Elsüllyedt egy menekülthajó az Égei-tengeren

Elsüllyed egy bevándorlókat szállító vitorlás az Égei-tengeren, Törökország és Görögország közt. Egy ember meghalt és további tizenöt eltűnt.

A görög tengerügyi minisztérium elmondta, huszonegy embert mentettek meg abból a körülbelül negyvenből, aki vélhetőleg a hajón tartózkodott.  A mentésben görög részről egy Super-Puma helikopter és három hajó, valamint egy török őrnaszád vett részt. A menekültek nemzetisége eddig ismeretlen. Az év első felében 135 ezer bevándorló érkezett Európába hajókon, köztük sokan a háború és a szegénység elől menekültek. Ez fokozottan érinti Görögországot, mivel legtöbbjük először oda érkezik.

Szerző

Nem állhat bíróság elé a diktátor

A szakértői vélemények szerint Guatemala egykori diktátora mentálisan inkompetens, ezért könnyen lehet, hogy nem fog bíróság elé állni.

A vizsgálatot egy autonóm kormányügynökség végezte, amit a védelem kért fel. Szerintük a jelenleg 89 éves Jose Efrain Rios Montt nem értheti meg az ellene felhozott vádakat, valamint nem tud részt venni saját védelmében. Most egy három bíróból álló bizottság fog dönteni, hogy sor kerül-e a július 23-ra kitűzött tárgyalásra. A vádak szerint ő tehető felelőssé az 1771 maja őslakos haláláért, akikkel a hadsereg végzett 1982 és 1983 közt.  2013-ban már egyszer elítélték, de az alkotmánybíróság eltörölte 80 éves börtönbüntetését eljárási hibákra hivatkozva, és új tárgyalást írt ki. Korábbi ítéletét mérföldkőnek tekintették az ország igazságszolgáltatása számára.

Szerző

Eljött az ideje Görögország "elengedésének"

Publikálás dátuma
2015.07.08. 09:27
FOTÓ: Getty Images, Oli Scarff
Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg eljött az ideje annak, hogy az euróövezet "elengedje" Görögországot.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a megállapodás nélkül zárult keddi euróövezeti csúcs utáni helyzetértékelésükben úgy fogalmaztak, hogy most már itt az ideje "az elkerülhetetlen elfogadásának", és az erőfeszítéseket annak kidolgozására kell átcsoportosítani, hogy hogyan lehetne a legjobban kezelni Görögország távozását az euróövezetből. A ház szerint a görög gazdaság olyan ütemben gyengül, hogy már a legfrissebb gazdasági és költségvetési tervek és előrejelzések is elavulttá váltak.

A görög gazdaság tavalyi rövid növekedési időszaka és a görög folyómérleg-helyzet javulása olyan reményeket keltett, hogy Görögország teljesen visszanyerte versenyképességét, és így az euróövezet tagjaként visszatérhet a tartós növekedési pályára. Ezek a remények azonban mindig is nagyon derűlátók voltak. Jóllehet a görög bérköltségek csökkentek, ez azonban nem vezetett az exportárak relatív csökkenéséhez, márpedig ez a nemzetközi versenyképesség alapja.

Mindemellett a görög gazdaságban felhalmozódott hatalmas mennyiségű kapacitástöbblet azt jelenti, hogy Görögországnak nem csupán versenyképes árfolyamú, de egyenesen "ultragyenge" valutára lenne szüksége e kapacitásfelesleg felszívásához és a további elhúzódó defláció elkerüléséhez. Ez utóbbi azért is fontos, mert a tartós defláció csak még további növeli a görög adósságterhet - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint Görögország és hitelezői még mindig megtalálhatják a módját valamiféle egyezségnek, ám egy olyan rövid távú megállapodás, amely nem tartalmaz igen nagymértékű adósságkönnyítést, valószínűleg csak arra lenne jó, hogy az elkerülhetetlent halogassa még egy kis ideig.

Mindeközben a görög gazdasági és költségvetési helyzet folyamatosan tovább romlana, és az euróövezeti döntéshozók még több időt és energiát ölnének egy mind reménytelenebbnek tűnő ügybe - fogalmaznak a Capital Economics londoni elemzői. A cég szerint mindezek alapján jó eséllyel elérkezhetett az ideje annak, hogy az euróövezet "útjára engedje" Görögországot.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői kedd éjjel összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy most már 60 százalék körüli esélyt látnak a Grexitre, vagyis Görögország távozására az euróövezetből, és véleményük szerint ez "kaotikus körülmények közepette" megy majd végbe. A ház szerint ha az Európai Unió nem enged jelenlegi tárgyalási álláspontjából, Görögország néhány héten belül saját új valuta nyomtatásának elkezdésére kényszerülhet.

A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint ha Görögország távozik az euróövezetből, az utódvaluta a kibocsátás utáni első évben legalább 50 százalékkal leértékelődne. Más nagy londoni házak is készítettek árfolyam- és GDP-előrejelzéseket Grexit esetére.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett tanulmánya szerint a cég által elvégzett szimulációs modellszámítások azt mutatják, hogy ha Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, a követő két évben a görög hazai össztermék 25 százalékkal zuhanna.

A régi-új valuta, a drachma az S&P számításai szerint a görög euróövezeti csatlakozás előtt rögzített 340 drachma/euróról az idei negyedik negyedévre 540 drachma/euróig gyengülne, az utána következő néhány negyedévben azonban 440 drachma/euróig erősödne vissza, így összességében 30 százalékkal értékelődne le az eredeti átváltási árfolyamhoz képest.

Szerző