Előfizetés

Felborult egy nyerges vontató a 4-esen, teljes útzár!

Felborult egy nyerges vontató szerdán a 4-es úton Tiszapüspöki és Törökszentmiklós között, a sofőr a roncsba szorult, az útszakaszt teljesen lezárták - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

S. Tóth Anikó elmondta: a baleset a 111-es és a 112-es kilométer között történt, a főutat a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták. A helyszínre törökszentmiklósi és  szolnoki tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei vonultak ki, hogy kiszabadítsák a járműbe szorult sofőrt. A járművezető állapotáról egyelőre nem érkezett információ - tette hozzá a szóvivő.

Újabb rakéták Izraelre

Kedden este újra a Gázai-övezetből induló rakéta csapódott be Izraelben. A tavaly nyári Erős Szikla hadművelet után néhány hónapig hallgattak a fegyverek, az utóbbi hetekben azonban sorozatosan célozzák meg rakétákkal a zsidó államot a palesztin enklávéból. 

Ám ezúttal nem a Hamász indítja a támadásokat, hanem egy az Iszlám Állammal szimpatizáló és annak hűséget fogadó szalafista fegyveres csoportosulás, amelynek nem tetszik a Hamász utóbbi időben tanúsított „engedékenysége” és tárgyalókészsége.

A szalafisták támadásai elsősorban azt a célt szolgálják, hogy meggyengítsék a Gázát uraló Hamász pozícióit és újabb háborút provokáljanak ki Izraellel, amely a támadó kilététől függetlenül válaszcsapással reagál minden rakétatámadásra.

Az izraeli kormányzat mindenek ellenére a Hamászt tekinti felelősnek, mert úgy véli, hogy az általa felügyelt területről indított rakétákért az övezet irányítását és felügyeletét ellátó szervezet, vagyis a Hamász a felelős, neki kell megakadályoznia a szalafisták merényletkísérleteit. 

Újabb hullámokat ver a Wikileaks – francia államfők az NSA célkeresztjében

Publikálás dátuma
2015.06.24. 10:58
Illusztráció: Thinkstock
Botrányt kavart és indulatokat keltett a francia fővárosban a Liberation francia lap internetes változatában megjelent írás miszerint Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). 

A lap állításait a WikiLeaks birtokába került dokumentumokra hivatkozva közölte. A kiszivárogtatásairól elhíresült portál birtokába került egyik titkos dokumentum állítólag az Élyseé-palota több tisztviselőjének telefonszámát, köztük Francois Hollande államfő közvetlen mobilszámát is tartalmazza. Az NSA 2006-2012 között hallgatta le a francia államfőket. De nemcsak őket, hanem minisztereket, más magas rangú kormánytisztviselőket, Franciaország amerikai nagykövetének beszélgetéseit is lehallgatta az NSA.

A Fehér Ház tagadja az újabb állításokat. Washington közölte, az Egyesült Államok nem hallgatja le és nem is szándékozik lehallgatni Francois Hollande francia elnök kommunikációját.

Francois Hollande ma reggelre összehívta a védelmi tanács ülését az ügyben, jelentette a Le Monde mai internetes kiadása.