni, ez alatt még a fizetős szakokra sem lehet majd bejutni. További átalakítások várhatók a pedagógusképzésben, dolgoznak a doktori iskolák átalakításán is, a szakok új képzési és kimeneti követelményei pedig novemberre készülhetnek el.

A végbizonyítványok - abszolutóriumok - kiadására is új szabályokat vezetnek be az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére, egy vizsgálat során ugyanis kiderült: voltak olyan egyetemek, ahol az abszolutórium kiadását nem a vizsgák teljesítéséhez, hanem a tanulmányi átlaghoz kötötték, ez a gyakorlat pedig sértette a hallgatók jogait. Kiderült, hogy a Corvinus Egyetem a hallgatókat a már egyébként eredményesen letett vizsgák megismétlésére, következésképpen akár félévismétlésre is kötelezte.

Palkovics László az ombudsman kérésére hatályon kívül helyeztette a kormányrendeleti szabályozást, az új részletszabályokat pedig úgy alakították ki, hogy a felsőoktatási intézmények ne értelmezhessék azokat a jogalkotói akarattól eltérően. Utóbb kiderült az is, hogy a Pannon Egyetem is hasonló aggályos gyakorlatot alkalmaz. Az államtitkárság felvette a kapcsolatot az intézményekkel, a Corvinustól azonban még nem kaptak érdemi választ.

Szerző