Előfizetés

Kikaptak a férfi vízilabdásaink a Margitszigeten (fotók)

Publikálás dátuma
2015.07.11. 23:23
MTI Fotó: Kovács Attila
 Az olasz férfi vízilabda-válogatott nyerte a Vodafone Kupáért ötödik alkalommal kiírt négycsapatos tornát a Margitszigeten, miután a szombati zárónapon legyőzte a két hét múlva rajtoló oroszországi világbajnokságon szintén résztvevő magyar együttest.

Eredmény:

Olaszország-Magyarország 8-6 (3-1, 0-1, 2-2, 3-2)

a magyar góldobók: Varg

a Dániel, Vámos 2-2, Bedő, Szivós 1-1

A margitszigeti Hajós uszoda ötvenes medencéjében, telt ház, több mint háromezer ember előtt rendezett összecsapáson a Benedek Tibor szövetségi kapitány irányította világbajnoki címvédő hazai együttes rögtön az elején kétgólos hátrányba került (2-0). Sőt emberelőnyből a harmadik gólt is a rivális szerezte, de erre már érkezett válasz: centerből Bedő Krisztián volt eredményes (3-1).

A londoni olimpián ezüstérmes, tavalyelőtt világbajnoki negyedik, a 2014-es budapesti En-n pedig éppen a magyarok mögött bronzérmes olaszok agresszív stílusa a folytatásban ideig-óráig érvényesült, a második negyed közepe táján aztán a válogatottba visszahívott, és ott 250. mérkőzését játszó Szivós Márton bombája már célba ért (3-2). 

A harmadik játékrész elején sikerült egyenlíteni is: Vámos Márton távolról váratlanul lőtt, labdája a jobb felső sarokba csapódott (3-3). Alig valamivel később a csapatkapitány Varga Dániel is távoli góllal jelentkezett, átvette a vezetést a magyar csapat (3-4). Nem maradt el azonban az egyenlítés, mi több: az utolsó szünet előtt kevéssel az ötödik vendéggól is megszületett (5-4).

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

A befejező nyolc percet egy messziről leadott sikeres olasz lövés vezette be (6-4). Varga Dániel hamar válaszolt, egyenlítés helyett azonban újból kétgólos lett a különbség, és ez megmaradt, mivel Vámos vízre pattintott bombájára is feleltek az olaszok (8-6). 

Benedek Tibor így összegzett a szövetség Facebook-oldalán: "Hátul nagyon hatékonyak voltunk, elöl viszont rengeteg emberelőnyt kihasználatlanul hagytunk."

A torna harmadik helyét az ausztrálok felett diadalmaskodó spanyolok szerezték meg.

A nap másik mérkőzésén:    

Spanyolország-Ausztrália 9-6 (3-1, 2-2, 2-1, 2-2)    

A 2015-ös Vodafone Kupa végeredménye:

1. Olaszország 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Spanyolország 3, 4. Ausztrália 0

Elhunyt Kenderes Gábor

Hosszan tartó súlyos betegség után, 66 éves korában pénteken elhunyt Kenderes Gábor, a magyar para-erőemelősport alapítója, nemzetközi szinten is ismert és elismert edző.

A Magyar Paralimpiai Bizottság szombati tájékoztatása szerint a szakember vezetésével rendeztek először parafekvenyomó-versenyt 1986-ban Magyarországon. Szövetségi kapitányként, illetve edzőként hat paralimpián vett részt, az ő felkészítésével lett bronzérmes Szávai Csaba a 2004-es athéni nyári paralimpián. Kenderes Gábor aktív részvételének köszönhetően 1993-ban, 1999-ben és 2001-ben is sikeresen rendezett para-erőemelő Európa-bajnokságot Magyarország.

Színesre festették a fővárost - A 20. Budapest Pride képekben

Publikálás dátuma
2015.07.11. 20:29

Csaknem egy órás késéssel, délután négy helyett öt órakor indult a 20. jubileumi Budapest Pride felvonulás a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transznemű és queer (LMBTQ) emberek társadalmi elfogadásáért. A gyülekező fél négykor a Nagymező utca és az Andrássy út találkozásánál kezdődött hatalmas rendőri felkészültség mellett. Délután háromkor már több százan várakoztak, a szivárványszínű zászlók és a színes lufik mellett felbukkantak az ellentüntetők is, többeket igazoltattak, de nagyobb atrocitás nem történt. A felvonulást Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus zeneigazgatója nyitotta meg, a résztvevők a Tabánig vonultak a szivárvány minden színében.

A Budapest Pride-ról készített összeállításunkat itt olvashatja!

FOTÓK: Tóth Gergő/Molnár Ádám/Népszava és MTI