Előfizetés

Pilótahiba okozta a Gripen - balesetet

Az Index információi szerint a honvédség vizsgálata arra jutott, hogy a magyar Gripen csehországi balesetét egyértelműen a pilóta hibája okozta.

A vizsgálat nem talált a gépen olyan technikai hibát, amely a balesetet okozhatta volna. A portálnak nyilatkozó források szerint a vizsgálat során arra jutottak, hogy a leszállási manővernél a gép parancsnoka egyszerre nyomta a féket és a gázt, ezért nem sikerült idejében megállnia. A landolás után kikapcsolt az elektronika, a pilótának manuálisan kellett volna visszavennie a gázt, amit nem tett meg.

Moszkvai válasz az uniós szankciókra

Nem késett sokáig Moszkva válasza az Európai Unió Oroszország elleni szankciónak hétfői meghosszabbítására. Tegnap Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által előterjesztett rendeletet, amely egy évvel hosszabbítja meg az egyes nyugati országokból származó élelmiszerek importjára vonatkozó korlátozásokat.

A külügyminiszterek tanácsa január végéig hosszabbította meg a Krím-félsziget és az ukrajnai konfliktus kapcsán Oroszország ellen tavaly nyáron elrendelt szankciókat. Ezek az orosz védelmi, pénzügyi és energiaszektort érintik, az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

A Kreml első válasza tavaly augusztus 6-án született meg, és csak az élelmiszeripart sújtotta, de az importtilalom így is mintegy 9 milliárd dollár értékű terméket érintett. Ezt a korlátozást hosszabbította meg tegnap Vlagyimir Putyin.

Nemzetközi bíróságot állítana fel Hollandia

Nemzetközi bíróság elé állítaná az MH17-es maláj utasszállító repülőgép ukrajnai tragédiájáért felelős személyeket Hollandia, adta hírül tegnap a Reuters hírügynökség.

A maláj légitársaság gépét 2014. július 17-én, 298 személlyel a fedélzetén a kelet-ukrajnai konfliktusövezet légterében vélhetően Buk rakétával lőtték le, eddig ismeretlen tettesek. Az áldozatok közül 193 holland állampolgár volt, a tragédia évfordulójának közeledtével a holland kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik.

A hollandok többsége Oroszországot tartja a történtek közvetett felelősének. A Nyugat szerint a Kreml biztosította a szeparatisták fegyverellátást, az utasszállító gépet pedig nagy valószínűséggel a lázadók lőtték le véletlenül. Moszkva ugyan tagadja, hogy fegyverekkel látná el a szeparatistákat, mint ahogy azt is, hogy bármiféle felelősség hárulna rá a repülőgép tragédiája kapcsán.

Az orosz hadsereg szakértői nemrég fejezték be a vizsgálatot a lelőtt utasszállító ügyében, és arra a következtetésre jutottak, hogy valóban Buk-M1 típusú rakétával lőtték le a repülőt, de a nyugati véleményektől eltérően állítják, hogy a rakétát nem a lázadók, hanem az ukrán hadsereg által ellenőrzött területről lőtték ki.

A holland közvéleményt azonban ez nem nyugtatta meg és elvárja az amszterdami kormánytól, hogy a valódi tetteseket vonják felelősségre. Ezért merült fel az ENSZ bíróságok mintájára felállítandó nemzetközi bíróság gondolata, ennek megvalósításához keres szövetségeseket Hollandia és reméli, hogy megszerezheti a szükséges nyugati országok, valamint az ENSZ Biztonsági tanácsának a támogatását, amellyel együttműködésre kényszeríthető Oroszország is.

A brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó magas rangú holland tisztségviselők szerint egy ukrajnai eljárás kezdeményezése teljesen fölösleges lenne, hiszen a lázadók abban bizonyosan megtagadnák az együttműködést.

Pillanatnyilag folyik a történtek kivizsgálása, egy nemzetközi – holland, ausztrál, maláj, amerikai, brit, ukrán és orosz - szakértői csoport dolgozik az ügyön. A testület jelentése októberre várható. A holland ügyészség álláspontja szerint a végleges jelentés publikálása előtt nem várható előrelépés a bírósági eljárás terén sem.