Előfizetés

Vegyi fegyverek a keletukrán fronton?

Vasárnap az ukrán hadvezetés a minszki tűzszüneti egyezményben tiltott nehézfegyverzet újra bevetésével vádolta meg a szeparatistákat, hétfőn egy magas rangú donyecki tisztségviselő már egyenesen vegyi fegyver használatával vádolta meg Kijevet.

A kelet-ukrajnai polgárháború mellett a propagandaháború is folytatódik Ukrajnában, a felek továbbra is egymást vádolják azért, hogy a tűzszünet csak papíron létezik. Hétfőn Szergej Samberlin az úgynevezett Donyecki Népköztársaság (DNK) belügyminiszter-helyettese azzal vádolta meg az ukrán hadsereg erőit, hogy vegyi bombát használtak a donyecki Szemenovka település bombázásakor.

A Szputnyik orosz hírügynökség beszámolója szerint a donyecki vezető állítja, hogy a település több lakót mérgezte meg a vegyi anyag, őket jelenleg kórházban ápolják. Samberlin közlése szerint a vegyi bombák helyenként másfél méteres lyukakat vágtak az aszfaltba is, felégették az utakat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég már jelezve Moszkva „aggodalmát” amiatt, hogy hírek szerint az ukrán erők tiltott, fürtös bombákat vetettek be. A szakadárok és orosz források nem első alkalommal vádolták meg Kijevet tiltott fegyverek, főképp fürtös bombák bevetésével, ám ezt egyetlen független forrás sem támasztotta alá. Idén február közepén az EBESZ a helyszínen konstatálta a fürtös bombák nyomait Luhanszkban, de csak a bevetés tényét tudta megállapítani, azt, hogy melyik fél követte el, azt nem.

A luhanszki tagadhatatlan eset kapcsán is mindkét fél a másikat vádolja. A tegnapi donyecki bejelentésre, a vegyi bomba használatra egyelőre nem reagált a kijevi hadvezetés.

Belügyi reformtisztogatás
A belügyi szervek reformja címszó alatt folytatódik Ukrajnában a megyei közlekedési rendőrségek teljes állományának lecserélése. Tegnap Donyeck megye került sorra, ahol Arszen Avakov belügyminiszter felfüggesztette az összes - 625 - közlekedési rendőrt. A miniszter saját Facebook oldalán azt írta, folytatják a rendőrség "megtisztítását az emberek nyakán élősködő, korrupt egyenruhásoktól". Kijevben már lecserélték a testületet, a friss végzősök azonnal munkába állhattak. Az új járőrök átlagéletkora 25 év.Gyűlöletkeltésre biztatott a "szakember"

"Ha arról beszélsz, hogy ebben a hét pontban akarom megreformálni a nyugdíjrendszert, soha nem fogsz nyerni, viszont ha azzal kampányolsz, hogy ezt vagy azt a csoportot kidobod az országból, inkább lehet esélyed" - mondta egy prágai gazdasági konferencián Arthur J. Finkelstein. Négy évvel ezelőtti beszédében, melyre a 444 akadt rá a kormányfő és a Fidesz kommunikációs tanácsadója kifejtette, szerinte az átlagszavazó alultájékozott és közönyös, a modern politika pedig az ő megtévesztéséről szól.

A tanácsadó azt valószínűsítette, a világpolitikai változások demokrácia helyett inkább erőskezű, radikális vezetők előretörését hozzák majd: példaként említette Orbán egyik legnagyobb ellenfelét, a Jobbikot, mely nagy erőket tudott utcára vinni erőteljesen romaellenes politikájával 2010-ben, és csak két százalékkal maradt el a baloldal mögött a választáson. Kifejtette, Közép-Európában hasonló geopolitikai trendek üthetik fel a fejüket, mint a ’30-as években, és ez ideális klíma a politikai bűnbakok kijelöléséhez: "az csak helyi illetve környezeti adottság, hogy melyik csoportot lehet megbélyegezni. A lényeg, hogy legyen ellenségkép" - hangsúlyozta. Azt is mondta: "egy jó politikus előbb mond neked valamit, ami igaz, mielőtt elhiteti veled azt, ami nem."

A híres republikánus politikai tanácsadó, és kevésbé ismert kollégája George Birnbaum 2008 óta ad tanácsot Orbánnak, nemcsak kampányidőszakban. A kormány sokáig titkolta az együttműködést, de nemrégiben a miniszterelnök elismerte, hogy szokott találkozni Finkelsteinékkel. A negatív kampányok szakértőjeként is ismert szakember pár hónapja Orbán egy másik "híres" tanácsadójával, Habony Árpáddal alapított közös céget Londonban.

Kapcsolódó
Finkelstein, az újabb titokzatos tanácsadó

Továbbra is hallgat a vérellátó

Továbbra sem derülhet ki, miért értesített ötszáz véradót az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) arról, hogy kizárták őket a véradásból, vérüket megsemmisítették, mert HIV fertőzöttek. És az sem, hogy ennek kivizsgálására miért kell az értesítetteknek 3 hónapot várniuk.

Az üggyel kapcsolatban a szolgálat főigazgató-helyettes annyit elmondott: ha valakinél valamilyen eltérést találnak, küldenek egy értesítést, melyben konzultációra hívják az illetőt, de ezekben a levelekben a pontos diagnózist soha nem közlik. Akiknél felmerül a HIV-fertőzés gyanúja, azokat rögtön behívják, nem várnak három hónapot az újabb teszttel.

S hogy ezt bizonyítsa az OVSZ, közzétett honlapján egy mintalevelet is. Ebben konkrét betegség megnevezés valóban nem látható, a kontrollt pedig előzetes telefonos egyeztetéshez kötik. Mert ahogyan állítják, tesztjeik a betegek érdekében rendkívüli érzékenységűek, aminek köszönhetően 1986 óta - a HIV szűrővizsgálat bevezetésének dátuma - vérkészítménnyel egyszer sem történt HIV vírus átvitel.

Az ügy nem kapott nagy nyilvánosságot, az esetről pénteken a pestisracok.hu számolt be először. A hírportál és az Origo is érdeklődött arról, valóban bevett módszernek számít-e, hogy azonnali kontrollvizsgálat helyett 3 hónap türelmet kérnek a véradóktól. Az OVSZ válaszában csak annyit írt, türelmet kérnek, mert az ügyben a szervezet főigazgatója nyilatkozhat, aki azonban szakmai okokból külföldön tartózkodik, és majd hétfőn fog reagálni az állításokra.

Lapunk az esettel kapcsolatban próbált további információkat megtudni: hogyan fordulhatott elő a tévesztés, illetve pontosan mi vár azokra, akik az értesítőt megkapták. Falakba ütköztünk. Az OVSZ sajtóosztályán közölték: hivatalos állásponjtuk megtalálható honlapunkon, interjút az üggyel kapcsolatban egyáltalán nem adnak.