Előfizetés

Jövőre indul az M4-es építése

A tervek szerint jövőre a kisajátításokkal és a régészeti munkával elkezdődik az M4-es gyorsforgalmi út Üllő és Albertirsa közötti szakaszának építése - jelentette be nagykátai és a monori térség fideszes országgyűlési képviselője, Pogácsás Tibor és Czerván György sajtótájékoztatón csütörtökön Monoron.

Pogácsás Tibor emlékeztetett, hogy a kormány módosított eredeti elképzelésén, így új nyomvonalon valósul meg a kétszer kétsávos, leállósávval rendelkező gyorsforgalmi út, amely az üllői csomóponttól Albertirsa északi részéig tart majd. Az épülő útszakasz Monor, Monorierdő és Pilis közlekedését tehermentesíti majd.

Az útszakaszon Monornál két, Pilisnél egy lehajtó épül, Albertirsánál új csomópont jön létre.     Felidézte: az eredetileg is gyorsforgalminak tervezett, majd időközben autópályává minősített út megkapta a szükséges engedélyeket, a gyorsforgalmi úthoz való visszatérés miatt azonban új engedélyekre van szükség. Hozzátette: az áttervezés már elkezdődött, a várakozások szerint 2016-ban elindulhat a kisajátítás, illetve a régészeti feltárás, ezt követően pedig az építkezés. A remények szerint 2018-19-re elkészül az út.    

A beruházás térségre gyakorolt hatásáról szólva kiemelte: mind közlekedési, mind gazdasági szempontból fontos előrelépést jelent, hiszen csökkenti az átmenő forgalom okozta terhelését, és hozzájárul gazdasági megerősödéséhez. Czerván György, a nagykátai térség országgyűlési képviselője kiemelte: a beruházástól a munkanélküliség helyzetének javulását várja, ami a megyének ebben a részében különösen fontos. Hangsúlyozta, hogy a gyorsforgalmi út jelentősen segíti majd a munkába járást, és növeli a beruházási kedvet. A hazai forrásból megvalósuló építkezés költsége a becslések szerint 60 és 75 milliárd forint között várható. 

Napszemüvegekkel is megtévesztettek minket

Publikálás dátuma
2015.07.02. 12:03
Három napszemüveget nem talált megfelelőnek a fogyasztóvédelmi hatóság. FOTÓ: Thinkstock
Három napszemüveg nem felelt meg a szabványban előírt követelményeknek az akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriumban vizsgált 20 féle termék közül - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csütörtökön

A tájékoztatás szerint a City Style A77373 és a CLOUD 6590 női napszemüvegeknél nem megfelelően tüntették fel a lencse fényáteresztését jelző kategóriát, a TLC VISION 1233 UV 400 jelöléssel ellátott napszemüvegen pedig a bal lencséje nem szűrte megfelelően az UV-sugarakat a teljes UV-tartományra végzett vizsgálaton.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, nem torzít, és sérülésmentes.

A 0-ás kategória a tiszta vagy enyhén színezett lencse, az 1-es kategória az enyhén színezett lencse, részben felhős időben, a 2-es kategória közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben, a 3-as kategória sötét lencse, erős napfényben, a 4-es kategória nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott viselni, az utóbbinál fel kell tüntetni, hogy nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz - tájékoztattak a fogyasztóvédők.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a nyáron országszerte tart ingyenes napszemüveg bevizsgálási lehetőséget, ezekről a ww.nfh.hu oldalon lehet tájékozódni, legközelebb a Sziget Fesztiválon lesz ilyen ingyenes lehetőség.

Ők a legnépszerűbbek Amerikában

Jeb Bush volt floridai kormányzó és a bevándorlókat becsmérlő kijelentéseivel botrányt kavaró Donald Trump milliárdos üzletember a legnépszerűbb az amerikai Republikánus Párt választóinak körében a konzervatív oldal tucatnyi elnökjelölt-aspiránsa közül – derült ki a CNN hírcsatorna helyi idő szerint szerdán közölt országos felméréséből.

A június végén készült közvélemény-kutatás szerint a legnagyobb, 19 százalékos támogatottsággal az a Jeb Bush rendelkezik a konzervatívok körében, akinek apja és bátyja az Egyesült Államok két legutóbbi republikánus elnöke volt. A saját állítása szerint 9 milliárd dolláros vagyonnal bíró Trumpot a republikánus szavazók 12 százaléka tartja a legalkalmasabb elnökjelölt-aspiránsnak. Az ingatlanmágnás népszerűsége hatalmasat nőtt az utóbbi egy hónapban: májusban ugyanis csupán 3 százalékos támogatottsága volt a CNN felmérése szerint, bár ekkor még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökségért.

Trump komoly botrányt kavart azzal, hogy kampánynyitóján azt mondta: a mexikói bevándorlókkal együtt „bűnözés és drog érkezik” az Egyesült Államokba, és kijelentette, hogy falat építtetne a 3000 kilométer hosszú amerikai-mexikói határon, amelynek költségét Mexikóval fizettetné meg. A The Washington Post napilap szerdán honlapján azt írta: a demokrata párti jelöltek számára kapóra jöhet Trump kirohanása. A demokraták kommunikációjukban próbálják Trumpot a republikánus párt arcaként, legfontosabb jelöltaspiránsaként beállítani, hogy ezzel elidegenítsék a párttól a spanyol ajkú szavazókat, akiknek meggyőzése fontos lenne a konzervatívok számára, ha győzni akarnak a 2016-os elnökválasztáson. 

Ugyanakkor a CNN által megszólaltatott kampánystratégák azt mondták: Trump előretörése vélhetően csak átmeneti lesz, és egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a felmérésekből. A kampány kezdeti időszakának erős kilengéseit jelzi az is, hogy májusban a CNN 14 százalékkal még Marco Rubio floridai szenátort mérte a legnépszerűbb republikánusnak, ugyanő azonban június végén már csupán 6 százalékos támogatottságot mutatott fel. A CNN felmérése szerint a demokrata párti indulók között fölényesen vezet Hillary Clinton volt first lady, korábbi külügyminiszter, és a teljes népesség körében is neki a legnagyobb a népszerűsége: ha most lennének a választások, bármelyik republikánus jelölttel szemben fölényes győzelmet aratna.