Előfizetés

Tíz népszavazási kezdeményezést utasított el az NVB

Tíz népszavazási kezdeményezést utasított el az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, valamennyit Szepessy Zsolt nyújtotta be. A testület szerint az Összefogás Párt elnöke visszaél a népszavazás intézményével.

A testület egyhangúlag utasította el valamennyi kezdeményezést, így azt is, amelyik arra irányult, hogy „Magyarország ne fogadjon be gazdasági menekülteket”. Az NVB arra hivatkozva tagadta meg a kérdés mintaívének hitelesítését, hogy egyrészt nemzetközi egyezményben foglalt kötelezettségeket érint, másrészt nem is egyértelmű, mert a gazdasági menekült fogalmát egyetlen jogszabály sem ismeri, így az a választópolgárok számára meghatározhatatlan.

Az NVB megtagadta annak a kérdésnek a hitelesítését is, amely a köztársasági elnök közvetlen megválasztására irányult. A testület szerint a kezdeményezés tiltott tárgykörnek minősül, mert az alaptörvény módosítására irányul.

A testület Szepessy Zsolt valamennyi kérdését azért is elutasította, mert álláspontjuk szerint a párt elnöke visszaél a népszavazás intézményével, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével, amikor rendre olyan kérdéseket nyújt be, amelyekről tudnia kell, hogy nem hitelesíthetők. Patyi András elnök erre utalva jelezte, Szepessy Zsolt 2013 óta benyújtott 65 kezdeményezése közül egyiket sem tudta támogatni az NVB.

A testület pénteki ülésén még nem esett szó a vasárnapi nyitva tartásról, az üzletek nyitvatartási idejéről szóló, a héten benyújtott kérdésekről. Ha ezek az NVB elé kerülnek, akkor a testületnek 30 napon belül kell döntést hoznia róluk.
Kedden két kérdést nyújtottak be a Nemzeti Választási Irodán (NVI) keresztül az NVB-hez, mindkettő a boltok vasárnapi nyitva tartását érinti. Az egyiket magánszemélyként Lukács Zoltán, az MSZP politikusa nyújtotta be, a párt közlése szerint elsőként azután, hogy a Kúria jogerősen döntött egy azonos témájú kérdés elutasításáról.

A szocialista politikus által benyújtott kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”. Egy másik magánszemély által szintén kedden benyújtott kérdés úgy szól: „Egyetért ön azzal, hogy mindenki számára pihenőnap legyen a vasárnap és az üzletek zárva tartsanak?”. Szerdán pedig egy harmadik magánszemély azt a kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?”

A kérdések NVB elé terjesztéséről az NVI elnöke, Pálffy Ilona dönt a benyújtást követő öt napon belül. Ez azt jelenti, hogy a keddi két kérdés ügyében vasárnapig várható döntés. Az NVI elnökének arról kell döntenie, hogy a Kúria jogerős végzésének jogerőre emelkedése után melyik kérdést nyújtották be először, ugyanis csak azt terjesztheti az NVB elé. Azonos tárgykörben csak egy népszavazási kezdeményezés vizsgálható, ezért a később azonos tárgykörben benyújtott kérdéseket el kell utasítani.

Fidesz: addig lesz kerítés, amíg szükséges

Addig tartják fenn a műszaki határzárat a magyar-szerb határon, ameddig szükséges - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője a törvényalkotási bizottság ülése előtt.

A politikus emlékeztetett: az Országgyűlés határozott arról, hogy azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a műszaki határzár a lehető leggyorsabban megépülhessen, kivételes eljárásban tárgyalja a parlament. Ez azt jelenti, hogy pénteken a törvényalkotási bizottság lefolytatja a részletes vitát, és hétfőn dönt a kérdésben az Országgyűlés - magyarázta. Hozzátette: ha nem lenne a kivételes eljárás, akkor bizonytalan időre eltolnák a döntést, hiszen az Országgyűlés legközelebb már csak ősszel ülésezik, azaz több hónapot késne a határzár ügye.

Tuzson Bence kifejtette: a törvény azt is lehetővé teszi, hogy a mostani viszonylag hosszú határidőhöz képest jóval gyorsabban folyjanak azok az eljárások, amelyek keretében a menedékjogi kérelmeket Magyarországon el lehet bírálni.

Aki nem támogatta ezt a javaslatot, az a mellé állt, hogy bizonytalan időre elhalasszák a helyzet rendezését, holott komoly problémáról van szó, ugyanis míg tavaly 42 777-en jöttek Magyarországra, addig idén eddig már csaknem 70 ezren, és ha nem tesznek semmit, akár 120-130 ezer is lehet ez a szám az év végére - mondta a szóvivő.

Kijelentette: ilyen sok embert Magyarország nem bír el, ezért rendkívül fontos, hogy az ország egy "ilyen újkori népvándorlásban" milyen álláspontot követ. A legálisan érkezőket be kell engedni az országba, de akik illegálisan jönnek, azokat nem - mutatott rá. Hozzáfűzte: ezért van szükség a műszaki határzárra.

A fideszes politikus elmondta: minden ellenzéki párttól azt kérik, hogy támogassa a kormánypártok által elkezdett politikát az ügyben, de különösen a Jobbiktól, amely "szavakban mindig erős ebben a kérdésben, de tettekben gyenge".
Tuzson Bence az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) aggályaival kapcsolatban elmondta: tudják, hogy Magyarországot meg kell védeni, és ennek érdekében fel kell építeni a kerítést, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék az emberi jogokat teljes egészében tiszteletben tartani.

A képviselő közölte: nem lehet tudni, meddig fog fennállni a jelenlegi helyzet, de hogy megvédjék az országot és annak déli határát, mindig a leghatékonyabb megoldást kell választani, és ma a műszaki határzár tűnik a leghatékonyabb megoldásnak.
Mint mondta, a Magyarországot körülvevő országok biztonságos országok, és aki onnan átlépi a schengeni övezet határát, az nyilvánvalóan nem a személyes biztonsága miatt teszi ezt, hanem a jobb élet vélt vagy valós reményében.

Hőség - Tovább tartanak nyitva a fürdők

Publikálás dátuma
2015.07.03. 16:35
A Pala FOTÓ- Népszava
A szombattól érvényben lévő hőségriasztás idején Budapesten folyamatosan locsolják a közutakat, a fürdők tovább tartanak nyitva, a Deák téren hűtött vizet osztanak, emellett a közparkok ivókútjai is a lakosság rendelkezésére állnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közleményben azt írták, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó cégek Tarlós István főpolgármester utasítására a szombattól szerdáig elrendelt hőségriasztás idején igyekeznek javítani a lakosság közérzetét.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél szombat 6 órától szerda éjfélig fokozott készenlét lesz érvényben, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. Nappal elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot, emellett lekötik a port és a polleneket. A BKV Zrt. által kijelölt vonalakon a villamossíneket is locsolják.

A Palatinus, a Gellért, valamint a Dagály fürdő visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással 21 óráig, a Széchenyi és a Szent Lukács fürdő 22 óráig várja a strandolókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, továbbá folyamatosan figyelmeztetik a fürdőzőket az erős ultraibolya-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szombattól visszavonásig, 10-től 18 óráig hűtött zacskós vizet oszt az V. kerületi Deák Ferenc téren.
A Főkert Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő 106 ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a problémát. A közlemény szerint szükség esetén a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki az öntözéshez használt, ivóvíz minőségű vizet adó csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket és az azokhoz tartozó játszótereket.

A társaság azt kérte, hogy ha valaki megrongált, nem működő ivókutat talál, akkor azt jelezze a 06-80-277-275-ös, ingyenesen hívható zöldszámon vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen.

A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parkokban, köztereken található szökőkutakban tilos fürdeni.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön közölte, hogy szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az országos tiszti főorvos. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.