Előfizetés

Kvótával kecsegtető aranyérem

Hortobágyi Tibor
Publikálás dátuma
2015.06.23. 07:56
Varga Dániel és a válogatott Riót veszi célba a Világligán FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Első komoly nyári megmérettetésére készül a Benedek Tibor irányította férfi vízilabda-válogatott. Az olaszországi Bergamóban mától vasárnapig zajló Világliga szuperdöntő során a győztes máris riói kvalifikációt szerez. A magyar csapat kulcsemberével, Varga Dániellel beszélgettünk a válogatottról.

- Mennyire sikerült átállni a válogatott felkészülésre a bajnokság és a Bajnokok Ligája befejezése után?

- Ha van is fáradtság, az annyira természetes velejárója a válogatott szezon kezdetének, hogy már megszoktuk. Az átállás nagyon könnyen ment, mert a válogatott egyfajta megtiszteltetés, és egy szellemi-lelki kihívás elkezdeni itt a munkát. Továbbá az is megkönnyíti ezt, hogy nagyszerű csapatársakkal és stábbal dolgozhatunk, nagyszerű környezetben.

- Két hete készül együtt a válogatott, hogyan értékeli ezt az időszakot?

- Nagyon nehéz dolga volt Benedek Tibornak az egyensúly megtalálásában, hogy mindent gyakoroljunk, közben fizikailag is felkészüljünk, túl fáradtak se legyünk és technikailag is tudjunk haladni. Továbbá egy új csapatot szeretne építeni a kapitány, hiszen vannak új játékosok a tizenhármas keretben. Ennek ellenére a lehetőségekhez képest a legjobban sikerült ez a két hét.

- Jelenleg hol tart a csapat a teljesítményét nézve?

- Ezt nagyon nehéz megítélni. Azért még sok a hiba, hullámzó a játék, viszont néhány dologban meglepően gyorsan előre tudtunk lépni. Mindez azonban nem számít, mert a lényeg az, hogy az ellenfelekhez képest hol tartunk. Egyelőre az egy felkészülési torna kivételével nem volt komolyabb megmérettetés más ellenféllel, a Világligán viszont láthatjuk majd, hogy a riválisaink hol tartanak.

- A nyár első világversenye vár a válogatottra, milyen érzések vannak Önben a kezdés előtt?

- Ahogy az elmúlt két évben, idén is nagy a várakozás bennem. Viszont minden év más. Közeledünk az olimpiához és a Világligán a győztes már egyből kijut Rióba, így extra tétje is van idén ennek a tornának az előzőekhez képest. Továbbá az új játékosok miatt több dologban is változott a játékunk, így mindenképpen fokozott a várakozás bennem.

- A csoportküzdelmek során Kína és Brazília ellen kötelező a győzelem, de Horvátország már nehezebb falat lehet. A római felkészülési tornán déli szomszédjaink nyertek. Mit vár attól a mérkőzéstől, amely akár a csoportelsőségről dönthet?

- A papírforma valóban ezt mutatja, de a brazilok abban a furcsa helyzetben vannak, hogy még nem is játszottak azzal a csapattal egyelőre, amellyel a Világligára érkeznek. Gondolok itt elsősorban a honosított játékosokra. Ezért nem tudom, hogy mire számítsak ellenük. Kínáról pedig még ennyi információm sincs. Ez azonban csak annyiban érdekes, hogy nehezen képzelem el, milyen meccset játszunk majd velük. Azzal viszont egyetértek, hogy őket mindenképp meg kell verni. A horvátok elleni összecsapás valóban a csoportelsőségről dönthet, azonban nekünk kettős célunk van a Világligán. Az első, hogy meccsről meccsre fejlődjünk, hiszen a két hét alatt igazi tétmeccsünk még nem volt. Igazából az sem gond, ha nem elsőként jutunk a negyeddöntőbe, hiszen kieső nincs, és a Világliga-győzelemhez az utolsó három mérkőzést kell megnyerni.

- A Világligát az új, kísérleti szabályok alapján, kisebb pályán játsszák. Miben volt más a felkészülés, hiszen a világbajnokságon majd újra „nagypályán” kell szerepelni?

- Eléggé más a kispályás játék. A felkészülésben azért jelent némi módosítást azzal, hogy több a támadóidő, több mozgásra van lehetőség, hamarabb kerülünk a kapu elé, így azt gondolom, egy magyar csapatnak alapvetően előny kell, hogy legyen a kisebb pálya. Most a Világliga a feladatunk, az elmúlt két hétben a világbajnokság szót nem is nagyon használtuk, már csak azért sem, mert lépésről lépésre kell haladni.

- Ha jól értem, akkor a Világligára mindenképpen olimpiai szemüvegen keresztül tekintenek, és az első helyre koncentrál a csapat, hiszen a győztes már kvótát szerez Rióba.

- Valóban dupla hasznot jelentene, ha megnyernénk a Világligát. Az elmúlt két évben egyaránt döntőt játszottunk, de sajnos nem sikerült győzni és nem is voltunk annyira közel az aranyéremhez, úgyhogy ezért is fontos lenne most nyerni, illetve az extra jutalom miatt is.

- Az elmúlt két évben a szerbek akadályozták meg a magyar válogatottat a Világliga-sikerben. Készültek ellenük külön is?

- Nem készültünk külön sem a szerbekre, sem a horvátokra és senki másra sem. Azt vallom, hogy ha ilyen kevés időnk van a felkészülésre, mint most volt, akkor csak magunkkal szabad foglalkoznunk. Majd a világbajnokság előtti időszak már inkább ellenfél specifikusabb lehet.  Én jelenleg attól vagyok boldog, ha azt látom, hogy jól játszik a csapatunk.

A Világliga szuperdöntőjének programja:
A csoport:
Brazília, Magyarország, Kína, Horvátország
B csoport:
Ausztrália, Szerbia, Egyesült Államok, Olaszország
Kedd:
Szerbia–Egyesült Államok 16
Magyarország–Kína 17.20
Brazília–Horvátország 18.40
Ausztrália–Olaszország 20
Szerda:
Brazília–Kína 16.
Magyarország–Horvátország 17.20
Ausztrália–Egyesült Államok 18.40
Szerbia–Olaszország 20.
Csütörtök:
Szerbia–Ausztrália 16.
Magyarország–Brazília 17.20
Kína–Horvátország 18.40
USA–Olaszország 20.
Péntek: Negyeddöntők
Szombat:Elődöntők
Vasárnap:Döntő, bronzmeccs
A magyar érdekeltségű mérkőzéseket a Digisport 1 élőben közvetíti.Európa Játékok: Ungvári kiesett

Publikálás dátuma
2015.06.23. 07:54
Fotó: Szalmás Péter
Nem jutott az elődöntőbe az ökölvívó Ungvári István a Bakuban zajló Európa Játékokon. A 49 kilogrammos kategóriában versenyző magyar bunyós egyhangú pontozással szenvedett vereséget az orosz Bator Szagalujevtől.

A sportlövőknél a Zwickl-Veres Kata, Péni István összetételű légpuska vegyes csapat a hetedik helyen zárt, míg légpisztolyban Nemes Adrienn és Jambrik István kettőse a 15. lett. S bár nem szerzett riói kvótát Péni, a 18 esztendős versenyző elmondta: a bakui tapasztalatokra lehet építeni.

Fotó: Szalmás Péter

Fotó: Szalmás Péter

„Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, kellően kiegyensúlyozottan lőttem, csupán amiatt van bennem hiányérzet, hogy nem tudtam olimpiai kvótát szerezni”- fogalmazott a mob.hu-nak a sportlövő, aki azt is elárulta, miben kell még fejlődnie. „Némi versenyrutinra még mindenképp szükségem van a legjobbak közt, mint ahogy a mentális felkészülésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetnem”- mondta Péni.

Fotó: Szalmás Péter

Fotó: Szalmás Péter

A tegnapi nap még tollaslabdában voltunk érdekeltek. Sárosi Laura 2:1-re legyőzte a lengyel Grudzinát, s megszerezte a magyar küldöttség első sikerét a tollaslabda-versenyeken. A pécsi Multi Alarm sportolója ma a bolgár Zetcsiri ellen lép pályára. Ám nemcsak egyéniben győzött a fiatal hölgy, hanem Krausz Gergely oldalán párosban is.

A duó könnyedén győzte le a görög Petrosz Tentasz, Irini Tenta alkotta kettest, így ma a francia Mittelheisser, Fontaine páros ellen lépnek pályára. A férfiaknál egyéniben 2:0-s vereséget szenvedett Krausz Gergely a belga Tan Yuhantól.

Meddig tart a „kupaősz”?

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.06.23. 07:53
Egyelőre a Fradi és a Videoton számára sem reménytelen a helyzet… FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Nehéz eldönteni, irigyeljük vagy sajnáljuk azt a négy magyar futballcsapatot – Videoton, Fradi, MTK, Debrecen -, amely érintve volt tegnap az európai kupasorsoláson. Ami a kontinens együtteseinek óriási esély, az nekünk rendszerint gyötrelem - tavalyelőtt az a csúfság is megesett, hogy a mieink számára már júliusban véget ért a „kupaősz”.

No de hessegessük el az utóbbi években ránk ragadt pesszimizmust: majd most! Az említett négy klub képviselői hétfőn délben a svájci Nyonban szoronghattak, várva a hírt, a selejtezőben andorrai, litván, luxemburgi, netán észt riválist sodor az útjukba a sors.

Nem örülnek a hollandok

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Go Ahead szurkolói eufóriában törtek volna ki, amikor kiderült, hogy a Fradit kapják ellenfélként. S nemcsak azért, mert – amint a közösségi oldalakon olvasható hozzászólásokból kiderült – nagyon erős ellenfélnek tartják a budapesti zöld-fehéreket. Kivált azt nehezményezik, hogy a visszavágóra nem kísérhetik el kedvenceiket, hiszen azt a találkozót zárt kapuk mögött játsszák.

A második bajnoki címét begyűjtő Videoton történetesen Wales és Feröer-szigetek felé nézelődik, hiszen a The New Saints-B36 Tórshavn párharc győztesével találkozik.

A Vidi – amely az elmúlt három idényben (2012-13) a magyar csapatok közül egyedüliként élte túl az augusztust - tulajdonképpen jól járt, hiszen elkerülte a szlovák bajnok Trencínt, a többi a július 14-15-i, valamint a 21-22-i találkozón derül ki. Ahogy a fehérváriak honlapján olvashattuk, egyik mérkőzésére sem kell klubkártya a belépőjegy megváltásához.

A labdarúgó Európa-liga három magyar indulója már az első selejtezőkörben elkezdi a küzdelmeket a második számú kontinentális kupában. A Ferencváros a holland másodosztályú bajnokságba kieső Go Ahead Eagles otthonában kezd, míg a Debrecen a montenegrói Sutjeska, az MTK pedig a szerb Vojvodina ellen itthon rajtol.

„A holland együttesek általában játszós futballal próbálnak meg eredményeket elérni – mondta klubja honlapján a válogatott Gera Zoltán. - Biztos vagyok benne, nem lesz egyszerű a dolgunk, de nem lehet más célunk, mint hogy legyőzzük őket, és mi jussunk tovább. Előnyt jelenthet, hogy idegenben kezdjük a párharcot, az azonban hátrány, hogy a visszavágón a zártkapus büntetés miatt nem segíthetnek minket a szurkolóink.”

Érdekes, hogy a holland „sasok” közel sem saját jogon harcolták ki a kupaszereplést, egyszerűen az ölükbe pottyant. Az övék volt ugyanis a második legsportszerűbb együttes, s mivel a Twente pénzügyi okokból visszalépett, a Go Ahead Eagles-ön volt a sor. Amennyiben továbbjut, a kupagyőztes Ferencváros a Balzan (máltai)–Zeljeznicar (bosnyák) párharc győztesével találkozhat.

Kanta József szerint a lehető legnehezebb ellenfél jutott az MTK-nak, amely a szerb liga negyedik helyén végző Vojvodinával csap össze, siker esetén pedig készülhet a Spartaks Jurmala (lett)–Buducnost Podgorica (montenegrói) csata nyertese ellen. Már az első körben montenegrói rivális jutott a negyedik magyar kupacsapatnak, a Debrecennek.

A Sutjeska mindössze három ponttal zárt a bajnok Rudar mögött odahaza, ennél érdekesebb, hogy Niksic városának csapatában nevelkedett a korábbi Loki-kapus, Vukasin Poleksic, valamint az AS Romában és a Juventusban is megforduló Mirko Vucinic. Ha a DVSC megoldja az első feladatot, Lettországba vagy Írországba utazhat, hiszen a Skonto Riga–St. Patrick's Athletic ütközet győztese várhat rá.

Magyarok Európában
Bajnokok Ligája, második selejtezőkör
The New Saints (walesi) vagy B36 Tórshavn (feröeri)–Videoton(Július 14-15. és július 21-22.)
Európa-liga, első selejtezőkör
Debrecen–Sutjeska Niksic (montenegrói)
Go Ahead Eagles (holland)–Ferencváros
MTK–Vojvodina (szerb)(Július 2. és július 9.)