Ferenc pápa: a keresztényüldözés borzalmas és embertelen

Publikálás dátuma
2015.06.29. 15:54
FOTÓ: Getty Images
Embertelennek és megmagyarázhatatlannak nevezte a keresztények mai üldözését Ferenc pápa a Szent Péter és Szent Pál ünnepnapi szentmisén, amelyet az újonnan kinevezett érsek metropolitákkal mutatott be, közöttük Kocsis Fülöppel, a görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetőjével.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények üldözése "borzalmas, embertelen és megmagyarázhatatlan, és sajnos ma is a világ számos részén megtörténik mindenki szeme láttára és mindenki hallgatása közepette". A Szent Péter és Szent Pál apostol ünnepnapján a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi misén Ferenc pápa megáldotta és átadta a palliumot az utóbbi egy évben kinevezett 46 új érsek-metropolitának. A palliumot személyesen vette át a pápától Kocsis Fülöp is, a Ferenc pápa által alapított görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetője, akit június 12-én iktattak be tisztségébe. 

A palliumok átadására minden évben Szent Péter és Szent Pál június 29-i ünnepén kerül sor. A pallium a Szent Ágnes napján megáldott bárányok gyapjából készült, hat kis fekete selyemkereszttel díszített, stólaszerű gyapjúszalag. A korábbi hagyománnyal ellentétben Ferenc pápa a palliumot nem helyezte rá az érsek-metropoliták vállára, erre minden érsek saját székhelyén kerítenek majd sort.

A mise végén Ferenc pápa Szent Péternek a bazilika főoltára alatt levő sírjánál Johannis Zizioulas pergamoni metropolitával közösen imádkozott, aki az I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka által az ünnepre Rómába küldött delegációt vezette.

Szerző

Tragédia az aquaparkban - Meghalt egy nő

Egy 20 éves nő az első halálos áldozata a hétvégi tajvani aquaparkban történt tűzesetnek, amelynek közel 500 sérültjéből több mint 200-nak  súlyos az állapota, legalább heten vannak életveszélyben - jelentette a helyi média hétfőn.

A Li családnevű nő Tajcsung város kórházában halt meg, miután testének 90 százaléka megégett. A legfrissebb jelentések 498-ra csökkentették a sérültek számát, akiket 48 kórházban helyeztek el. Van közöttük 204 tajvani diák és egy tanár, valamint a kínai szárazföldről két diák, Hongkongból öt nő, továbbá hat külföldi, köztük japán, malajziai és szingapúri. Az eseményen csaknem 4500-an voltak.

A nyomozás kezdetleges állapotában a leginkább uralkodó vélemények szerint a Formosa Fun Coast nevű parkban a színpad felforrósodott fényszórói lobbanthatták lángra a hangulat fokozása céljából közönségre szórt színes festékport. Más feltevések szerint lehetséges, hogy egy cigarettacsikk, vagy egy szikra okozta a tüzet. A helyszínen, Tajpej külső kerületében a 36 fokot is elérte a hőmérséklet és sokan dohányoztak. A tűz állítólag a földön terjedt tova ás többnyire a közönség alsó testrészein okozott sérüléseket.

A dél-tajvani településen vásárolt körülbelül 3 tonna por tűzveszélyes volt - közölte az eladó képviselője. Hozzátette, erről a vásárlót is tájékoztatták. A rendőrség kihallgatta a négy éve működő cég illetékeseit, de nincsenek a felelősök gyanúsítottjai között. A rendezvény szervezőjének, valamint két technikusának őrizetbe vételét azonban kezdeményezte a hatóság. Egyelőre valamennyien óvadék ellenében szabad lábon vannak, a rendező, Lu Csung-csi nem hagyhatja el Tajvan szigetét. Lu a tajvani médiában megjelent fotók szerint térden állva kért bocsánatot a történtekért, magára vállalva a felelősséget.

A sziget kormányzatának első embere betiltatta a színes porok magánrendezvényeken történő használatát. Az elnök, Ma Jin-csiu vasárnap délután a kórházban felkereste a sérülteket, biztosította őket és a hozzátartozókat, hogy biztosítják a megfelelő, szakszerű ellátást. Mint mondta, a "tragikus eset" felelőseit is meg fogják találni. Az egészségügy illetékesei sürgős felhívásukban szervdonor központokhoz és plasztikai sebészeti szervezetekhez is fordultak, jelezve, hogy egyebek mellett bőrre, műbőrre van szükségük nagy mennyiségben.

A hivatalos tajvani CNA hírügynökség legfrissebb jelentése szerint az emberek együttérzése a sérültekkel több formában is megnyilvánult, vannak akik pénzt ajánlottak fel, sokan jelentkeztek önkéntes véradónak, míg egy ügyvéd önkéntes jogászcsoport szervezésébe kezdett, hogy az áldozatok megfelelő jogsegélyben részesüljenek.

Szerző
Témák
Tajvan aquapark

Kivégeztek egy építészt, mert nem felelt meg a terve?

Az észak-koreai diktátor a nemrég ünnepélyes keretek között átadott repülőtér főépítészét az építkezés utolsó szakaszában kivégeztette, mert nem tetszett neki a formaterv.

A reptér hivatalosan ezen a héten kezdi meg működését, és Oroszországból, valamint Kínából fogad légi járatokat. Ám nem volt zökkenőmentes a reptér indítása, hiszen az építész nem lehetett jelen a hivatalos megnyitón, ugyanis 2014 novemberében kivégezték hivatalosan korrupció és engedetlenség miatt. A Mirror a Diplomat című ázsiai hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a kivégzés éppen akkor történt, amikor a reptér építési munkálatai egy időre leálltak, mivel a diktátor elégedetlen volt. A hibák a 2-es terminál építésének a végső fázisában jöttek elő, a tervezők ugyanis a hírek szerint nem voltak képesek a párt szépségideálját formába önteni - írja a lap.

Szerző