Nem kap menekültstátuszt a WikiLeaks-alapító

Franciaország pénteken elutasította az ausztrál állampolgárságú Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának mnedékkérelmét - közölte pénteken a francia elnökség.

Assange három éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. "Julian Assange helyzetére és a jogi bizonyítékokra tekintettel Franciaország nem adhat pozitív választ a kérelmekre" - olvasható az Elysée-palota közleményében. 

A francia elnökség szerint "Assange helyzete nem jelent azonnali veszélyt". A közlemény arra is emlékeztet, hogy a Wikileaks alapítója ellen európai elfogatóparancs van érvényben.  Assange a francia államfőhöz, Francois Hollande-hoz intézett levélben kért menekültstátuszt Franciaországban. A levelet a Le Monde című napilap péntek délután megjelent számában közölte. 

Assange ebben "egy, a hivatásos tevékenységei miatt az (amerikai) hatóságok által üldözött és halálosan megfenyegetett újságíróként" írja le magát. "Hivatalosan soha nem vádoltak szabálysértéssel vagy köztörvényes bűncselekeménnyel, sehol a világon, beleértve Svédországot és Nagy-Britanniát is" - hangsúlyozta Assange. 

A Wikileaks pénteken 44 éves alapítója három éve él bezárva Ecuador londoni nagykövetségén, ahova a svédországi kiadatása elöl menekült be. Svédországban két nő nemi bántalmazással és erőszakkal vádolta meg, de Assange ezt tagadja. Assange néhány nappal azután kért menekültstátuszt Franciaországban, hogy a Wikileaks kiszivárogtatott olyan dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett 2006 és 2012 között az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

Szerző

Készültségben az ország a hőségriadó miatt

Publikálás dátuma
2015.07.03. 14:50
Illusztráció: Thinkstock
Az olasz polgári védelem a legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe az északkeleti Veneto tartományban és az itt található Velence városában pénteken.

A turistákkal teli Velencében a hőmérséklet eléri a negyven fokot és az utcákon sétálók által érzékelt hőség ennél is nagyobb - figyelmeztetett az olasz polgári védelem. Az Afrikából érkezett és az előrejelzések szerint szerdáig tartó rendkívüli kánikulát a levegő több mint hatvan százalékos páratartalma is fokozza. A legmelegebbet eddig Veneto tartományban és a szintén északolasz Trentino-Alto Adigéban levő Bolzanóban mérték. Hasonlóképpen melegrekordot várnak Bresciában, Milánóban és Torinóban is. A melegfrontot az olasz meteorológusok a görög mitológia szerint az Alvilágban égő Phlegethón folyóról nevezték el.

A kánikula egész Olaszországban tombol. Rómában a lakosok és turisták az utcai kutaknál és parkokban keresnek hűsölést. A városi rendőrök még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között. A Coldiretti termelői szövetség ingyen gyümölcsöt és zöldséget oszt gyerekek és idősek között az Expo2015 milánói világkiállítás pavilonjainál. Az időseket támogató Federanziani szövetség arra szólította fel a családokat, ne hagyják magukra az időseket. Az olasz egészségügyi minisztérium arra kérte az olaszokat, hogy a nap legmelegebb óráiban ne menjenek ki az utcára és fogyasszanak könnyű ételeket, sok folyadékot. A hét végére "teltház" várható az olaszországi tengerpartokon.

Szerző

Felfüggeszti működését az Uber

Publikálás dátuma
2015.07.03. 14:37
FOTÓ: Thinkstock
Felfüggeszti működését Franciaországban a tisztességtelen eszközök alkalmazásával vádolt Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás, aminek két vezetője ellen eljárás is folyik - erősítette meg pénteken Grégoire Kopp szóvivő.

Thibaud Simphal, az Uber France vezérigazgatója a Le Monde című napilap honlapján megjelent interjúban azt mondta: péntek este 8 órától Franciaországban felfüggesztik a szolgáltatást, "mindenekelőtt a sofőrök biztonságának érdekében, akik az elmúlt napokban erőszakos cselekmények áldozatai voltak". Ezenkívül az Uber "a párbeszédre és a nyugalomra törekszik a hatóságokkal és meg akarja mutatni, hogy felelősen gondolkodik" - mondta az igazgató.

Szerző