Előfizetés

Közérdekű kérés: ne írd alá János!

Áder János köztársasági elnökhöz fordultak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő, a Transpareny International és a K-Monitor korrupcióellenes szervezetek azért, hogy az államfő tegyen eleget alkotmányos kötelességének, és ne írja alá a közérdekű adatigényléseket korlátozó törvénymódosítást, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab). A civilek emlékeztettek: a módosítás legsúlyosabb következménye, hogy a jövőben még nehezebben lehet olyan adatokhoz hozzájutni, amiről az adatgazda azt állítja, hogy döntés megalapozását szolgálja.

Az Ab döntései és a bírói gyakorlat alapján eddig az volt az információszabadság egyik legfontosabb garanciája, hogy egy olyan döntés-előkészítő adat esetében, amely alapján a döntés már megszületett, nem lehetett egy további, esetleg be sem következő döntésre hivatkozni, amely indokolná a további titkolózást. Ezzel szemben a törvénymódosítás eltörli ezt és felhatalmazza az állami szerveket, hogy "további jövőbeli döntés" megalapozása miatt elutasítsák az adatigénylést.

Az új szabályok közül a legnagyobb felháborodást az okozta, hogy mostantól a fénymásolás és a postázás költségein túl az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét az adatigénylőnek meg kell fizetnie bizonyos, önkényesen meghatározható esetekben. "A módosítás több rendelkezése súlyosan korlátozza a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjogot. Az új szabályok egy része az adatkezelő állami szervek már létező, az információszabadságot korlátozó, visszaélésszerű magatartását teszi jogszerűvé, ami még átláthatatlanabbá teszi az állam működését és jelentősen megnehezítheti az újságírói munkát" - fogalmaztak.

Vihar a Mátrában

Publikálás dátuma
2015.07.09. 07:05
MTI Fotó: Komka Péter
 Villám csap le Mátraszele közelében, a salgói várból fotózva 2015. július 8-án. 

A vihar sújtotta területekről a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba szerda estig több mint két és félezer hívás érkezett, a katasztrófavédelem jelezte: csütörtök reggelig vélhetőleg lényegesen magasabb lesz ez a szám. A legtöbb hívást Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, valamint Budapesten kapták, de folyamatosan érkeztek a riasztások az ország más területeiről is, ahogy haladt a vihar. A legtöbb esetben leszakadt faágak és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Több helyen kidőlt villanyoszlopok is nehezítették a közlekedést, helyenként az áramszolgáltatásban is voltak problémák.

A főváros számos pontján okozott problémát a vihar. Épületekre és utakra dőlt fákhoz, elöntött épületekhez riasztották a tűzoltókat. A főváros területén jelenleg mintegy húsz tűzoltójármű és legénysége szivattyúzta a vizet, távolította el a kidőlt fákat. A viharban a trolik és a villamosok felsővezeték-rendszere is megsérült. Több troli és villamos nem közlekedett, busz- és HÉV-járatok is kiestek a forgalomból.

Újabb kampány indul a kormány fényezésére

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.07.09. 07:04
Magyarországon ma mindenki boldog és elégedett, idős, fiatal egyaránt, mert a kormány remekül dolgozik Illusztráció/Thinkstock
Bár szerte az országban kint vannak még a bevándorló-ellenes palkátok, Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnap bejelentette, a kabinet újabb 600 millió forintot költ közpénzből a saját fényezésére. 

Tájékoztató kampányt indít, hogy nyilvánvalóvá tegye, a magyar reformok működnek, Magyarország jól döntött, amikor 2010-ben saját utat választott, és elutasította nemzetközi szervezetek megszorításpárti intézkedéseit. A kormány úgy gondolja, hogy szükség van egy olyan tájékoztató kampányra, amely részleteiben tárgyalja ezeket a reformokat, illetve a most elfogadott jövő évi költségvetést érintő legújabb lehetőségeket. Példaként említette a családok otthonteremtési kedvezményét, illetve az életpályamodelleket. A kampány a napokban elindul, és a tervek szerint szeptember 30-ig tart majd.

Az MSZP felháborítónak tartja, hogy a "brókerkormány" elpazarol 600 millió forintot arra, hogy óriásplakátokon elmagyarázza az embereknek, ők tulajdonképpen jól élnek. Ha ez igaz lenne, nem kellene egy fillért sem költeni "tájékoztató plakátokra", mert a magyar emberek ezt éreznék. A DK alternatív szövegeket javasol a "termelési jelentések" megfogalmazásához. A kormányzati teljesítmény jelképeként a "Megvédtük a brókereket" szlogent, az "Eltöröltük a létminimum mérését, nincs többé szegénység!" üzenetet vagy a "Köszönjük a magánnyugdíjadat!" feliratot ajánlja. Az LMP a kormányzati propaganda törvényi betiltását követelte, az Együtt pedig arra szólította a "plakátfüggőségben" szenvedő kabinetet, vonja vissza az újabb "drága és hazug plakátkampány" tervét és inkább kormányozzon.