Megtalálták a Murába fulladt fiú holttestét

A 15 éves fiút még szombaton késő délután ragadta el a folyó a stájerországi Feldkirchen bei Graz településnél. Csaknem egy napon át kutattak utána, a sikertelen keresését vasárnap délután beszüntették a hatóságok.

A fiú holttestét hatszáz méterre találták meg attól a helytől, ahol eltűnt a vízben. Az idegenkezűséget kizárták, az orvosi jelentés szerint a fiatal belefulladt a folyóba.

A szerencsétlenül járt fiú a lánytestvérét látogatta meg Grazban. Egy Mura menti biciklitúrán vett részt hozzátartozóival, és útközben hűsölni akart a folyó vizében. A fiatalt, aki nem tudott úszni, egy áramlat elsodorta. Egy szemtanú még látta őt néhány méterre a parttól, amint a kezével kalimpált. A fiú lánytestvérének párja ruhástól rögtön a vízbe ugrott, azonban már nem tudta őt kimenteni. A környező településekről, Feldkirchenből, Thondorfból, Kalsdorfból, Gössendorfból és Mellachból a keresésére kivezényeltek tűzoltókat, csaknem hatvanan öt csónakkal kutattak az eltűnt után. A keresésbe búvárok és egy helikopter is bekapcsolódott. A kutatást az erős áramlatok és a zavaros víz is nehezítette.

A Mura mélysége ezen a szakaszon kettő és öt méter között van, néhol azonban a nyolc métert is elérheti.

Szerző
Témák
fulladás Mura

PM: Ne sátrakban helyezzék el a menekülteket!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) elítéli a menekülteket sátortáborokba kényszerítő terveket, szerintük inkább az EU-s pénzből felújított laktanyákban kellene elhelyezni a migránsokat - közölte az ellenzéki párt.

A PM a közleményben arra szólítja fel a kormányt, hogy EU-s forrásokból újítsák fel és nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat. Szerintük ezzel az adófizetők további terhelése nélkül valódi, emberséges megoldás születhetne.

Hozzátették, hogy a migránsok növekvő száma valóban kihívást jelent Európa és Magyarország számára, ám erre nem megfelelő válasz sem a határzár, sem a menedékkérők alapvető jogainak korlátozása, sem pedig a "sátorgettókba" zárásuk.
Lázárt János Miniszterelnökséget vezető minisztert csütörtöki sajtótájékoztatóján megkérdezték az esetleges sátortáborokról is.

Erre azt felelte: ha felépül az ideiglenes határzár, nem lesz szükség a jelenlegi volumenű menekülttábor-kapacitásra. A mostani sátorépítést az indokolja - mondta -, hogy a Magyarországon tartózkodókat emberhez méltó körülmények között helyezzék el. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország nagy méretű sátrakat kapott segítségként Csehországtól az illegális bevándorlók elhelyezésére.

Szerző

MSZP: Nem a menekülőket, az embercsempészeket kell büntetni!

Lázár János a mai sajtótájékoztatóján maga is „szervezett embercsempész akcióról” beszélt. Ennek ellenére a kormány mégis a menekülőket készül lecsukatni ahelyett, hogy az embercsempészek ellen lépne fel. Az MSZP továbbra is az embercsempészés büntetési tételének szigorítását javasolja - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik: 

Igazán megnyugtató, hogy a szerb határra tervezett szögesdrótkerítés Lázár János tájékoztatása szerint végül mégiscsak négy méter magas lesz, ugyanakkor ha már „Mit miért tesz a kormány?”- címmel hirdettek tájékoztatót, végre azt is megmagyarázhatták volna, mire is jó tulajdonképpen.

Az MSZP továbbra is azt javasolja, hogy a forintmilliárdokat nem haszontalan dróthálóra, hanem a bevándorlási hivatal, a rendőrség és a honvédség azonnali technikai, valamint személyi megerősítésére kell fordítani, a büntetőjogi eszközöket pedig nem a menekülők, hanem az őket kizsákmányoló embercsempész bandák ellen kell fordítani.

Harangozó Tamás,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Szerző