Uniós egyezmény felfüggesztése: Brüsszel magyarázatot vár

Az Európai Bizottság közölte kedden, hogy azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, miért függesztette fel a menekültek más uniós tagállamokból való visszafogadását- írja az atv.hu.

Miután Magyarország technikai okokkal magyarázta lépését más államoknak, az Európai Unió tudni akarja, hogy milyen lépések történtek a probléma megoldására - jelentette a Reuters hírügynökség egy uniós szóvivőre hivatkozva.

"Minthogy a dublini rendelet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya) nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére" - jelentette ki a bizottság egyik szóvivője.

Szerző

Együtt: a kormány leszerepelt emberségből

Az Együtt - Korszakváltók Pártja szerint a kormány leszerepelt emberségből, és folyamatosan árt a magyar nemzeti érdeknek azzal, hogy elszigeteli Magyarországot nyugati szövetségeseiktől.

Az ellenzéki párt arra reagálva juttatta adott ki közleményt, hogy a Belügyminisztérium bejelentette: felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból. Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány veszélyben lévő embereknek nem akar segítséget nyújtani - közölték.

Magyarországra nézve káros, hogy a kormány "ilyen képet fest rólunk nemzetközi szinten, aláássa kapcsolatainkat nyugati partnereinkkel, szembefordítja az országot az európai közösséggel" - tették hozzá.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány Orbán Viktor ismét jobbról akarja előzni a Jobbikot, uszít és tovább élezi a meglévő társadalmi feszültségeket, közben pedig eltereli a figyelmet az egyre mélyülő magyar válságról, a szétvert oktatásról, a hosszú kórházi várólistákról." 

Az Együtt a közleményben leszögezi: nincs szó tömeges visszafogadásról, 2015 első negyedévében Németországban 2952 menedékkérő nyilatkozott úgy, hogy Magyarországról érkezett és 42-en jöttek vissza közülük Magyarországra. A párt azt követeli a kormánytól, hogy az Európai Unió tagállamaival közösen találjon megoldást erre a kérdésre, ne álmegoldásokkal akarjon a rövid távú politikai hasznot szerezni.

Szerző

DK: a kormány kiírta Magyarországot Európából

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány kiírta Magyarországot Európából azzal, hogy technikai okokra hivatkozva, határozatlan ideig felfüggesztette a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazott, a kabinet szánt szándékkal sértett meg egy fontos nemzetközi egyezményt belpolitikai céljai érdekében. Azt írták, Magyarország a legalapvetőbb felelősséget sem vállalja az itt regisztrált menekültekért. A pár száz menekült ellátása és a felelős menekültpolitika helyett a kormány inkább kiteszi a megtelt táblát - fogalmaztak, hozzátéve, a menekültellenes kormányzati politika odáig fajult, hogy veszélybe kerültek a menekültek ellátására szánt magyar EU-s támogatások is.

A DK szerint azonban menekültek később is lesznek, ezért úgy látják a kabinet "magabiztos öngólt rúgott". A Belügyminisztérium kedden jelentette be, hogy technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti "a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását" - a menekültek visszafogadását más uniós országokból - a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Szerző