Finisben az iráni tárgyalások

Elvileg már csupán néhány nap maradt hátra az iráni atomprogram ügyében évek óta folytatott tárgyalások lezárására, ám egyelőre igencsak kérdéses, sikerrel járnak-e majd a bonyolult diplomáciai egyeztetések. A június 30-i határidő előtti zárószakasz holnap kezdődik az osztrák fővárosban. 

A megbeszéléseken a Biztonsági Tanács öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína) mellett Németország is résztvesz, tagja a delegációnak az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Morgherini. Várhatólag már ma Bécsbe érkezik John Kerry amerikai külügyminiszter, szombatra várják Laurent Fabiust, a francia diplomácia vezetőjét. A kilátások ugyanakkor az utolsó pillanatban is hományosak. Teherán jó ideje az Irán ellen hozott gazdasági és kereskedelmi szankciók eltörlését követeli, egyes keményvonalas iráni politikusok ezt előfeltételnek tekintik bármiféle kompromisszumhoz, tárgyalópartnerei azonban nyilván előzetes biztosítékokat akarnak arra, hogy a szankciók oldása fejében Irán hajlandó lesz gyanúsnak itélt nukleáris programja visszafogására, netán tartós felfüggesztésére. Az iráni atomlétesítmények nemzetközi ellenőrzésének engedélyezése még mindig vitapont. Az előző tárgyalási menet zárultával a diplomaták meglehetősen semmitmondó nyilatkozatokat tettek, mondván: sikerült némi előrehaladást elérni, ám az áttörés még várat magára. Ilyen előzmények után nehéz lenne jósolni, különösen hogy az esetleges megállapodást nemcsak a teheráni keményvonalasokkal, hanem az amerikai szenátus héjáival is el kell fogadtatni.

Szerző

Szélkerekek az atomerőműnél

Publikálás dátuma
2015.06.26. 10:57
Illusztráció: Thnkstock
A világ eddigi legnagyobb, mobil tengeri platformra helyezett szélturbinája kezd hamarosan működni Japánban, pontosabban a 2011. március 11-ei, hatalmas földrengést követő cunamiban megrongálódott fukushimai nukleáris erőmű közelében.

A konstrukció méretei tiszteletet parancsolóak: magassága 190 méter, súlya 1360 tonna, a három széllapát pedig 82 méter hosszú. Az egész szerkezet egy, Fukushimától mintegy 20 kilométerre a nyílt tengeren elhelyezett, 4500 tonnás platformon áll majd, becslések szerint akár 300 kilométer/órás szélviharnak is képes ellenállni, s csúcsidőszakban körülbelül 7 Megawatt körül lesz a teljesítménye.

A gigászi turbina a napokban készült el, s a tervek szerint két másik, hasonló szerkezetű, ám kisebb teljesítményű szélkerékkel együtt szabályos „szélerőmű-parkot” alkotnak majd. A 400 millió dollár költségű beruházást különösen azért kíséri nagy figyelem a távol-keleti szigetországban, mert a fukushimai atomerőmű katasztrófája nyomán elővigyázatosságból Japán összes nukleáris reaktorát leállították biztonsági ellenőrzésre, így kiesésükkel azóta jócskán megnőtt az alternatív energiaforrások jelentősége.(Japán nem rendelkezik kőolajkinccsel, így az atomenergia tartós hiánya miatt alaposan megugrott az ország olajimport-számlája.)

A három szélturbinát a következő hónapokban vontatják ki a Csendes-óceán vizére. Létrehozásukban 11 híres óriásvállalat – köztük a Hitachi és a Mitsubishi – mellett a Tokió Egyetem szakemberei is résztvettek.

Szerző

Obamacare: nem adják fel a republikánusok

Publikálás dátuma
2015.06.26. 10:52
John Boehner. FOTÓ: Chip Somodevilla/Getty Images
John Boehner, a washingtoni képviselőház elnöke közölte: továbbra is Barack Obama egészségügyi reformjának visszavonására törekednek, annak ellenére, hogy tegnap az amerikai legfelsőbb bíróság újabb, már a második ítéletben állt ki az Obamacare néven emlegetett, republikánus részről rengeteget támadott egészségbiztosítási reform mellett.

A Fehér Ház 16,4 millió, az új egészségügyi rendszerbe belépett amerikai győzelmeként ünnepelte a 6:3 szavazataránnyal meghozott legfelsőbb bírósági döntést. Obama elnök a határozatot méltatva rögvest azt hangsúlyozta, hogy további lépéseket kell tenni az egészségügyi reform kibővítésére.

A kilenc tagú taláros testület tegnap arról határozott, hogy igénybe vehetnek szövetségi adóhitelt azok, akik saját zsebből nem tudnák fizetni az egészségbiztosításukat – e támogatásra mintegy 6,4 millió amerikai szorul rá. A RAND Corp. kutatóintézet becslései szerint 70 százalékuk felmondta volna a biztosítását, ha megvonják ezt a lehetőséget – írta a USA Today című lap. A szövetségi adóhitel megtagadása szakértők szerint káoszba taszította volna az egészségbiztosítókat, s nehéz helyzetbe hozott volna több szövetségi államot is. Obama egészségügyi reformja nagy terhet vesz le a kórházakról, mivel a sürgősségi osztályokon átlagban 900 dolláros terhet jelent minden nem biztosított állampolgár, aki sürgősségi ellátásra jelentkezik. A legfelsőbb bíróság két konzervatív bírája, John Roberts főbíró, a taláros testület elnöke és Anthony Kennedy is a négy liberális bíróval együtt szavazott az egészségügyi reform mellett.

Az Obamacare várhatóan a 2016-os elnökválasztási kampány egyik fő vitakérdése lesz.

Szerző