Előfizetés

Kettő az egyben

K. D.
Publikálás dátuma
2015.06.25. 07:53
Ungvári Miklós a budapesti Grand Prix-verseny után az Eb-n is aranyérmet szerezhet FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Rendhagyó Európa-bajnokságra készülnek a cselgáncsozók, ugyanis a Bakuban zajló Európa Játékok keretein belül bonyolítják le a kontinensviadalt. Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke négy-öt érmet, köztük egy aranyat vár a tizenhét magyar dzsúdóstól.

Két viadal. Egy helyszín. Egy cél. Ez jellemzi a ma kezdődő 64. cselgáncs Európa-bajnokságot, amelyet rendhagyó módon a Bakuban zajló Európa Játékok keretein belül rendeznek meg. Eredetileg Glasgow rendezte volna meg a kontinenstornát, ám az európai szövetség (EJU) végrehajtó bizottsága elvette a skót várostól a rendezés jogát, mivel brit szövetség (BJU) többszöri figyelmeztetés ellenére olyan szponzori megállapodást kötött, amely ellentétes az EJU érdekeivel.

Ezen kívül Nagy-Britannia az esemény jogdíját is elmulasztotta befizetni az előírt határidőre, ami ugyancsak szerződésszegésnek minősült. Hárman pályáztak a kontinensviadal megrendezésére. Azerbajdzsán mellett Izrael és Franciaország is vendégül látta volna Európa legjobb cselgáncsozóit, ám az EJU elnöke, Szergej Szolovejcsik a bakui tornát szorgalmazta.

Az Eb-n hazánkat tizenhét dzsúdós, kilenc férfi és nyolc női versenyző képviseli majd. „Úgy gondolom, nem szabad pesszimistán hozzáállni, a versenyzők számára iránymutató célokat kell kitűzni. Az Európa Játékokon, amely a sportágban az Európa-bajnokság is lesz egyben, négy-öt érem, közte egy arany megszerzését várom, ez a legkevesebb, ami benne van a csapatunkban”- fogalmazott Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség.

Erre minden esélyünk megvan, hiszen többek között tatamira lép az Európa-bajnoki címvédő, olimpiai és világbajnoki bronzérmes Csernoviczki Éva, a londoni ötkarikás játékokon ezüstérmes, háromszoros kontinensbajnok Ungvári Miklós és a nehézsúlyú vb és Eb-ezüstérmes Bor Barna is. Ráadásul az elmúlt években rendre remekeltünk. A legutóbbi hat Eb-n mindig volt olyan magyar dzsúdós, aki a dobogó legfelső fokára állhatott, 2006-ban kettő is.

„Ez több mint egy kontinensviadal, már-már olimpiai hangulata van. Nagyon jó lenne, ha rögtön az első Európa Játékon dobogóra állhatnék” - fogalmazott korábban lapunknak Ungvári Miklós, aki a két héttel ezelőtti budapesti Grand Prix-versenyen aranyérmet szerzett.

A mai magyar program
Csütörtök:
Női 48 kg: Csernoviczki Éva-Noa Minsker (izraeli), Pupp Réka-Maryna Cherniak (ukrán)
52 kg: Maros Barbara-Birgit Ente (holland)
57 kg: Karakas Hedvig-Emilie Amaron (svájci)/ Tina Zeltner (osztrák) találkozó győztese
Férfi 60 kg: nincs magyar induló
66 kg: Őri Felicián-Baruch Shmailov (izraeli), Zámbori Bence-Sebastian Seidl (német)
Péntek:
Női 63 kg: Szabó Franciska-Juul Franssen (holland)
70 kg: Gercsák Szabina-Linda Bolder (izraeli), Breitenbach Anett-Marie Eve Gahie (francia)
Férfi 73 kg: Ungvári Miklós-Georgios Azoidis (görög)/ Marco Maddaloni (olasz) találkozó győztese
81 kg: Csoknyai László- Gasper Jerman (szlovén)/ Jaromir Musil (cseh) találkozó győztese, Krizsán Szabolcs-Vitalii Dudchyk (ukrán)
Szombat:
Női
78 kg: Joó Abigél+78 kg: nincs magyar induló
Férfi 90 kg: Tóth Krisztián és Vér Gábor
100 kg: Cirjenics Miklós
+100 kg: Bor Barna
Vasárnap:
Női és férfi csapatverseny magyar részvétellel
Az előcsatározások mindennap magyar idő szerint 6, az éremcsaták pedig 13 órakor kezdődnek. A kontinenstornát, - akárcsak az Európa Játékokat – a Digisport2 élőben közvetíti.Férfi vízilabda világliga - Vereség a horvátoktól

A világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 15-12-es vereséget szenvedett az olimpiai aranyérmes horvát csapattól a Bergamóban zajló világliga csoportküzdelmeinek szerdai, második fordulójában.

Benedek Tibor együttese - amely a keddi nyitófordulóban 18-8-ra ütötte ki a kínai csapatot - csütörtökön a hatalmas meglepetésre eddig százszázalékos brazil gárdával találkozik. A csoportból mind a négy válogatott továbbkerül a negyeddöntőbe, míg a torna győztese kijut a jövő évi riói olimpiára.

Lang Ádám a Videotonban folytatja

Lang Ádám a bajnok Videoton labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását. A székesfehérváriak szerdán honlapjukon jelentették be, hogy a 22 esztendős válogatott védő három évre írt alá.

"Fiatal kora ellenére rutinos játékos, illeszkedik a klub hosszú távú koncepciójába" - méltatta a Győri ETO-tól érkező új szerzeményt Burcsa Győző klubigazgató.

"A Videoton egy nagy klub, amelyik nagy célokért küzd, és amelyikben szem előtt vagyok a válogatott szempontjából is" - nyilatkozta Lang, aki hozzátette, több új csapattársát is ismeri a válogatottból, ez segíti a beilleszkedését.

A Videoton kedden a szintén Győrből érkező Pátkai Máté szerződtetését jelentette be.