Két helyszínen tárgyalnak Iránról

Folyamatosan zajlanak a nukleáris tárgyalások Irán és a Hatok, azaz az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagjai, illetve Németország képviselői között. 

A megbeszéléseket elvileg kedden éjfélig kellett volna lezárni, de a felek már eleve egy hetes csúszást valószínűsítettek. Ma Bécsben tartják a megbeszéléseket egyebek mellett Laurent Fabius francia, Vang Ji kínai külügyminiszter, valamint Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének részvételével.

Ezzel egy időben Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője Teheránban folytat megbeszéléseket Hasszan Rohani iráni elnökkel, valamint a kormányzat képviselőivel. Egy esetleges megállapodás esetén a NAÜ szakértői vizsgálódhatnak az iráni nukleáris létesítményekben, s az ügynökség is dönthet a perzsa állammal szembeni büntetőintézkedések feloldásáról.

A legutóbbi közlések szerint a megbeszélések július 7-ig tartanak. A cél az, hogy garanciák biztosítsák: Teherán ne használhassa fel atomprogramját katonai célokra, ne állíthasson elő nukleáris fegyvert.

Szerző

Kisebbik rossz a görögök eurózónában maradása?

A kisebbik rossz az, ha a vasárnapi népszavazáson az eurózónában maradásra szavaznak a görögök - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ebben az esetben eurómilliárdokat kellene kapnia Athénnak, amihez arra van szükség, hogy Alekszisz Ciprasz kormányának el kellene fogadnia a hitelezői feltételek többségét, ami a nem egészen fél éve hivatalba lépett kabinet lemondását vonná maga után - vélekedett. Közlése szerint bármelyik álláspont győzzön is a referendumon, az horribilis összegbe kerül, de bennmaradás esetén "elvi esély van arra, hogy talán valamikor visszafizetik a tartozást", ami 35 év alatt halmozódott fel.

Nógrádi György megjegyezte: a hitelek jelentős hányadát adó Németországnak mostanra sikerült keresztülvinnie akaratát, hogy a voksolás eredményének ismertté válásáig ne tárgyaljanak a görög kormánnyal. Eközben, tette hozzá, a felmérések eredményei azt mutatják, hogy a németek 93-96 százaléka az eurózónán kívül látná szívesen a görögöket.

Szerző

Ők a legnépszerűbbek Amerikában

Jeb Bush volt floridai kormányzó és a bevándorlókat becsmérlő kijelentéseivel botrányt kavaró Donald Trump milliárdos üzletember a legnépszerűbb az amerikai Republikánus Párt választóinak körében a konzervatív oldal tucatnyi elnökjelölt-aspiránsa közül – derült ki a CNN hírcsatorna helyi idő szerint szerdán közölt országos felméréséből.

A június végén készült közvélemény-kutatás szerint a legnagyobb, 19 százalékos támogatottsággal az a Jeb Bush rendelkezik a konzervatívok körében, akinek apja és bátyja az Egyesült Államok két legutóbbi republikánus elnöke volt. A saját állítása szerint 9 milliárd dolláros vagyonnal bíró Trumpot a republikánus szavazók 12 százaléka tartja a legalkalmasabb elnökjelölt-aspiránsnak. Az ingatlanmágnás népszerűsége hatalmasat nőtt az utóbbi egy hónapban: májusban ugyanis csupán 3 százalékos támogatottsága volt a CNN felmérése szerint, bár ekkor még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökségért.

Trump komoly botrányt kavart azzal, hogy kampánynyitóján azt mondta: a mexikói bevándorlókkal együtt „bűnözés és drog érkezik” az Egyesült Államokba, és kijelentette, hogy falat építtetne a 3000 kilométer hosszú amerikai-mexikói határon, amelynek költségét Mexikóval fizettetné meg. A The Washington Post napilap szerdán honlapján azt írta: a demokrata párti jelöltek számára kapóra jöhet Trump kirohanása. A demokraták kommunikációjukban próbálják Trumpot a republikánus párt arcaként, legfontosabb jelöltaspiránsaként beállítani, hogy ezzel elidegenítsék a párttól a spanyol ajkú szavazókat, akiknek meggyőzése fontos lenne a konzervatívok számára, ha győzni akarnak a 2016-os elnökválasztáson. 

Ugyanakkor a CNN által megszólaltatott kampánystratégák azt mondták: Trump előretörése vélhetően csak átmeneti lesz, és egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a felmérésekből. A kampány kezdeti időszakának erős kilengéseit jelzi az is, hogy májusban a CNN 14 százalékkal még Marco Rubio floridai szenátort mérte a legnépszerűbb republikánusnak, ugyanő azonban június végén már csupán 6 százalékos támogatottságot mutatott fel. A CNN felmérése szerint a demokrata párti indulók között fölényesen vezet Hillary Clinton volt first lady, korábbi külügyminiszter, és a teljes népesség körében is neki a legnagyobb a népszerűsége: ha most lennének a választások, bármelyik republikánus jelölttel szemben fölényes győzelmet aratna.

Szerző