Amerikai–orosz közeledést hozhat Irán?

Az ukrán válság kapcsán hidegháborús emlékeket idéző amerikai-orosz viszony alapján nem kis meglepetést okozott Barack Obamának a The New York Timesnek adott interjúja. 

Az amerikai elnök a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja plusz Németország ) és Irán között a perzsa állam nukleáris programjáról folyó tárgyalások sikeres keddi lezárása, a történelminek nevezhető megállapodás kapcsán Vlagyimir Putyin és az orosz diplomácia erőfeszítéseit méltatta. Obama úgy vélekedett, hogy más kérdésekben, például a szíriai rezsim eltávolítása kapcsán is elképzelhető a sikeres együttműködés.

„Oroszország ténylegesen segített az Iránnal folyó tárgyalásokon. Ez az igazság. Nem voltam biztos abban, hogy ez így lesz, az Ukrajna kapcsán fennálló nézeteltéréseink miatt. Putyin és az orosz kormány hozzájárulása meglepő volt számomra”, fogalmazott az amerikai elnök. Hozzátette, ez az együttműködés, ami megvalósult az Iránnal folyó tárgyalásokon utat nyithat az egyetértéshez Szíria kapcsán is. Megteremtődött a lehetősége annak, hogy Putyinnal komoly tárgyalásokat folytassanak Bassar el-Aszad rezsimje kérdésében, mondta Obama.

A történelmi megállapodásnak azonban nem mindenki örül. Izrael kezdettől jelezte aggodalmait, tegnap Kanada bírálta élesen az egyezményt. A kanadai külügy álláspontja szerint a történelminek nevezett megegyezés nem a békét szolgálja. Rob Nicholson kanadai külügyminiszter közleményében azt írta, hogy a megállapodás ellenére Irán nukleáris törekvései továbbra is nagy veszélyt jelentenek a békére, Ottawa a jövőben is a tettei, nem pedig a szavai alapján ítéli meg Iránt.

"A rendszer nukleáris törekvései, a terrorizmus támogatásának folytatása, az Izrael elpusztítására való ismétlődő felhívások és az alapvető emberi jogok semmibevétele miatt Irán továbbra is nagy veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra" – áll a miniszter közleményében.

A Fehér Ház bejelentette, hogy jövő héten Izraelbe látogat Ashton Carter amerikai védelmi miniszter. Vélhetően a félelmek eloszlatása végett. Jeruzsálemben ugyanis nem csak a kormányzat aggódik. A megállapodás aláírása után megszólalt az ellenzéki, centrista Tnua vezetője, Cipi Livni volt külügyminiszter is, aki szerint "az egyezmény drámai, és Izrael nincs jelen benne". Megígérte, az ellenzék is részt vesz majd a megállapodás életbeültetése ellen folytatott küzdelemben.

Az ENSZ BT jövő héten szavaz a megállapodásról.

Szerző
Frissítve: 2015.07.15. 22:56

Tragikus balesetben meghalt Nick Cave tinédzser fia

Publikálás dátuma
2015.07.15. 20:08
Anglia, London 2015 február 08: Nick Cave és felesége, Susie Bick a British Academy Film Awards díjátadóján a Royal Opera House-
Lezuhant egy szikláról, és életét vesztette Nagy-Britanniában Nick Cave ausztrál énekes 15 éves fia - írja az atv.hu

"A fiunk Arthur meghalt kedd este. Gyönyörű, boldog, szerető gyermek volt" - írta közleményében Cave és felesége, Susie. A pár a család magánéletének tiszteletben tartását kérte a gyász idejére. A sussexi rendőrség szerint a kamasz fiúra életveszélyes sérülésekkel találtak rá kedden a brightoni Ovingdean-szakadék lábánál húzódó ösvényen. A fiú később a Londontól nagyjából 80 kilométerre délre fekvő Brighton egyik kórházában hunyt el. A hatóság szerdai közlése szerint nem kezelik az esetet gyanús ügyként.

Nick Cave 1983-ban alapította meg a Nick Cave and the Bad Seeds formációt Melbourne-ben, és rendkívül sikeres karriert futott be énekesként, zeneszerzőként és színészként.

Szerző

DK: megint vereséget szenvedett a kormány Brüsszelben

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Orbán-kormány a reklámadó után most újabb, súlyos vereséget szenvedett el Brüsszelben. Így kommentálta az ellenzéki párt azt, hogy az Európai Bizottság szerdán közleményben tudatta: vizsgálatot indított a magyar kormány által bevezetett két adónem kapcsán.

Az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás miatt annak kiderítésére, hogy a két intézkedés összhangban áll-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályaival.

"Brüsszel most egyértelmű nemet mondott azokra a piac- és versenytorzító intézkedésekre, amelyekkel a Fidesz teljes iparágakat próbált átrendezni a saját gazdasági hátországa kénye-kedve szerint" - írta közleményében a DK.

Álláspontjuk szerint a Fidesz "korrupt törvényhozásának és felelőtlen kormányzásának" valódi vesztesei most is csak a magyar állampolgárok lehetnek, hiszen ha az Európai Bizottság megbírságolja Magyarországot, azt nem Orbán Viktor és "a fideszes vállalkozók", hanem a magyar adófizetők fogják megfizetni.

Szerző