Előfizetés

A DK Brüsszelhez fordul

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordult az információszabadságról szóló törvény javasolt, a közérdekű adatok megismerését megnehezítő módosítása miatt Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője - közölte a párt kedden.

A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szerint az indítvány egyedüli célja, hogy a kormány kibújhasson a nyilvánosság és az ellenőrizhetőség jogállami követelménye alól. A politikus azt akarja megtudni az EB-től, a közösségi jog lehetővé teszi-e, hogy uniós polgárokat ily mértékben elzárjanak választott kormányuk ellenőrzésének lehetősége elől - tudatták. 

A DK hangsúlyozza, ezentúl az adatigénylőre hárulna az adatszolgáltatás minden költsége, a térítési díjat az adatszolgáltató egyoldalúan határozhatná meg, megtagadható lenne a jövőben meghozandó döntés előkészítését szolgáló adat kiadása, a szerzői jogilag védett anyagokba elég lenne csak betekintést engedni és nem kellene eleget tenni a névtelen és az ismételt adatigényléseknek.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

 Július elsejétől Szentkuti Gabriella a Microsoft magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója - közölte a cég kedden. 

A közlemény szerint Szentkuti Gabriella egy évvel ezelőtt, mint stratégiai igazgató csatlakozott a Microsoft magyar leányvállalatához, 20 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik az üzletfejlesztés, valamint értékesítés és marketing területen. A Microsofthoz való csatlakozása előtt a bank- és pénzügyi szektorban dolgozott, a többi között a Citibanknál és a Raiffeisen Banknál, ahol a pénzintézet több mint ezerfős sales csapatát, illetve az értékesítés- és ügyfélkiszolgálás fejlesztési osztályt vezette. 

Az új ügyvezető kinevezésével egyidejűleg több pozíciót érintően is megújul a vállalat menedzsmentje, ezáltal a magyar cég fennállása óta először 50 százalék fölé nő a női felsővezetők aránya - írta a cég. A magyar vállalatot négy éven át irányító Papp István a megújuló Microsoft ázsiai és csendes óceáni régiójának sales, marketing és szolgáltatási üzletágáért felelős alelnöki pozícióját tölti be.

A Fidesz és szóvivője pert veszített a Helsinki Bizottság ellen

A mai napon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, és kötelezte a Fideszt és Hoppál Péter korábbi szóvivőt arra, hogy Népszabadságban és a Magyar Nemzetben, valamint a www.fidesz.hu portálon közzé tett nyílt levél útján fejezze ki sajnálkozását amiatt, hogy valótlan tényeket állítva megsértette a Bizottság jóhírnevét - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. 

A civilek elleni támadássorozat kezdetén, 2013 nyarán állt elő először azzal váddal a Fidesz, hogy civil szervezetek - köztük a Magyar Helsinki Bizottság - amerikai megrendelésre támadják a magyar kormányt, a Fideszt és a miniszterelnököt. A Magyar Helsinki Bizottság nem hagyta annyiban a dolgot, szerintük nem képezi a szólásszabadság részét olyan jóhírnevet sértő, valótlan tények állítása, amelyekhez hasonlóakat a kommunista rendszerben terjesztett a hatalom a kritikus ellenzékiekről.

Az eljárásban tehát kiderült a nyilvánvaló: a kormánypárt egy tisztességes bírósági eljárásban nem tudja megvédeni hazug propagandáját - zárul a közlemény.