Újabb hullámokat ver a Wikileaks – francia államfők az NSA célkeresztjében

Publikálás dátuma
2015.06.24. 10:58
Illusztráció: Thinkstock
Botrányt kavart és indulatokat keltett a francia fővárosban a Liberation francia lap internetes változatában megjelent írás miszerint Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). 

A lap állításait a WikiLeaks birtokába került dokumentumokra hivatkozva közölte. A kiszivárogtatásairól elhíresült portál birtokába került egyik titkos dokumentum állítólag az Élyseé-palota több tisztviselőjének telefonszámát, köztük Francois Hollande államfő közvetlen mobilszámát is tartalmazza. Az NSA 2006-2012 között hallgatta le a francia államfőket. De nemcsak őket, hanem minisztereket, más magas rangú kormánytisztviselőket, Franciaország amerikai nagykövetének beszélgetéseit is lehallgatta az NSA.

A Fehér Ház tagadja az újabb állításokat. Washington közölte, az Egyesült Államok nem hallgatja le és nem is szándékozik lehallgatni Francois Hollande francia elnök kommunikációját.

Francois Hollande ma reggelre összehívta a védelmi tanács ülését az ügyben, jelentette a Le Monde mai internetes kiadása. 

Szerző
Témák
wikileaks NSA

Tárgyalóasztalnál a szerb és koszovói vezetés

Brüsszel nem hagy kétséget afelől, hogy a szerb-koszovói viszony rendezése nélkül nem lesz szerb csatlakozás. Kedden Brüsszelben megkezdődött Belgrád és Pristina politikai párbeszédének újabb fordulója. Korábban Catherine Ashton főképviselő közvetített a felek között. 

A szerb média értékelése szerint a találkozó kiemelt jelentőségű. A két miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb és isa Mustafa koszovói kormányfő által vezetett delegációk négy téma kapcsán egyeztetnek, a szerbiai média szerint ezek közül Belgrád számára a legfontosabb a koszovói szerb községek közösségének ügye. Emellett a telekommunikáció, az energetika, valamint a Kosovka Mitrovica-i hídon levő „békepark” kérdése vár gyors megoldásra.

A vajma portál szerint Brüsszeli diplomáciai források a Tanjug szerbiai hírügynökségnek elmondták: Mogherini tudja, irreális elvárás, hogy mindhárom összetett problémára sikerül megoldást találni ezen tárgyalási fordulón, de ragaszkodni fog ahhoz, hogy legalább két kérdésben megállapodás szülessen, a többi esetében pedig a legrövidebb időn belül jelentős előrelépés történjen. Ugyanis a párbeszéd előrehaladásának mértékétől függ Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásai első fejezeteinek megnyitása, Németország pedig ragaszkodik ahhoz, hogy elsőként a Belgrád és Pristina közötti viszony normalizálására vonatkozó, 35. tárgyalási fejezetet nyissák meg.

Szerző

Berlinben a királynő

Kedden este már megérkezett a német fővárosba II. Erzsébet brit uralkodó, ma megkezdi péntekig tartó hivatalos  látogatását. A 89 éves királynő 94 éves férjével, Fülöp edinburghi herceggel  érkezett Berlinbe, ahol a mai nap folyamán Joachim Gauck német elnökkel és Angela Merkel kancellárral egyaránt tárgyal, majd koszorút helyez el a Neue Wache háborús emlékműnél.

A brit uralkodó ötödik alkalommal tett németországi hivatalos látogatást. A ma esti bankettre, amelyre  a berlini Bellevue-palotában kerül sor a német kormány nem épp szokványos módon David Cameron brit miniszterelnököt is meghívta. Ez alkalommal Angela Merkel kancellár kétoldalú megbeszélést is folytat a brit miniszterelnökkel uniós kérdésekről, a tervezett brit uniós referendumról.  

Erzsébet királynő és férje a látogatás utolsó napján ellátogat a brit hadsereg által 1945 áprilisában felszabadított egykori bergen-belseni koncentrációs tábor helyszínére, ahol koszorút helyeznek el az áldozatok emlékművénél.

Szerző