Görög válság - Schulz: jó lenne ma megállapodni

A Görögországban kialakult és egyre romló helyzetre való tekintettel szerencsés volna, ha még ma megszületne a megállapodás a válság megoldásáról - vélekedett Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, miután az eurózóna Brüsszelben ülésező állam-, illetve kormányfőivel is megosztotta álláspontját vasárnap délután. A görög helyzetről készített összeállításunkat itt olvashatja!

Schulz emlékeztetett, első ízben fordult elő, hogy az eurózóna csúcstalálkozójára őt is meghívták, ez nem is kötelező, s szerinte ez a helyzet drámaiságát mutatja. "Az igazi kérdés, amit el kell dönteni, az, hogy folytatjuk-e együtt az egység szellemében, vagy elkezdődik a széthullás" - húzta alá a német szociáldemokrata politikus.

Szerző

Ő lett a Székely Vágta győztese (fotók)

Publikálás dátuma
2015.07.12. 19:33
A Székely Vágta előfutama. MTI Fotó: Kátai Edit
A Gyergyószárhegyet képviselő Fazakas Géza Gamma nevű lovával nyerte vasárnap az ötödik alkalommal megrendezett Székely Vágtát a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn.

Rajta kívül az idén második helyezett tavalyi győztes, a lemhényi (Kovászna megye) Zsigmond János és Timpex Amata nevű lova, valamint a harmadik helyezett gyergyószentmiklósi László Pál és Darius nevű lova is rajthoz állhat a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyet idén szeptember 18-20. között rendeznek Budapesten, a Hősök terén. A székelyföldi előfutamot - a Székely Vágtát - szervező Sepsiszentgyörgy úgynevezett szabad kártyával küldheti ki lovát és lovasát a Nemzeti Vágtára.

"Székely Vágta több mint lovasverseny. Igazi ünnep, lélekemelő együttlét" - mondta a döntő futam előtt Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya. A szervezők idén is megrendezték a Góbé Futamnak elnevezett versenyt a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint ugyanis angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. A Góbé futamot idén Bálint András, Csíklázárfalva versenyzője nyerte Szellő nevű lovával.

A Székely Vágta előfutama. MTI Fotó: Kátai Edit

A Székely Vágta előfutama. MTI Fotó: Kátai Edit

Szombaton immár harmadik alkalommal egyes-, kettes- és négyesfogatok számára rendeztek fogathajtó versenyt a háromszéki Óriáspince-tetőn, amelyen idén is a tavalyi győztes, az újtusnádi Szőcs Lehel bizonyult a legjobbnak. A kétnapos székelyföldi lovas ünnepen hagyományőrző huszártoborzót, kardos táncot, 19. századi lovas harcászati bemutatót tekinthetett meg a Székely Vágta közönsége. Szombat este a rendezvény keretében mutatták be a Mátyás, az igazságos című rockoperát a Magyar Nemzeti Lovas Színház, a Háromszék Táncegyüttes és helyi lovasok közreműködésével.

Szerző

Ezernél is többen tüntettek a fővárosban

A Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését követelte több mint ezer tüntető vasárnap Bukarestben, akiket mind Klaus Iohannis román államfő, mind politikai ellenfele, Victor Ponta miniszterelnök Facebook-üzenetben üdvözölt.

Az Actiunea 2012 nevű civil szervezet felhívására július 5-én mintegy ezer moldovai fiatal indult gyalog Chisinauból a moldovai-román határra, a Prut folyóhoz, hogy menetelésükkel a két román nyelvű ország egyesülésének gondolatát népszerűsítsék. Szombaton Ungheninél lépték át a határt, ahol több ezer romániai fiatal fogadta őket.

Az unionisták vasárnap vonattal érkeztek Bukarestbe, ahol az Egyetem-téren, majd az elnöki hivatal előtt sürgették az egyesülést.

A román vezetők méltatták a fiatalok kezdeményezését, kifejezve reményüket, hogy a Prut két oldalán élő románság előbb-utóbb "egymásra talál".

Szerző