Előfizetés

Halálra kínzott egy fiatal lányt - Életfogytiglant kaphat

Tényleges életfogytiglani büntetés kiszabását kérte az ügyész a Szegedi Ítélőtáblán tartott szerdai másodfokú tárgyaláson arra a férfira, aki - az elsőfokú ítélet szerint - két társával Battonyán halálra kínzott egy fiatal lányt.

A Gyulai Törvényszék első fokon a vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, illetve annak kísérletében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek.Az elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott, Maczák Zoltán 40, a másodrendű vádlott, Sztáncs Zoltán 32, felesége, Sztáncsné Kecskés Adrienn harmadrendű vádlott 35 év után hagyhatja el legkorábban a fegyházat.

Lőrinczy György fellebbviteli ügyész perbeszédében úgy fogalmazott, a vádlottak éveken át emberileg felfoghatatlan kegyetlenséggel kínozták a sértettet, módszereik a koncentrációs táborokat idézték. Az ügyész szerint az elsőrendű vádlott társadalomtól történő végleges elszigetelésére lenne szükség. Lőrinczy György indítványt tett arra is, hogy a másodrendű vádlottat, akit a lány halála előtt öt nappal elvittek a rendőrök, a törvényszék döntésével ellentétben ne emberölés kísérletében, hanem a befejezett bűncselekményben mondják ki bűnösnek.

Perbeszédében az elsőrendű vádlott kirendelt védője Hofszang József kifejtette, a férfit nem ölési szándék vezette, ezért azt kérte a bíróságtól tettét halált okozó testi sértésnek minősítse, és jelentősen csökkentse a rá kiszabott büntetést. A másodrendű vádlott védője részben felmentést, részben enyhítést kért, arra hivatkozva, hogy a lány halálát az elsőrendű vádlott által elkövetett bántalmazások okozták. A harmadrendű vádlott védője pedig - eljárásjogi szabálytalanságok miatt - az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Az utolsó szó jogán a vádlottak a történtekben betöltött szerepüket igyekeztek kisebbíteni.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottakkal egy battonyai házban lakó lány bántalmazása 2007 végén kezdődött, 2010-ben pedig egyre gyakoribbá vált: elektromos árammal, forrasztó pákával, égő cigarettával kínozták, különböző eszközökkel ütlegelték, eltörték a karját, bordáit és veséi is megsérültek. 2010. június 16-án egy bűncselekmény miatt a rendőrök elvitték a másodrendű vádlottat, a sértettnek ekkor el kellett bújnia, nehogy az egyenruhások meglássák sérüléseit. Bántalmazásai ezután is folytatódott, és június 21-e hajnalban elhunyt. Holttestét egy az udvaron ásott gödörben temették el, földi maradványait 2011 októberében találták meg.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla hétfőn hirdet határozatot.

Dep­ressziós le­he­tett a Benta patakból holtan előkerült asszony

Azo­no­sí­tot­ták a sós­kúti Benta pa­tak­ban ta­lált nő holt­tes­tét - írja a ripost.hu

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a portál érdeklődésére elmondta, hogy az eset kapcsán a rendőrség kizárta az idegenkezűséget. A közigazgatási eljárás lezártáig azonban egyéb információval nem tudott szolgálni az esetről, illetve a halál körülményeiről. A helyiek közül többen találgatnak, úgy vélik, arról a napok óta eltűnt depressziós nőről lehet szó, aki egyszer már öngyilkos akart lenni.

Ilyen rablást csak a filmekben láthat! - 28 kiló aranyat fújtak meg

Kétszázmillió forint értékű arany ékszert lopott el a vád szerint négy férfi egy fővárosi ékszerbolt falát kibontva, a  VIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt ellenük - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán.

Az Ibolya Tibor fővárosi főügyész által jegyzett közleményben azt írták: a vádirat szerint 2012 novemberében az ügy felbujtója, az elsőrendű vádlott megbízta a másodrendű vádlottat azzal, hogy a VIII. kerületi Rákóczi úton lévő, üresen álló helyiséget bérelje ki. Terve az volt, hogy a kibérelt helyiség és a közvetlenül mellette lévő ékszerház közös falát kibontva az ékszerház páncélszekrényéből eltulajdonítják az ékszereket. A másodrendű vádlott kifejezetten erre célra alapított egy céget, majd a cég nevében "étteremként" kibérelte a helyiséget.

Közölték: a lopást - szintén az elsőrendű vádlott megbízásából - már a harmad- és negyedrendű vádlottak hajtották végre. A két férfi - egy harmadik, máig ismeretlen társukkal - 2012. december 24. és 27. között az ékszerüzlettel közös falat szerszámokkal kibontották, majd a páncélszekrény hátsó falát kivágták, és abból mintegy 28 kilogramm arany ékszert tulajdonítottak el, amelynek értéke csaknem 200 millió forint.

A főügyészség tájékoztatása szerint a vádlottak a vád szerint értékesítették a lopott ékszereket, az abból származó pénzt pedig szétosztották egymás között. A kerületi ügyészség az ügyben különösen nagy értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat.  Hozzáfűzték: az ügy negyedrendű vádlottja abban a rablási ügyben is vádlott, amelyben az elkövetők titkosrendőröknek adták ki magukat, és csaknem 180 millió forint értékű készpénzt raboltak egy vietnami férfitől - ebben az ügyben a Fővárosi Főügyészség szintén a napokban emelt vádat.