Gömöri „igazsága” és a hárommillió

Publikálás dátuma
2015.07.01. 07:03
Gömöri Zsolt Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A tények meghamisítása az, amit a Magyar Nemzet állít - közölte lapunk megkeresésére Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) volt elnöke. További kérdéseinket nem kommentálta, pedig különös helyreigazítási kérelemmel fordult a Magyar Nemzethez a volt elnök, miután az újság - egy kormányzati válaszra hivatkozva - azt írta: kiváltságos helyzetet élvezett, mivel vele ellentétben egyetlen minisztériumi köztisztviselő sem kapott támogatást devizahitele végtörlesztéséhez. A volt sportvezető szerint ez valótlanság, de egyetlen állításához sem csatolt bizonyítékokat.

Nos, támogatást, segítséget, azaz munkáltatói hitelt több minisztériumi alkalmazott kapott, vissza nem térítendő támogatást, mint Gömöri - nem. Legalább is ez derül ki a Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő írásban benyújtott kérdésére adott minisztériumi válaszokból. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kijelentette, hogy az Emmi 16 foglalkoztatottal kötött munkáltatói kölcsönszerződést, közülük hárman vezető beosztásúak voltak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium három főosztályvezető-helyettese és egy osztályvezetője összesen több mint 19 és fél millió forint kamatmentes hitelt kapott, de vissza nem térítendő támogatást senkinek sem adtak - emelte ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Nemzetgazdasági Minisztérium összesen 24 milliós kamatmentes hitelt engedélyezett vezető beosztású személyeknek. A gazdasági társaságok igazgatói és igazgatóhelyettesei nem részesültek pénzügyi segítségben a deviza alapú hitelek végtörlesztése céljából – ez már Tállai András reagálása a két LMP-s képviselő kérdésére.

Mint megírtuk: május elején derült ki, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az MPB-től arra, hogy saját végtörlesztését kifizesse. A támogatást Deutsch Tamás akkori MPB-alelnök (jelenlegi ideiglenes elnök) javaslatára szavazta meg neki a bizottság vezetése. Bár Gömöri törvényesnek nevezte a vissza nem térítendő támogatást, május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a pénzt, posztjáról pedig június közepén lemondott. Az ügyben többen tettek feljelentést, s a Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Gömörit a múlt héten gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

Szerző

Megint utcán az egészségügy

Publikálás dátuma
2015.07.01. 07:00
Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója fertőtleníti a kezét műtét előtt – ma van Se
Idén felgyorsult a háziorvosi praxisok kiüresedése, januártól újabb ötven körzet maradt orvos nélkül - hangzott el tegnap egy szakmai konferencián. Segíthet a praxisközösségek létrehozása, de csak akkor, ha a béremelés mellé a fiatalok segítséget kapnak a működés jogának megvásárlásához is - ezt az államtitkár ígérte a parlamentben. Zombor Gábor eközben elismerte, nincs pénz a jövő évi költségvetésben az ágazati béremelésre. A többi között ezért is vonulnak ma utcára az egészségügyi dolgozók.

Már 300 alapellátást végző körzetben nincs háziorvos, idén felgyorsult a praxisok kiüresedése. Ezt Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet alapellátási igazgatóságának vezetője jelentette be tegnap az Egészségesebb egészségügyért című konferencián. A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében másfél éve négy praxisközösségben szervezik a munkát a keleti országrész több településén, a modell működik. A megoldást hatékony eszköznek nevezte az ellátás színvonalának javítására Zombor Gábor államtitkár is, az ellenzék szerint azonban ebből még nehezen lehet levonni azt a következtetést, hogy rendszerszintű átalakítás kezdődött volna az egészségügyben - ahogy a kormányoldal állítja.

Felborul a fővárosi közlekedés

Az egészségügyi dolgozók figyelemfelhívó vonulásos demonstrációja miatt forgalomkorlátozások lesznek szerdán délután Budapest belvárosában, ezért változik a 2-es villamos és több buszjárat közlekedése. A villamos mellett a 9-es, a 15-ös, a 91-es, a 115-ös és a 191-es autóbuszok útvonalán lesznek korlátozások - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Mindenképpen lépni kell, ebben nincs vita sem szakmai, sem politikai körökben, mert orvosok és védőnők százai hiányoznak már most a rendszerből és a háziorvosok 40 százaléka 60 év feletti, gyorsan elérkezhet az idő, amikor a praxisok fele üres lesz. A körzetekből alig megy nyugdíjba valaki, a túlterhelt orvosok többsége ugyanolyan korán hal meg, mint a páciensek a betöltetlen körzetekben - már ez is kimutatható. Vajer Péter az elöregedés és a kiürülő körzetek mellett az alapellátás gondjai között az orvosok fásultságát, a kevés pénzt, a szakmai fejlődés lehetőségének hiányát és azt is felsorolta, hogy a háziorvos elszigetelten működik, sem szakmai kontroll, sem segítség nincs, amibe kapaszkodhatna. A szakmai vezető szerint ugyanakkor ez nem kizárólag a magyar ellátórendszer problémája, egész Európában hasonló gondokkal küzd a családorvoslás, ezért az unió jövőre külön programot akar indítani a megoldási lehetőségek keresésére. Ádány Róza, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának intézetigazgatója ehhez hozzátette, a jövő tervezésekor csapatmunkában kell gondolkodni, a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni és erősíteni kell a háziorvosok kapuőri szerepét. Ezt továbbgondolva pedig arról beszélt, hogy szakítani kellene a kártyapénzen alapuló finanszírozással, mert ez ma arra ösztönzi a családorvosokat, hogy keveset dolgozzanak, akit lehet, küldjenek tovább a szakrendelésekre.

A svájci állam 85 százalékban finanszírozza a praxisközösségek működését egyelőre kísérleti jelleggel támogató programot. Papp Magor, a projekt szakmai vezetője a konferencián ismertette, hogy Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Heves és Jászapáti térségében, összesen 16 településen, 24 alapellátási körzet bevonásával tart a kísérlet. A hagyományos háziorvosi munka mellett ezek a közösségek azért tudnak többletszolgáltatásokat nyújtani a lakosságnak, mert közösen új szakembereket foglalkoztatnak, akik speciális tudást adnak hozzá a hagyományos orvosláshoz. Van, aki a szűréseket végzi, van, aki szervezi a munkát, dolgozik gyógytornász, védőnő, dietetikus és több helyen pszichológus is. A körzetek 40 ezer lakójának feléről már elkészült az egészségügyi állapotfelmérés, akinél szükséges volt, ott elkezdődött az ellátás is.

Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója fertőtleníti a kezét műtét előtt – ma van Semmelweis Ignác születésnapja, a magyar egészségügy napja, tüntetnek, mert elviselhetetlenek az állapotok FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója fertőtleníti a kezét műtét előtt – ma van Semmelweis Ignác születésnapja, a magyar egészségügy napja, tüntetnek, mert elviselhetetlenek az állapotok FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Több ezer háziorvost nem lehet egy-két év alatt pótolni, emlékeztetett ugyanakkor Papp Magor a bevezetőben említett országos helyzetre, noha szerinte a tavaly augusztusban meghirdetett letelepedési támogatás már hozott eredményt: 40 betöltetlen praxisban ennek segítségével indult újra a gyógyítás. Az egészségügyi fejlesztésekről szóló tegnapi konferencián bemutatták az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szervezésében befejezéséhez közeledő, intézményirányítást és szervezést segítő programokat is, amelyek követhetőbbé és a remények szerint olcsóbbá is tehetik a beszerzéseket és elszámolásokat. Az alapellátási kerettörvényt a parlament a következő rendkívüli ülésnapon, még a nyári szünet előtt elfogadhatja.

Zombor mindent beismer
Azonos követeléseket fogalmaz meg az egészségügyi dolgozók ma utcára vonuló két csoportja: a betegek biztonságát erősítő lépéseket, munkakörülményeik és bérezésük javítását sürgetik. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagjai a Jászai Mari térről indulnak a Kossuth térre délután 3-kor. Eközben az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjai 2-től a József nádor téren gyülekeznek, a szakmai köztestületek és érdekvédelmi szervezetek "nagyvizitet" hirdettek, ott is lesznek felszólalások, színpadra lép mások mellett Nagy Bandó András is, majd este átvonulnak ők is a parlament elé, hogy virrasztáson gondolják tovább az ágazat jövőjét. Hogy a Semmelweis Napra meghirdetett demonstrációkat támogatja-e, nem tudni, Zombor államtitkár tegnap csak azt mondta, nem lesz ott a tüntetéseken, mert nem tud újat mondani ahhoz képest, amit májusban kimondott. Hogy tudniillik: a demonstráció résztvevőnek mindenben igazuk van. Ráadásul a HírTv-ben azt is kénytelen volt elismerni, hogy a jövő évi költségvetésben egészségügyi béremelésekre egyetlen fillér sincs, hiábavaló hát a tüntetők főkövetelése. Az államtitkár abban reménykedik, hogy az ősszel folytatódó tárgyalások hatására módosulhat a pénzügyi kormányzati szándék és kerít valahonnan pénzt a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárca.

Frissítve: 2015.07.01. 14:02

Úszó ob - Kenderesi közel a világelsőséghez

Kenderesi Tamás fantasztikus idővel győzött 200 méter pillangón, míg Bernek Péter és Kapás Boglárka harmadik aranyérmét gyűjtötte be az úszók Győrben zajló országos bajnokságának keddi versenynapján.

A férfi 200 pillangó - a várakozásoknak megfelelően - drámai csatát hozott, mivel a két vb-induló helyre hárman pályáztak és a jelenlegi állás szerint Biczó Bence lesz az, aki hosszú évek után először marad le egy világversenyről, mivel Kenderesi és Cseh László is megelőzte.

A 19 esztendős Kenderesi pályafutása eddigi legjobb eredményével, 1:54.79 perccel csapott célba elsőként, ezzel második helyre ugrott a felnőtt világranglistán. A tavaly Nankingban ifjúsági olimpiai bajnok tehetség fantasztikus hajrájával nemcsak a 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok Biczót, hanem Cseh Lászlót is megelőzte, utóbbit 11 századdal. Cseh két nap alatt harmadik ezüstjét gyűjtötte be, mindannyiszor épphogy elmaradva a győztestől, de ebben a számban így is a világranglista harmadik helyére lépett előre.

A magyar csapattagságról az időeredmény dönt, nem az ob-n elért helyezés. Biczó ugyan előnyben volt, mert a tavalyi Eb-n 1:55.62 perccel nyert ezüstérmet, de ennél ezúttal mindkét riválisa jobbat úszott.

"Óriási verseny volt, amit megint sikerült egy hajszállal megnyerni. Az az igazság, hogy a Gyurta Dani-féle taktikát alkalmaztam, azaz végig vártam türelmesen, aztán az utolsó hosszon robbantottam. Tény, nem olyan jó érzés folyamatosan embereket látni magad előtt, de csak a megfelelő pillanatra kell várni, ezt most is sikerült elkapni. Nagyon készülök a világbajnokságra, rendkívül motivált vagyok" - értékelt Kenderesi.

Biczó azt mondta, a vb-indulásáról Cseh dönt, ha indul ebben a számban, akkor ő nem mehet. Megjegyezte, csalódott, mert jobbra számított. Hozzátette: az vigasztalja, hogy világszínvonalú volt a döntő mezőnye és mostani ideje Kazanyban is elég lenne a fináléhoz. Cseh László arról beszélt, hogy számára "ez az egytizedes ezüstök országos bajnoksága". Ahogy fogalmazott, nyerni mindig jobb, de a mostani időeredménye kárpótolta.

"Kihoztam magamból a maximumot, a betegség miatt nem vagyok formában, ezért is történt az, ami: a kettes pályáról nem láttam semmit, próbáltam hajrázni, de az izmaim nem engedték. Az nem jó kifejezés, hogy Bence sorsa az én kezemben van, hiszen mindannyian tudtuk, hárman megyünk a két helyre. Talán az a korrekt megfogalmazás, hogy Kiss Laci bácsi döntésére várhatunk" - mondta Cseh, aki egyértelművé tette, hogy 200 méter pillangó mellett 200 méter vegyesen is indulni akar, noha előbbi fináléja és utóbbi elődöntője egy napon lesz a vb-n, akárcsak a mostani ob-n.

A végleges döntést a magyar szövetség elnöksége szombaton hozza meg Kiss László szövetségi kapitány előterjesztéséről. A szakvezető már most jelezte, aligha van nyitott kérdés, az idők alapján a Kenderesi-Cseh kettőst fogja javasolni.
Bernek Péter és Kapás Boglárka újabb, immár harmadik aranyát zsebelte be: előbbi - bár az egyiptomi Ahmed megelőzte - 800, utóbbi 200 méter gyorson lett magyar bajnok. 50 méter mellen a rutinos Financsek Gáboré lett a bajnoki elsőség, noha ebben a számban két olasz volt a leggyorsabb, míg a vegyescsapatok vegyesváltójában a Kőbánya SC négyese utcahosszal győzött, megdöntve az országos egyesületi csúcsot.

Az ob keddi magyar bajnokai:
férfiak:
800 m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 7:56.21 p
50 m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.31 mp
200 m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 1:54.79 p
nők:
200 m gyors: Kapás Boglárka (BVSC) 2:00.10 p
vegyescsapatok:
4x100 m-es vegyesváltó: Kőbánya SC (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Késely Ajna) 3:54.72 p

Szerző