Előzetes megállapodás Irán és a Hatok között

Megnövekedett az esélye annak, hogy a július 7-ig, keddig meghosszabbított határidő lejártáig megállapodjanak az Irán nukleáris programjáról tárgyaló Hatok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország - és a perzsa állam képviselői, miután szombaton előzetes megállapodás született a bécsi tárgyalásokon, jelentette diplomáciai forrásokra hivatkozva az AFP. 

A hírügynökség szerint előrelépés történt az Iszlám Köztársaságra kirótt nyugati szankciók enyhítésének ügyében, sikerült megegyezni a hosszú távú megállapodást kísérő öt függelék egyikében, amely arról rendelkezik, hogy milyen amerikai és nyugati szankciókat kell feloldani, és milyen gyorsan kell ennek megtörténnie. A szankciók kérdése a tárgyalások egyik legkényesebb pontja.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton bíráló hangú közleményben reagált az előzetes megállapodás hírére. Szavai szerint a szankciók felfüggesztése után azonnal akár százmilliárd dollárnyi bevételre tehet szert az iráni gazdaság. Ezután pedig már nem lesz visszaút, figyelmeztetett az izraeli miniszterelnök. Izraeli álláspontja szerint Irán a világ legveszélyesebb országa, veszélyesebb, mint az Iszlám Állam, ezért nem lehet megengedni, hogy atomfegyverhez jusson, ezért nem szabad megengedni, hogy extra bevételekhez jusson. Netanjahu szerint a nyugati hatalmak túl engedékenyek Iránnal szemben.

Szerző

Iszlamista fegyveresekre csapott le Kairó a Sinai félszigeten

Egyiptomi harci repülőgépek 25 iszlamista fegyveressel végeztek szombaton a Sínai-félsziget északi részén, miközben Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök látogatást tett a tartományban.

 A volt tábornok-államfő látogatására azért került sor, mert a napokban újabb terrormerényletek történtek a félszigeten. Sziszi megválasztása óta, több mint egy éve először jelent meg katonai egyenruhában. Az iszlamisták szerdán összehangolt támadást intéztek a félsziget északi részén lévő katonai ellenőrző pontok ellen. A régióban az Iszlám Államhoz csatlakozott Sínai Tartománynak nevezett terrorcsoport működik, amely már a gázai Hamásznak is hadat üzent, mert nem tartja eléggé radikálisnak a palesztin terrorszervezetet. Péntek délután rakétákat lőttek ki Izraelre. A szomabti egyiptomi katonai fellépés során a légicsapások fegyvereket és robbanószer-raktárakat semmisítettek meg és felfedeztek mintegy fél tonna robbanószert fedeztek fel egy, a Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti alagútban.

Szerző

Karneváli hangulat, hatalmas tömeg a madridi Pride-on

Publikálás dátuma
2015.07.05. 11:13
Fotó: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images Hírek
A sokszínűség, az egyenlőség, az elfogadás jelszavaival vonultak utcára szombaton a madridi meleg büszkeség menetének résztvevői, a hatalmas tömeg óriási, színes karnevállá változtatta a felvonulást: mindenki táncolt és ünnepelt a rekkenő hőség ellenére is.

"Ez egy összejövetel, öröm, de ugyanakkor egyedülálló alkalom, hogy kérjük a társadalmat: támogassa az egyenlőséget" - mondta Jesús Generelo, az eseményt szervező érdekvédő szövetség (FELGTB) elnöke, aki úgy becsülte, hogy mintegy másfélmillió ember csatlakozik a felvonuláshoz.

A készülődést már órákkal korábban lehetett érzékelni a belvárosban: sokan jöttek-mentek az utcákon a legkülönbözőbb méretű szivárványos zászlókkal, transzparensekkel; az ablakokba és erkélyekre kikerültek a színes zászlók a belváros olyan utcáiban is, ahol ez a látvány nem mindennapos. Ebben az évben először tűzték ki a szivárványszínű lobogót a madridi polgármesteri hivatal, a regionális kormány és a spanyol parlament épületére is, így jelezve: támogatják a felvonulást. Madrid belvárosát már délután lezárták, hogy a tömeg szabadon vonulhasson az Atocha pályaudvar és a Colón tér közötti mintegy 2,5 kilométeres távon, a spanyol főváros egyik közlekedési ütőerének számító sétányon.

A menetet politikusok és szakszervezeti vezetők csoportja vezette fel, ebben minden parlamenti párt képviseltette magát. Közösen vittek egy - több méter hosszú - molinót, amelyen az idei Madrid Pride jelmondata állt: Törvényt az igazi egyenlőségért! Azonnal!

A felvezetőket érdekvédő szervezetek, intézmények, cégek és spanyol városok küldöttségei követték. Vonultak szambatáncosok, dobosok, rézfúvósok, akik a táncoló tömegbe vegyültek. Szivárványos pólók, köpenyek, kalapok, legyezők tömegét lehetett látni. Sokan öltöztek vicces jelmezekbe, de még többen választották a fürdőruhát mint alkalomhoz illő viseletet a 35 fokban.

Én döntök, ki vagyok, ez az én jogom!; Stop, homofóbia!; A világ azért szép, mert változatos!; Béke, igazságosság, szolidaritás és szabadság! - egyebek közt ezek a feliratok szerepeltek a transzparenseken.

A Madrid Pride a leglátogatottabb ilyen esemény Európában, épp ezért rengetegen érkeztek a spanyol fővárosba világ minden tájáról. Az MTI tudósítója találkozott orosz, izraeli, osztrák résztvevőkkel, mind azt mondták: azért utaztak ide, mert ez a legjobb Pride-rendezvény, és élvezik, hogy ünnepelhetik azokat az értékeket, amelyekben hisznek. A szervezők az idei Pride jelmondatával arra hívják fel a figyelmet, hogy olyan törvényi intézkedésekre van szükség, amelyek lebontják a még mindig létező diszkriminációt Spanyolországban, és megszüntetik a különböző régiók közötti jogi egyenlőtlenségeket, amelyek elsősorban a transzneműeket érintik.

Jesús Grande, a COGAM nevű érdekvédő szervezet vezetője szerint nem lehet tovább késlekedni abban sem, hogy szigorúbban büntessék a gyűlölet-bűncselekmények elkövetőit, mert a dél-európai országban nő a homoszexuálisokkal szemben elkövetett támadások száma. Átfogó, homofóbia elleni törvényt követelnek állami és regionális szinten is.

A Madrid Pride rendezvényei már július 1-jén megkezdődtek, elsősorban a Chueca negyedben, amely elfogadó, szabad és nyitott szemléletétől világhírű. Több mint 500 olyan étterem, bár, szórakozóhely és üzlet található itt, amely ezt kifejezetten hirdeti is magáról. Az ötnapos rendezvény kínálatában szerepelnek koncertek, beszélgetések, színházi előadások, kiállítások, filmvetítések és a híres "magassarkú cipős" futóverseny, amelyen Madrid csúszós, macskaköves, szűk utcáin kell minél gyorsabban beérni a célba a férfi versenyzőknek. Az óriási érdeklődést jelzi, hogy a Chueca negyedben erre a hétvégére teljesen megteltek a szállodák, panziók. Madridban pedig az idegenforgalmi szálláshelyek 84 százaléka kelt el erre az időszakra.

Spanyolországban a nyolcvanas évek végén kezdtek hasonló megmozdulásokat tartani, de jóval kisebb léptékben. 1996-ban szervezték az első nagyobb szabású felvonulást, ezen mintegy 5500 ember vett részt.

Szerző
Témák
Madrid pride