Előfizetés

Tippeljen! Aláírta vagy sem titokban Áder az infotörvényt?

Publikálás dátuma
2015.07.13. 17:05
Balatonfüred, 2015. június 26 Áder János a Balatoni Hal- és Borünnep megnyitóján MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Áder szombaton aláírta, akadályozzák a közérdekű adatok megismerését - írja a Hír24.

A köztársasági elnök mindenféle tiltakozás ellenére aláírta az információszabadságról szóló törvény módosítását, vagyis  a jövőben egyszerre drágul és nehezül a közérdekű adatokhoz való hozzájutás. A módosítás következtében pénzt kérhetnek a közérdekű adatokat kiadásáért, lehetőség lesz bizonyos dokumentumokba csak betekintést biztosítani, illetve az igénylők nem maradhatnak anonim személyként. 

forrás: Hír24

lásd még: Közérdekű kérés: ne írd alá János!

Önkormányzati irodában "húzta meg magát" a volt polgármester?

Publikálás dátuma
2015.07.13. 16:30
Károly körút FOTÓ: Tóth Gergő, Népszava
Az önkormányzat irodájában lakik a volt fideszes polgármester és családja. Van a Károly körút 26., ahol Portik nem_élettársa, Pápa Marianne vett egy helyiséget, majd a duplájáért eladta.  De nem ez az egyetlen furcsaság a házban- írja blogjában Juhász Péter .

Az Együtt alelnöke, aki szívós következetességgel igyekszik feltárni a Belváros zűrös, és a közpénzek meglehetősen "szabad felhasználására" utaló ügyeit, a Facebook-on most következőkről számol be:

A II. emeleten van az önkormányzatnak egy 509 négyzetméteres irodája, amiben Karsai Károly - a kerület volt fideszes polgármestere - és családja lakik. Igen, irodában. Igaz, már nem teljes egészében az önkormányzaté, mert idővel megvették az iroda 2/5 részét. Tehát most az a helyzet, hogy a Karsai család és az önkormányzat közös tulajdonában van egy iroda, amiből 200 nm-en a Karsai-család lakik.

Az is kiderül a tulajdoni lapból, hogy az önkormányzatnak közel 19 milliós jelzálogjogot jegyeztek be az irodájára vételárhátralékként, tehát ki sem fizették az egészet. Megkérdezem az önkormányzatot, hogy fizettek-e érte egyáltalán, és ha igen, mennyit, és hogy lakhat-e valaki egy irodában, ami részben az övék. Pontosabban a kerület lakóié.

Megkérdeztem az önkormányzatot, hogy kik, mikor és miért döntöttek az értékesítésről, és hogy lakhat-e valaki egy irodában, ami részben az övék. Pontosabban a kerület lakóié. Itt az adatkérésem.

Ha ez így megy, majd megkérdezem az önkormányzattól azt is, hogy beköltözhetek-e az Erzsébet téri irodaházba. Az 5. emeletről nagyon szép a kilátás. Ha beköltözhetek, és nekem adják az önkormányzat irodaházának 200 négyzetméterét, akár be is jegyezhetnek rá jelzálogjogot. Hátha kifizetem majd valamikor.

Juhász Péter adatkéréséről az MTI  is beszámol:

Közérdekű adatigénylésben vár választ az V. kerülettől Juhász Péter, az Együtt alelnöke, hogy a városrész korábbi fideszes polgármesterének, Karsai Károlynak a családtagjai milyen módon szereztek tulajdonrészt egy önkormányzati irodában és miként élhetnek ott. Az ellenzéki párt V. kerületi önkormányzati képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. Elmondta, a kerület volt vezetőjének anyósa és nevelt lánya a Károly körút 26. szám alatt található társasház egy több mint ötszáz négyzetméteres irodájából leválasztott 160 négyzetméteres részében lakik és mindkettőjük nevén mintegy 9 millió forintos jelzálog szerepel. Az Együtt közérdekű adatigényléssel vár választ az önkormányzattól arra, hogy a volt polgármester családja miként vásárolta meg az ingatlant, továbbá, abban miként lakhatnak 2009 óta úgy, hogy az irodaként van bejegyezve - fejtette ki Juhász Péter. Karsai Károly 1994-2002 között két cikluson át volt az V. kerület polgármestere, jelenleg alpolgármester és a Fidesz önkormányzati képviselője. Az MTI az ügyben kereste az V. kerületi önkormányzatot.

Ennek eredményéről - ha van is - egyelőre nem számolt be a távirati iroda.  

A népszava.hu szerkesztőségébe érkezett reakció Belváros-Lipótváros önkormányzatától, az írás szöveghűen:  

Juhász Péter ismételten téved vagy pedig szándékosan ferdíti el a tényeket. Juhász Péter azért tesz kétségbeesett és hamis nyilatkozatokat, mert ideges amiatt, hogy sorra veszíti el az ellene indított pereket. Állításairól sorra bebizonyosodik, hogy hazugságok. Ezt támasztja alá, hogy rágalmazásai miatt a Belvárosi Önkormányzat több pert indított, melyet 6 esetben meg is nyert. Juhász Péter rágalmazásai kapcsán jelenleg is nyomozás van folyamatban. Juhász Péter mai kijelentéseivel szemben az igazság az,hogy a Károly Körút 26. szám alatti ingatlan rendkívül rossz állapotú volt, aminek a felújítása 100 millió forintot meghaladó összeg lett volna, erre az önkormányzatnak nem volt forrása.

2008-ban Belváros-Lipótváros Önkormányzata irodából lakás programot indított, amelynek keretein belül 2008. november 27-én - több más ingatlannal együtt - hirdette meg nyilvános pályázati kiíráson a Károly körút 26. szám alatti ingatlant is. A felújítandó/kialakítandó lakások bérbevételére irányuló nyilvános pályázatra bárki jelentkezhetett. A felújításra szoruló lakások, nem lakás célú helyiségek listájának közzététele a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján, valamint a Lakásosztályon megtörtént, illetve a pályázati kiírás szövege megjelent az önkormányzat hivatalos honlapján és a helyi sajtóban is.

A program lényege az volt, hogy a jelentkezők vállalták: saját költségükön alakítanak ki lakásokat, és egy adott tömbön belül a pályázók együttműködnek. Ezen felül a pályázókat terhelte a különböző engedélyek beszerzésének költsége is. A felújítás igazolt és elismert költségeit később be lehetett számítani az ingatlan vételárába. A Károly körút 26-ban nagyságrendileg 80 millió forintot költöttek a pályázók lakáskialakításra a saját költségükön. A pályázati kiírás és az akkor hatályos 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet értelmében a lakás vételára a lakás forgalmi értékének 100%-a volt. A forgalmi érték megállapításakor rögzítésre került a felújítási-kialakítási kötelezettség összege, hiszen minden ingatlan esetében önerőből történt a felújítás-kialakítás, amelynek összege a vételárba beszámít.

Nyomatékosítjuk tehát, hogy a bérlőknek maguknak, önköltségen kellett kialakítaniuk lakásaikat, ezért az azokért fizetendő vételárat úgy kapjuk meg, hogy a forgalmi értékbe beszámításra kerül az elismert és ellenőrzött felújítási költség. A lakásokra jogerős használatbavételi engedély van, tehát lakásként használhatóak, valamint a társasház közgyűlése is hozzájárult már az ezzel kapcsolatos alapító okirat módosításhoz, mely folyamatban van.

Felszólítjuk Juhász Pétert fejezze be hazugság hadjáratát és ne tévessze meg a közvéleményt a tények elferdítésével!

Olyan, mint az orosz rulett

Publikálás dátuma
2015.07.13. 15:59
Fotó: Thinkstock
Zacher Gábor toxikológus szerint manapság a különböző drogok kinézete és fantázianeve alapján sem azok összetételére, sem a hatására nem lehet következtetni. A különböző kábítószerek kipróbálása ma már olyan, mint az "orosz rulett".

A toxikológus megfogalmazása szerint 1995 és 2008 között még "boldog békeidők" voltak, amikor az ecstasy még valóban ecstasyt tartalmazott. Ma már számos különböző színű, mintájú és fantázianevet viselő szer van a piacon - mondta Zacher Gábor, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a múlt héten tömeges mérgezést okoztak a nyugat-lengyelországi vajdaságokban – a sziléziaiban és a nagy-lengyelországiban - a partidrogok. A mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. Csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre, köztük egy terhes nő, valamint több kiskorú. Négy ember állapota súlyos.

A toxikológus azt mondta: csak a speciális vizsgálatok után lehet megtudni, hogy ez az új szer mit tartalmaz pontosan. Elképzelhető, hogy egy nagyobb tisztaságú szer került piacra - tette hozzá.

Zacher Gábor azt is elmondta, hogy régen a füves cigaretták is 1-2 százalékos, maximum 3 százalékos THC-t tartalmaztak, ez ma már 15-16 százalék, sőt vannak olyan génmódosított kendernövények, amelyek 60-70 százalékos hatóanyagot tartalmaznak.

A toxikológus arra az intelemre, hogy a "legjobb védekezés, ha valaki ki se próbálja", azt hangsúlyozta: mindez azon múlik, hogy mire tanítják a gyereket, az "tud-e jó döntést hozni", amikor kábítószerrel kínálják.