Előfizetés

Nincs nyugalom Kárpátalján

Veress Jenő (Munkács)
Publikálás dátuma
2015.07.15. 07:00
Fokozottan őrzik a rendőrséget Munkácson a robbantások óta A SZERZŐ FELVÉTELE
Robbantások, bombariadó, hatalmas erőkkel felvonuló biztonságiak. Munkács környékén a szombati tűzharc óta, Lembergben a tegnapi robbantások miatt feszült a hangulat. A Jobb Szektor (PSZ) a kárpátaljai régió stabilitását kívánja aláásni, miközben csak a csempészmilliárdok újraosztása látszik a háttérben.

Számháború folyik Kárpátalján a szélsőjobboldali lázadók, és a kormányerők között. Hétfőn éjjel arról érkeztek hírek, hogy a bujkáló 12 fegyveres közül kettőt elfogtak. Keddre kiderült, a Jobb Szektor (PSZ) emberei „megszaporodtak” már jóval többen állnak ellent az állami hatóságoknak, mint amennyien eredetileg elbújtak. Erre az államnak nincs magyarázata. Hogy miképpen játszották ki a környéken több napja álló blokádot, egyelőre senki sem tudja.

Erdőpatak (Liszarnya) térségéből jelentettek lövöldözést kedden este Munkácson. A várostól mintegy tíz kilométerre fekvő falu határában folyik a tűzharc a hegyekben bujkáló fegyveresekkel, akik szombaton lényegében háborúba keveredtek a munkácsi rendőrökkel, s három halottat, valamint tíznél több sebesültet hagytak hátra

Helyi – megerősítetlen – hírek szerint a kedd este-éjszaka elfogtak két PSZ-fegyverest a Munkács közelében fekvő erdőkben. Úgy tudjuk, mindketten sértetlenek, és rendőrök sem sebesültek meg. Ezért feltételezhető, hogy az illegális hadsereg tagjai megadták magukat. Mint arról már beszámoltunk, rendőri forrásaink szerint már hétfőn tűzpárbaj alakult ki a bujkálók, és az elfogásukra kirendelt biztonsági erők között. Ezt az elmúlt 24 órában sem megerősíteni, sem cáfolni nem sikerült, de a környékről Munkácsra járó munkások közül sokan számoltak be fegyverropogásról.

Kedd reggel Lembergben robbant két kézigránát a helyi rendőrség épületénél, súlyosan megsebesítve két egyenruhást. Egyiküknek, egy 31 éves nőnek amputálni kellett a lábát.

A szélsőjobboldali PSZ-nek állítólag „légiója” van Lembergben, melynek egységei már a hét végén megindultak Munkács felé, hogy segítségére legyenek a körülzárt harcosoknak, akik szombaton halálos áldozatokat is követelő tűzharcba kezdtek a rendőrökkel. A „lembergi menetet” azonban az Ukrán Nemzeti Gárda, a hadsereg, és a rendőség a Vereckei hágónál bekerítette, így nem tudtak eljutni Munkácsig. A helyiek szerint emiatt – ennek „megtorlásaként” is - történtek a robbantások.

Fokozottan őrzik a rendőrséget Munkácson a robbantások óta A SZERZŐ FELVÉTELE

Fokozottan őrzik a rendőrséget Munkácson a robbantások óta A SZERZŐ FELVÉTELE

A PSZ nyilatkozatai szerint 10, de akár 50 ezer emberük is mozgósítható az állami hatóságokkal szemben. Hiába jelentette ki kedden Petro Porosenko ukrán elnök, hogy „egyetlen politikai erőnek sem lehet és nem is lesz semmilyen fegyveres sejtje. Minden, Ukrajnában működő törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot és a belügyminisztériumot. Az államfő közölte, hogy „egyetlen politikai erőnek sincs joga fegyveres alakulatok felállítására”. Szerinte ez az igazi ukrán hazafiak lejáratása. „Egyetlen politikai erőnek sem lehet és nem is lesz semmilyen fegyveres sejtje” – idézte az elnököt az Unian ukrán hírügynökség.

Ez azonban – vonnak párhuzamot munkácsi magyar forrásaink – hasonlít a magyar belügyminiszter korábbi kijelentésére, aki szerint két héten belül rend lesz az országban. Egyelőre képtelenségnek tűnik a keleti fronton – nyilván előre megfontolt belpolitikai szándékokkal – összegyűjtött, és a „hátországba” szállított fegyverzet maradéktalan begyűjtése, felszámolása. A főként a magyar határon űzött csempészet milliárdos üzletének újrafelosztása – szinte mindenki szerint ez áll a fegyveres összecsapások hátterében – még messze nem ért véget, ezért beláthatatlan, mi következhet még a régióban.

Kedden kora délután Munkács belvárosában – a rendőrség közelében - volt bombariadó, ám a jelentős erőkkel jelen lévő rendvédelmi erők ezt gyorsan „lefújták”, mert előzetes védelmi intézkedéseik nyomán alaptalannak találták. Kárpátalja fontosabb településein, például Beregszászon, Ungváron fokozódik az aggodalom – számoltak be helyiek -, mert úgy vélik, a PSZ „célba vette” a térséget, és bárhol előfordulhatnak merényletek, orvtámadások. Ez komolyan destabilizálhatja a nyugat-ukrán térséget, és elterelheti a figyelmet az oroszokkal vívott keleti fronti összecsapásokról.

Halálra szúrt egy bika egy francia turistát

Publikálás dátuma
2015.07.14. 18:49
Illusztráció Fotó: David Ramos/Getty Images Hírek
Halálra szúrt egy bika egy francia férfit a kelet-spanyolországi Pedreguer városának bikafesztiválján, a Bous el carrer (Bikák az utcán) elnevezésű rendezvényen.

A 44 éves turista olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét már nem tudták megmenteni - közölték a hatóságok. A szemtanúk szerint a férfi, aki a barátaival vett részt a fesztiválon, a bikákat filmezte, fotózta a mobiltelefonjával, és időnként annyira közel merészkedett az állatokhoz, hogy az egyik önkéntes helyszíni segítő figyelmeztette is a veszélyre, de ő nem hallgatott rá. Fényképezés közben nem vette észre a nekirontó bikát, és nem tudott kitérni a szúrás elől, amely először a mellkasán, aztán a hasán érte.

Az önkormányzat az áldozat iránti kegyeletből felfüggesztette a fesztivál további programjait, és félárbocra engedték a zászlót a városházán. A Bous el carrer lényege, hogy az utcákon a házfalak mentén emelvényeket állítanak fel, a közönség egy része ezek tetejéről nézheti közelről, de mégis biztonságos távolból az utcákra terelt bikákat. Az emelvény alatti részt berácsozzák, a vakmerőbbek egész közel juthatnak így a bikákhoz, mert a függőleges rácsokon könnyen ki lehet bújni, csakhogy a bika is be tud döfni rajtuk. A szervezők mindig felhívják a figyelmet arra, hogy senki ne álljon a rács közvetlen közelébe.

Fegyveres rejtőzködnek a Munkács környéki erdőkben

A Jobboldali Szektor (PSZ) mintegy tíz fegyveresét kerítették be Kárpátalján – közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta, nem tudja, hogy pontosan hányan lehetnek a Munkács környéki erdőkben rejtőzködő fegyveresek, a számuk szerinte meghaladja a tízet, de nem sokkal. Hozzátette, annyi biztosan tudható, hogy valamennyien helyiek, azaz Kárpátalja megyéből valók – adta hírül a 112.ua ukrán hírportál.

„Állandóan tárgyalunk velük, lezártuk a környéket, ahol ezek az emberek tartózkodnak. Követeljük, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat, szavatoljuk számukra ügyük tisztességes és tárgyilagos kivizsgálását, beleértve azokat a körülményeket, amelyek az ismert eseményekhez vezettek” – idézte az Unian hírügynökség Hitljanszkát, aki azt is elmondta, nem fogják megengedni a további vérontást.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az SZBU mindent megtesz az állampolgárok biztonsága érdekében, és meggátolja azok tevékenységét, akik destabilizálni akarják a helyzetet Ukrajnában. Említést tett arról, hogy hétfő este az SZBU munkatársai elfogták a PSZ két fegyvereseit, akik részt vettek a hét végi munkácsi konfliktusban. Őket a kérésükre külön repülőgéppel Kijevbe szállították, ahol jelenleg folyik a kihallgatásuk.

Ugyanakkor Andrij Sztempickij, a PSZ katonai szárnyának számító Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) parancsnoka kedd reggeli Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy két harcosuk önként adta meg magát az SZBU-nak, alaposan megfontolt döntés nyomán. A kelet-ukrajnai konfliktusra utalva hozzátette: „az egész egység az első vonalban volt, a fiúk mindegyike hősiesen harcolt.” Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, köztük négy civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a PSZ fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomplexumban.

A konfliktusba beavatkozó rendőrséggel vívott város melletti heves tűzharc után a PSZ több mint tíz embere a közeli erdős hegyekbe vonult vissza Lavki (Lóka) település irányába. A fegyveresek csoportja – a biztonsági erők jelenlétéből ítélve – jelenleg valószínűleg a Munkácstól északra fekvő Boboviscse (Borhalom) község környékén rejtőzködik.