Hullámvasútra ülhet a forint a görög válság miatt

A görög válság hullámai nem állnak meg az ország határainál,végighömpölyögnek Európán. Egy esetleges és egyre valószínűbb államcsőd, vagy a hellének euró-zónából való távozásának hatásai Magyarországot is érintenék.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy tegnapi díjátadón azt mondta: a görög válság legújabb eseményei csekély hatással lesznek a magyar gazdaságra, hiszen a görögök kereskedelmi kapcsolatai Magyarországgal viszonylag mérsékeltek. A magyar külkereskedelmi áruforgalomnak mindössze 0,4 százalékát adják. A miniszter hangsúlyozta: a görög bankrendszer hatása a magyar pénzintézeti szektorra elenyésző, nálunk nincsenek jelen görög bankok, ellentétben Bulgáriával, Macedóniával vagy Szerbiával. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy két hatással lehet számolni: az egyik a forint árfolyamának alakulása, a másik pedig az állampapírok hozamemelkedése. Az elmúlt hetekben az árfolyamot tekintve a világpiacon már beárazták a görög válság aktuális eseményeit. Az állampapír piacon ugyan előfordulhat, hogy a befektetők most a perifériaországok állampapírjai helyett más területeket vesznek célba - vélte a gazdasági tárca vezetője. Hasonlóképpen fogalmazott Banai Péter Benő tegnap újságíróknak. Azt mondta: sem az Európai Bizottság, sem az Európai Központi Bank nem tudja milyen hatása lesz a görög eseményeknek. Magyarország befektetői piaca akár jól is járhat, mert - ha csak a fundamentumokat veszik figyelembe -, akkor hozzánk érdemes befektetni. Amíg nálunk 7 százalékos a munkanélküliség, addig Görögországban 20 százalékos. Az államadósságunk 75 százalék körüli, szemben a görögök 180 százalékával.

Inotai András közgazdász a Népszavának nyilatkozva nem osztotta a Nemzetgazdasági Minisztérium derűlátását. Abban ugyan egyetértett velük, hogy az árucsere forgalmunkban nem játszik jelentős szerepet Görögország. A hazai bankrendszerben sem okozhat drámai mozgásokat hellén sorstragédia, de a görög pénzügyi válság, az esetleges összeomlás sokkal súlyosabb és bonyolultabb és bizonytalanabb helyzetet teremthet annál, minthogy máris messze ható következtetéseket lehetne levonni. Ezek a hatások akkor sem láthatók teljes bizonyossággal előre, ha ismét csak tovább görgeti a görög válságot az unió. Nagy kérdés persze az is, hogy Brüsszel képes-e végre határozottan fellépni - tette hozzá Inotai András.

Egy görög sokk jelentős hatást gyakorolna a térség országainak valutáira, vagyis gyengülhetnek ezek a fizetőeszközök. Ennél is nagyobb baj, ha bekövetkezik egy nagy mértékű árfolyam ingadozás. A közgazdász Varga Mihállyal ellentétben úgy vélte, a piacok még egyáltalán nem árazták be ezekbe a devizákba a várható görög bedőlést, éppen a kiszámíthatatlansága miatt. Az erősen gyengülő forinttal az esélye is elveszhet eloszlathatja a jelentős államadósság csökkentés álmát is. Stabilizálhatná valamelyest a forintot, ha a kormány rendelkezne bizalmi tőkével, csakhogy éppen abban szenved hiányt. Ha Magyarország az euró-zóna tagja lenne, sokkal nagyobb védettséget élvezhetne - jegyezte meg a közgazdász.

Szerző

Hasznot hoz, de drága az EKÁER

Az év első öt hónapjában 7 százalékkal, 84 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel és ebben a gazdasági növekedés, az online pénztárgépek használata mellett szerepe volt az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszernek (EKÁER) is - mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Az idei költségvetés 60 milliárd forint többlet áfabevételt vár az EKÁER működésének köszönhetően, és ez nagy valószínűséggel befolyik az államkasszába - vélte az államtitkár. Azonban megvannak a hátrányai is az új rendszernek, ugyanis jelentős költségeket ró például a mezőgazdasági termelőkre. A gyorsan romló zöldségek és gyümölcsök betakarítási időszakában ugyanis a teherautók napi 24 órában szállítják a terményeket és emiatt gyakorlatilag folyamatosan igényelniük kell az EKÁER-számokat – írja az agrarszektor.hu. Így ez a munka is jellemzően három műszakban zajlik, emiatt további három emberre van szükség ahhoz, hogy az EKÁER-rel kapcsolatos adminisztráció folyamatos legyen.

Szerző
Témák
ekáer

Matolcsy, a feledékeny

Publikálás dátuma
2015.06.30. 07:22
Gondban Matolcsy György – nem lesz egyszerű megmagyarázni, mi lett a pénzzel FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Matolcsy György félrevezető módon töltötte ki vagyonnyilatkozatát. A jegybankelnököt ezért - akárcsak egy hónapja - feljelenti a Demokratikus Koalíció (DK). Kiderült ugyanis, hogy az MNB elnök május 15-én módosított vagyonnyilatkozatában is hibát vétett, jelesül azt, hogy kuratóriumi elnöki tiszteletdíjából közel 1,2 millióval kevesebbet utalt jótékony célra, mint azt korábban állította.

Ismét teljes a zűrzavar Matolcsy György vagyonbevallása körül. Varju László, a DK alelnöke lapunknak elmondta, hogy nem arról van szó, hogy a jegybankelnök egyszerűen elfelejtette feltüntetni az MNB-nél általa kreált Pallas Athéne alapítványoknál betöltött kuratóriumi pozicíóiból származó évi 8,2 millió millió forintját, hanem a jegybanki vezető tudatosan valótlanságokat állított. Kiderült ugyanis, hogy első közlésével ellentétben nem az egész összeget utalta át jótékonysági célokra, hanem 1,2 millió forintot ebből a saját céljaira fordított. Amikor a DK egy hónapja - sajtóértesülésekre alapozva - feljelentést tett arról, hogy "lyuk" van Matolcsy György bevallásában, akkor erről a stikliről még nem volt tudomásuk.

Ennek ellenére is sérelmesnek találták, hogy az V. és XIII. kerületi ügyészség azzal utasította el a képviselő beadványának a vizsgálatát, hogy az nem jogsértő, mert az MNB-elnök nem volt tudatában annak, hogy erről is bevallást kell tennie. Ez azért is furcsa, mert az országgyűlési képviselőkkel azonos adatlapon világosan szerepel, hogy nem csak a jövedelmet, hanem az adóköteles jövedelmet kell feltüntetni. Az is szokatlan, hogy az ügyészség meg sem kérdezte az adóhatóságot, hogy mi is szerepel Matolcsy György adóbevallásában.

Most azonban bebizonyosodott, hogy a jegybankelnök - az 1,2 millió forint be nem vallásával - egyértelműen az adócsalás bűntettét és a magánokirathamisítás vétségét követte el - mondta az alelnök, ezért a DK nevében ismét feljelentést tett. Az ügyészség magatartása nem szokatlan - fűzte hozzá. Az egyik fideszes politikusnál azért tagadták meg a vizsgálatot, mert villája "családi összefogásból épült", máskor nem észleltek tényleges gyarapodást. Ezek az esetek kivétel nélkül kormánypárti politikusoknál fordultak elő, és most az MNB-elnöknél, akit jogosan tekinthetünk az ország első számú gazdasági vezetőjének.

Az nyilvánvaló tény - mondta Varjú László, hogy a Fidesz saját kádereit menti, míg az ellenzékieket rabláncon vezetik el, előzetes letartóztatásba helyezik, házi őrizetben tartják, majd ártatlanságuk bizonyítása után szabadon bocsájtják őket, de a kártérítés elmarad. Varju László emlékeztetett arra, hogy a korábbi német köztársasági elnök azonnal lemondott a pozíciójáról, amikor egy szállodában történt éjszakájáról nem tudott megfelelő módon elszámolni, pedig a tudatosság joggal feltételezhető lehetett ebben az esetben - mondta Varju László, ki hozzáfűzte, célszerű lenne, ha az alapítványi botrányokkal terhelt nemzeti banki elnöki posztjáról Matolcsy György lemondana, mivel súlyos adóeltitkolási ügybe keverte magát.

A tények: Matolcsy György a PA Domus Animae Alapítvány elnökségéért kapott évi 8 228 045 forintból adózás után 4 284 315 forint adózott jövedelmet közvetlenül átutalt az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak. A PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi tagságáért őt megillető évi 4 449 085 forintból pedig 2 980 886 forintot küldött a Minden gyermek lakjon jól alapítványnak.

A 8,2 millió forintos jövedelem megfelel 5 471 649 forint nettó összegnek, akkor 1,2 millió forint még megmaradt Matolcsy Györgynek, ez az az összeg, amivel egyáltalán nem számolt el.

Lapunk érdeklődött a Fővárosi Főügyészségnél Varju László feljelentésének sorsa iránt. Bagoly Bettina, fővárosi ügyész, szóvivő azt válaszolta a Népszavának: "A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség feljelentést elutasító határozata ellen panasz érkezett; a panasz elbírálása kapcsán a határozat felülvizsgálata a Fővárosi Főügyészségen folyamatban van, ezért jelenleg bővebb tájékoztatás nem adható."

Szerző