Előfizetés

Civil tiltakozás az infótörvény módosítása ellen

Négy civil szervezet tiltakozik az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen, szerintük a közérdekű adatigénylés "fizetőssé tételével" az adatkezelők leküzdhetetlen akadályt gördíthetnek a közérdekű adatok megismerésének útjába.

A Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az Átlátszó.hu és az Energiaklub által jegyzett közleményt hétfőn juttatták el az MTI-hez. A szervezetek levélben fordultak Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez és a parlamenti képviselőkhöz, hogy megakadályozzák a közérdekű adatok megismerhetőségének "újabb korlátozását".

Ismertetésük szerint a törvénymódosítással a kormány lehetővé tenné, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek az adatigénylőkkel fizettessék meg az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét. Erre akkor lenne lehetőség, ha az adatigénylés teljesítése a közérdekű adatot kezelő szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár.

A közleményben úgy értékelték: ezen határozatlan tartalmú korlátozó rendelkezések önkényes alkalmazásával az adatkezelők leküzdhetetlen akadályt gördíthetnének a közérdekű adatok megismerésének útjába. Ezáltal a javaslat az információszabadság ombudsmani védelmének felszámolását és a számlaszintű adatigénylés bevezetését követően újabb súlyos csapást mérne a közérdekű adatok hozzáférhetőségére - tették hozzá.

Rendőri készültség a debreceni menekülttábornál - fotók

Publikálás dátuma
2015.06.29. 18:57
A debreceni tábor bejárata. MTI FOTÓ: Czeglédi Zsolt
A Magyar Távirati Iroda szerint autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton. Az incidens miatt Ideiglenesen lezárták a befogadóállomást.

A távirati iroda úgy tudja - környékbeliek elmondása alapján -, hogy a táborlakók botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen - tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott, pajzsot viselő rendvédelmi erőkkel. A kapu túloldalán több tucatnyian állnak, néha rigmusokat skandálnak, többször azt kiabálták, hogy "Allah akbar".

A tábor bejáratához folyamatosan érkeztek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is.

Két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki az összetűzés a debreceni menekülteket befogadó állomáson - közölte a helyszínen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Demeter Erika rendőr hadnagy elmondta: ebbe a konfliktusba kapcsolódott be több menekült, akik később lezárták a 471-es számú főutat, kukát gyújtottak fel és megdobálták az autósokat.

MTI FOTÓ: Czeglédi Zsolt

MTI FOTÓ: Czeglédi Zsolt

A rendőrök könnygázt vetettek be a csoportosulás feloszlatására, lőfegyvert nem használtak, az összetűzésben senki nem sérült meg - tette hozzá a sajtóreferens. Elmondta azt is, hogy egy embert a rendőrség őrizetbe vett. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet - írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az MTI tudósítójának többen a helyszínen azt erősítették meg, hogy az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés. 

A rendőrség a honlapján közölte: a történtek során egy fő rendőr megsérült, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét egy kővel megdobták. A rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más személyi sérülésről a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása. 

A délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra.

Áder megint visszadobott egy törvénymódosítást

Publikálás dátuma
2015.06.29. 18:26
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Formai hiba miatt visszaküldte megfontolásra a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény módosítását Áder János köztársasági elnök hétfőn az Országgyűlésnek.

Az államfő indoklása szerint a jogszabálynak két azonos számot viselő, de eltérő tartalmú rendelkezése van, s ez sérti a normavilágosság követelményét, mivel nem alkalmas arra, hogy hivatkozása esetén a jogalkalmazó egyértelműen megállapítsa az adott paragrafus tartalmát.

Az MFB részesedésszerzésére vonatkozó szabályozását múlt kedden változtatta meg a parlament Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára, s ugyanakkor fogadták el a költségvetési bizottság brókerbotrányt vizsgáló albizottságának javaslatát is, amely a Quaestor-botránnyal összefüggésben szélesítette a banktitoknak nem minősülő adatok körét. Mindkét módosítás egy új 23-as paragrafussal egészítette volna ki az MFB-ről szóló törvényt.

Áder János a Kövér László házelnöknek címzett levelében az Alkotmánybíróság gyakorlatára hivatkozva azt írta: a jogbiztonság megköveteli, hogy a jogszabály értelmes és világos, a jogalkalmazás során felismerhető normatartalmat hordozzon.

Az államfő - miután a banktitkot érintő törvénymódosítást aláírta -, azt kérte az Országgyűléstől, hogy a részesedésszerzéssel összefüggő módosítást a formai tagolásra vonatkozó előírásokra figyelemmel fogadja el ismét.