Előfizetés

Elsősök, figyelem: az ELTE két kara nem szervez gólyatábort

Idén nyártól megújulnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) gólyatáborai: az intézmény vezetése a hallgatói önkormányzattal közösen részletesen megvizsgálta a korábbi szervezési gyakorlatot, és hosszú távú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki - mondta el Jegyes-Tóth Kriszta, az ELTE kommunikációs igazgatója az MTI-nek, jelezve: az egyetem a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként ősszel átfogó kutatást végez az intézményen belüli erőszak, előítéletesség és áldozati attitűdök feltérképezésére. A jogi kar és a tanítóképző kar idén nem szervez gólyatábort.

Jegyes-Tóth Kriszta közlése szerint az egyetem vezetése a hallgatói önkormányzattal közösen részletesen megvizsgálta a gólyatáborok korábbi szervezési gyakorlatát, majd hosszú távú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki. A stratégiai lépéseket pszichológus, kriminológus, szociológus kollégák, civil szervezetek és a hallgatói önkormányzat aktív közreműködésével állították össze - tette hozzá az ELTE kommunikációs igazgatója. 

A koncepció megalapozásaként az intézményen belüli erőszakot, előítéletességet, áldozati attitűdöket ősszel átfogó kutatás keretében tárják fel, amelynek eredménye alapján meghatározzák a szükséges további lépéseket. Hasonló kutatásokra a nemzetközi gyakorlatban már volt példa, de a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként az ELTE végez ilyen felmérést - jelezte a kommunikációs vezető. Döntés született arról is, hogy az állam- és jogtudományi kar, valamint a tanító- és óvóképző kar idén nem szervez gólyatábort, helyette - egyetemi helyszínen - orientációs napokat tartanak. 

Zaránd Péter, az ELTE Hallgatói Önkormányzat elnöke arról beszélt: a gólyatáborok és orientációs napok szervezésére már az idei nyártól szabályzat vonatkozik, amely részletesen kitér a felelősségi viszonyokra, a programok tartalmi megkötéseire, valamint a szervezési, lebonyolítási feladatokra. A szabályzat szerint fokozott figyelmet kell fordítani valamennyi résztvevő testi épségének, egészségének megóvására, emberi méltóságának, önrendelkezési jogának tiszteletben tartására. Éppen ezért a hallgatói önkormányzat idén érzékenyítő tréninget szervez a gólyatáborok szervezői számára. A leendő elsőéves hallgatókkal közvetlenül kapcsolatban álló mentorok, seniorok, animátorok előzetes képzése kiterjed a váratlan helyzetek kezeléséhez szükséges kompetenciák, valamint az empátia erősítésére is. Zaránd Péter hangsúlyozta: idén a gólyatáborokban is biztosított lesz a pszichológus tanácsadás.

A felelősségi viszonyokról az EHÖK vezetője azt mondta: a gólyatábori program tartalmi elemeinek meghatározása és lebonyolítása a hallgatói önkormányzat feladata és felelőssége. A részletes programtervet és a közreműködő személyeket azonban a Kar vezetésének előzetesen jóvá kell hagynia, amiért felelősséget is vállal. A programok terv szerinti megvalósításáért, valamint a táborhoz kapcsolódó kommunikációért, az ELTE etikai normáinak betartásáért és betartatásáért a hallgatói önkormányzat felel. Az egységes szabályozás szerint a gólyatábori programokban nem szerepelhetnek olyan feladatok, amelyek keretében a résztvevők alkoholt fogyasztanak, vagy amelyek szexualitásra vonatkozó utalást tartalmaznak.

A felsőoktatási törvény közeljövőben várható módosításának megfelelően a gólyatáborok szervezéséért és a biztonságért az egyetem alkalmazásában álló főszervező személyesen felel majd. Jegyes-Tóth Kriszta kommunikációs igazgató szerint az erőszak-megelőzési és áldozatsegítési koncepció, a kutatás, valamint a gólyatáborokra és orientációs napokra vonatkozó szabályzat is azt mutatja, hogy az ELTE az erőszak minden formáját határozottan elutasító, a nemek egyenlőségét valló, befogadó és toleráns intézményi környezetet biztosít valamennyi hallgatója, oktatója és dolgozója számára. 

A Somogyi Hírlap online kiadása 2014. augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést. A Kaposvári Járásbíróság szeptember 1-jén közölte, hogy elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását, akit azzal gyanúsítottak, hogy megerőszakolt egy lányt Fonyódligeten, egy gólyatáborban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora szeptemberben kari szinten fegyelmi eljárásokat indított az intézmény tanító- és óvóképző karának fonyódligeti gólyatáborában történtek miatt.          

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október 1-jén megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az ellene - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - elkövetett, jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról. Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján kizártak két hallgatót a karról, egyet pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától.

Szerdától ezek változnak az oktatásban

Több jogszabály is változik a köznevelésben július 1-től, például ekkor kerülnek a szakképző iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába.

A szakképzés rendszerének átalakításával összefüggésben július 1-jén lépnek hatályba a Klik fenntartásában működő egyes szakképző intézmények átadásáról, valamint egyes kormányrendeleteknek a szakképzés intézményrendszerének átalakításával összefüggő módosításáról szóló változások. A kormány döntése alapján július 1-től mintegy 300, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd az NGM fenntartásába - közölte korábban a gazdasági tárca. 

Ezzel kapcsolatban - mint a köznevelési államtitkárság az MTI kérdésére közölte - egy lényeges módosítást tartalmazott a Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, bevezette a köznevelési intézmények elnevezései közé a szakképzési centrum megnevezést. Ez a rendelkezés már 2015. június 15-én hatályba lépett. (A szakképzési centrumokre a szakképző intézmények hatékonyabb, összehangoltabb működése, az erőforrások hatékonyabb közös felhasználása érdekében van szükség. A korábbi szakképző iskolák a szakképzési centrumok tagintézményeiként működnek tovább, de a centrumokban szakközépiskolai, kifutó jelleggel gimnáziumi, továbbá szakiskolai és speciális szakiskolai képzés is folyhat.)

Nem a szakképzés átszervezésével kapcsolatos, de július 1-jétől hatályba lépő változás: a tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló Emmi-rendelet módosítása, amely a tankönyvtámogatáshoz szükséges tanulói igénylőlapot érinti.

Biztonságos-e Tunézia?

A terrortámadás után sem változtatott Magyarország Tunézia biztonsági besorolásán. A külügyi tárca felszólította az utazni vágyókat, hogy mindenki megfelelő körültekintéssel utazzon a térségbe. A tárca szerint ugyanis félő, a terrorcselekmények folytatódnak. Az utazási irodák is óvatosak, bejelentették, tunéziai utazásaikat az ügyfelek más útra cserélhetik. A terület esetleges átsorolása esetén pedig, a már befizetett utazás árát visszafizetik.

Nem volt magyar sérültje a pénteki tunéziai terrormerényletnek, az egyik helyi kórház összesen tizennégy sebesültről tud – tájékoztatott Pántos György tuniszi magyar nagykövet. Az, hogy azonban magyar áldozata nem lett a lövöldözésnek, nem sokon múlt. A merénylők által megtámadott egyik szállodába ugyanis - a Hotel Riu Imperial Marhabába - érkezett volna egy 21 tagú magyar turistacsoport, de őket a reptérről azonnal egy másik hotelbe vitték. A hotelben a lövöldözés ideje alatt összesen kilenc magyar állampolgár lakott. Közülük öten már aznap jelezték, hazajönnének.

A szállodában lakókon kívül jelenleg 890 magyar tartózkodik az afrikai országban – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján. Kiemelte, semmi garancia nincs arra, hogy a terrorakció egyedi, elszigetelt eset, és nem egy sorozat része lenne. Ezért arra kéri a magyar utazókat, mérlegeljék a kockázatokat, mielőtt az észak-afrikai és a közel-keleti térségbe utaznak, és vegyék komolyan a külügyminisztérium utazási besorolásait.

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi. Hozzátette, határozottan arra kérnek minden magyar állampolgárt, mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten. (A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.)

Az utazási irodáknál másik útvonalat választhatnak azok, akik korábbi foglalásukkal ellentétben mégsem szeretnének Tunéziába utazni. Ahogyan azt Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke az M1 aktuális csatornán elmondta, az utasok döntő többsége – hiába a merénylet - kitart eredeti úti célja mellett.

Ugyanakkor megerősítette, abban az esetben, ha az arab ország az egyes - vagyis utazásra nem javasolt - kategóriába kerül, akkor az utazásszervezőknek haladéktalanul meg kell szervezniük a kint tartózkodók hazautazását. Az alelnök hozzátette továbbá, akik a besorolás változás miatt így nem utazhatnak el lefoglalt nyaralásukra, azoknak az utazási iroda köteles a befizetett összeget visszafizetni.