Előfizetés

Diplomáciai kísérletek Minszk betartatására

Négyes külügyminiszteri találkozót tartottak tegnap Párizsban Francois Hollande francia elnök kezdeményezésére az ukrán válságról. A zárt ajtók mögött zajlott, normandiai formátumú tanácskozáson a francia és a német, illetve az orosz és az ukrán diplomácia vezetője vett részt. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a francia fővárosba indulása előtt úgy nyilatkozott, érdemi előrelépést vár a tárgyalásoktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a párizsi tanácskozás előestéjén telefonon tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és a francia elnökkel, a második minszki megállapodás betartásáról. Orosz jelentések szerint Putyin az ukrán kormányerők támadásainak „azonnal beszüntetését” sürgette, s a válság politikai megoldását szorgalmazta. Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn határoztak arról, hogy jövő év január 1-ig meghosszabbítják az Oroszország ellen a kelet-ukrajnai beavatkozás miatt elrendelt gazdasági szankciókat.

Minszkben összeült tegnap az orosz-ukrán-EBESZ kontaktcsoport is, amely Kijev és a kelet-ukrajnai lázadó erők közötti párbeszédet igyekszik előmozdítani. Humanitárius, politikai, gazdasági és biztonsági kérdésekről egyaránt egyeztettek.

Mindeközben továbbra sem hallgatnak a fegyverek a kelet-ukrajnai fronton, a felek továbbra is egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. Andrij Liszenko, az ukrán elnöki hivatal szóvivője tegnap arról számolt be, hogy egy katona életét veszítette, 12 megsebesült. A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint legalább húsz tűzszünetsértés történt, a szakadárok nehézfegyvereket, rakéta-sorozatvetőt, harckocsikat, aknavetőket, tarackágyúkat is bevetettek. A donyecki és luhanszki szakadárok az ukrán kormányoldalt vádolták.

Clinton továbbra is fölényesen vezet

Valamennyi riválisát fölényesen legyőzné Hillary Clinton, ha most tartanák az amerikai elnökválasztást, derült ki az NBC News és a Wall Street Journal című lap közös felméréséből. A volt külügyminiszter, szenátor, egykori First Lady 60 százalékkal előzi meg demokrata versenytársait, akik eddig bejelentették, hogy indulnának a demokrata elnökjelöltségért. 

Clintonra a megkérdezett 75 százaléka szavazna, míg Bernie Sanders volt vermonti szenátorra 15 százalék, Jim Webb volt virginiai szenátorra és Martin O'Malley volt marylandi kormányzóra csupán 5-5 százalék adná voksát.

A felmérés valamennyi amerikai, nem csupán a valószínű vagy biztos szavazók megkérdezésével készült, de így is jelzi, hogy Bill Clinton volt elnök feleségének nincs igazán komoly kihívója, igaz, a 2008-as elnökválasztás előtt másfél évvel senki nem jósolta volna meg, hogy Barack Obama legyőzi Hillary Clintont az előválasztási kampányban.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogyan alakulna a demokrata-republikánus párharc, s Clinton itt sem találna legyőzőre. Jeb Bush volt floridai kormányzóval szemben a bejegyzett választók kzött 48-40 arányban nyerne,

Scott Walkert, Wisconsin állam kormányzóját 50-37-re verné, de még a népszerű fiatal szenátorral, a floridai Marco Rubióval szemben is 50-40 arányban vezet. A republikánus térfélen Bush 22, Walker 17, Rubio 14 százalékon áll, Ben Carson 11 százalékot érne el, a népes republikánus mezőny egyik további indulója sem érne el két számjegyű eredményt.

Új állampolgársági törvény Ausztráliában

Új állampolgársági törvényt fogadnak el Ausztráliában, megfosztják az ausztrál állampolgárságtól azokat, akik valamilyen terrorszervezethez csatlakoztak, terrorizmussal gyanúsíthatók.

Az új szabályozás vonatkozik azokra, akik külföldön csatlakoztak fegyveres csoportokhoz, de azokra is, akik az ország határain belül cselekedtek hasonlóan. Tony Abbott miniszterelnök szerint ez a Közel-Keleten harcoló, az Iszlám Állam (IS) terrorszervezethez csatlakozott legalább 120 ausztrál felét is érintheti. Múlt hónapban Canberra felhatalmazta a bevándorlási minisztert, hogy visszavonja a terrorizmussal gyanúsított személyek állampolgárságát, de jogi szakértők ezt alkotmánysértőnek minősítették.

Abbott elmondta, az új rendelkezések senkit nem hagynak hontalanul, és az érintetteknek jogukban áll bírósághoz fordulni. Hozzátette, a jelenleg terrorizmusért elítélt kettős állampolgárok száma miatt fontolóra veszik, hogy visszamenőlegesen is hatályt adjanak a szabályoknak, valamint a kizárólag ausztrál állampolgárságú terroristák sorsáról is tárgyalnak.