Előfizetés

Brutális: konyhakéssel szúrta halálra édesanyját

Publikálás dátuma
2015.06.30. 14:12
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Vádat emeltek egy férfi ellen, aki tavaly decemberben brutális kegyetlenséggel megölte az édesanyját Hercegszántón - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden.

Négyessyné Bodó Marianna ügyész közleménye szerint a 31 éves férfi és vele együtt lakó édesanyja között nem voltak komolyabb viták, bár a férfi időnként az anyját hibáztatta amiatt, hogy Budapestről Hercegszántóra költöztek. Anyagi helyzetük javítása érdekében a nő 2014 őszén egy hónapig Németországban dolgozott, ezalatt fia Hercegszántón maradt, biztonsági őr volt.

Az asszony 2014. december 17-én utazott vissza Hercegszántóra, ahol észlelte, hogy a fia pszichés állapota romlott, ezt a rokonainak is elpanaszolta. December 21-én vita alakult ki közöttük, eközben a vádlott ököllel többször arcul ütötte az anyját, aki ennek következtében térdre esett. Ezután a férfi egy konyhakéssel 25 késszúrást ejtett az édesanyján, ezek közül 9 szúrás a szívtájékot érte. Az asszony a padlóra esett és nem adott további életjeleket. A férfi ezután a késsel megcsonkította anyja arcát.

A vádlott a holttestet megpróbálta a házban elrejteni. Ezután az asszony holttestével a lakásban maradt, a rokonok hívásait nem fogadta, később pedig azt közölte velük, hogy az édesanyja alszik. Végül egy aggódó rokon értesítette a rendőrséget. A helyszínen megjelenő rendőrök másnap reggel találtak rá a nő holttestére, a fiát pedig előállították. A férfit 2014 májusában rongálás bűntette és más bűncselekmények miatt egy évre próbára bocsátották. A vádlott jelenleg előzetes letartóztatásban van, vele szemben a korábbi próbára bocsátás megszüntetésével egyidejűleg, halmazati büntetésül fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a főügyészség.

Elképesztő: vér nélkül végeznek transzplantációt a Semmelweisen

Publikálás dátuma
2015.06.29. 11:47
FOTÓ: Thinkstock
Immár véradás nélkül végeznek májátültetéseket a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az intézmény vezetője az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.

Máthé Zoltán elmondta: az új sebészeti technikák és aneszteziológiai eljárások alkalmazása nyomán bevezetett operáció jelentősen gyorsítja a betegek gyógyulását, illetve növeli a hosszú távú túlélés esélyeit. A professzor hozzátette, hogy míg korábban 8-10 órán át tartott egy ilyen műtét és 10-20 egységnyi vért is felhasználtak közben, ma már az esetek 30-40 százalékában véradás nélkül kivitelezhető a 3-4 órás beavatkozás.

Arról is szólt, hogy a klinikán - ahol Magyarországon egyedüliként végeznek májtranszplantációt - az elmúlt 20 évben 700 beteg kapott új májat. A korábbi 40-45-tel szemben tavaly már 70-re emelkedett a májátültetések száma. Az idén elvégzett 40 beavatkozás közül 21 esetben semmilyen vérkészítményt nem kellett adni a betegeknek - mondta a klinika igazgatója.

Jöhetnek a környezetkímélő autók - Alakul a jogrendszer

Egy rendelettervezet szerint bekerül a környezetkímélő gépkocsi fogalma a magyar jogba, ilyennek  számít majd az elektromos, valamint a légszennyező anyagot ki nem bocsátó, azaz  "nulla emissziós" gépkocsi. Eddig csak a csendes és a kis légszennyezésű gépkocsi fogalmát ismerte a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló, 1990-ben hozott rendelet.

A módosítást a nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett rendelettervezet tartalmazza, amely a kormány honlapján jelent meg.
Az új fogalom szerint az elektromos gépkocsi lehet tisztán elektromos meghajtású, amely csak akkumulátorral rendelkezik, illetve külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi. Ez utóbbi tartalmaz egy belső égésű motort, továbbá akkumulátort is, amelyet külső forrásból is tölteni lehet.

A hibrid elektromos gépkocsi hatótávolsága elektromos üzemben legalább 15 kilométer kell, hogy legyen, míg a növelt hatótávolságú hibrid gépkocsié - csak akkumulátorral - legalább 50 kilométer.

A jelenlegi szabályozás szerint a csendes gépkocsi zajterhelése nem haladhatja meg a decibelben meghatározott küszöböt, míg a kis légszennyezésű gépkocsinál a károsanyag kibocsátást szabályozza a rendelet. A nemzeti fejlesztési miniszter kiegészíti a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendeletet is, a szintén a kormány honlapján megjelent tervezetében.

Ebben szerepel, hogy a környezetkímélő gépkocsik hatósági vizsgáztatásakor a környezetkímélő jelleg megállapítása csak gyári kivitelű gépkocsi esetében végezhető el. A műszaki vizsgán az üzembentartó kérheti a korábban megállapított környezetvédelmi osztályba sorolás módosítását, hogy az megfeleljen valamelyik új kategóriának.