Előfizetés

Ők lehetnek a Videoton ellenfelei

A feröeri B36 Tórshavn vagy a walesi The New Saints csapatával találkozik a magyar bajnok Videoton FC a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Az európai szövetség (UEFA) nyoni székházában hétfőn rendezett sorsoláson eldőlt az is, hogy Bernard Casoni vezetőedző együttese idegenben kezd. Az első mérkőzésre július 14-én vagy 15-én, a visszavágóra pedig egy héttel később kerül sor.

Megoldás a görög válságban? Az EU-biztos optimista

Publikálás dátuma
2015.06.22. 14:33
Pierre Moscovici. FOTÓ: Ed Jones/Getty Images
Az athéni kormány megállapodási javaslatai az államcsőddel fenyegető görög adósságválság ügyében "jó irányba mutatnak, egy megállapodás alapjait jelenhetik, de ez azt jelenti, hogy van még miről tárgyalni" - mondta hétfőn Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági biztosa az Europe1 francia kereskedelmi rádióban adott interjúban.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vasárnap, egy nappal az euróövezeti vezetők hétfői válságtanácskozása előtt Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia miniszterelnökkel és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel folytatott telefonbeszélgetésen tett új javaslatot a törlesztési válság megoldására. "A görög kormány, azt hiszem, végre megértette, hogy konkrét és erős ellenjavaslatokat kell benyújtania" - mondta az EU-biztos.

Moscovici emlékeztetett arra, hogy a görög adósságválság miatt már több alkalommal is tartottak nagyon fontosnak minősített rendkívüli uniós csúcstalálkozót, de "ezúttal ez döntő lesz". "Görögország és az euró sorsa jelentős részben ma dől el" - fogalmazott a biztos néhány órával azelőtt, hogy az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei  asztalhoz ülnek, a csúcsvezetők pedig este tárgyalnak a kérdésről.

A rendkívüli csúcs oka, hogy az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, s ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Ez utóbbira a trojka azonban csak akkor hajlandó, ha a görög kormány vállalja, hogy hiteles és fenntartható gazdasági szerkezeti reformot valósít meg, a következő években növeli az elsődleges (vagyis a kamatterhek nélkül számított) államháztartási többletét a GDP arányában, fokozatosan kivezeti a bőkezű kiegészítéseket a nyugdíjrendszeréből, valamint egységesebbé teszi - az emelés jegyében - jelenlegi, "széttöredezettnek" minősített áfarendszerét.

A találkozóval kapcsolatos pozitív érzéseket Michel Sapin francia pénzügyminiszter is osztja, aki az RFI rádióban "színvonalasnak" nevezte a vasárnapi athéni előterjesztést.

Hollande a tartós megállapodás híve
Francois Hollande francia államfő "átfogó és tartós megállapodást" sürgetett hétfőn Görögország és a hitelezői között az államcsőddel fenyegető adósságválság ügyében, egy "részleges vagy időben korlátozott" megegyezés helyett."Nem akarok részleges vagy időben korlátozott megállapodást. Az átfogó és tartós megállapodás mellett vagyok" - mondta hétfőn a francia elnök újságírónak. Hozzátette: "Franciaország mindent meg fog tenni, hogy a tárgyalások végén megszülessen a megállapodás".
A kérdésre, hogy mi fog történni, ha hétfő este sikertelenül zárulnak a tárgyalások, Hollande így válaszolt: "az alapok olyanok, hogy a következő napokban lehetséges megállapodás". "Előrelépések mutatkoztak a tárgyalásokban, új javaslatok születtek. Megállapodásra kell jutnunk" - tette hozzá. "Franciaország és Németország tisztában van azzal, hogy Görögországnak az eurózónában kell maradnia, és hogy Görögországnak további javaslatokat kell tennie egy tartós megállapodás érdekében" - hangsúlyozta a francia államfő.  

 

Gránátokkal utaztak, lebuktak - Fotók

Publikálás dátuma
2015.06.22. 14:06
FOTÓK: police.hu
Robbanóanyaggal való visszaélés bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárást a rendőrség három férfi ellen, akik szombaton robbanóanyagot szállítottak az autójukban - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján.

A rendőrök a 8101-es úton Óbarok és Szárliget között ellenőriztek két gépkocsit és az azokkal közlekedő három férfit: egy 38 éves csákvári, egy 43 éves dunaharaszti és egy 26 éves budapesti lakost. Az eljárás során fémkereső eszközt, repeszgránátot, páncéltörő gránátot, kézigránátokat, aknákat, lőport, engedélyköteles fegyvereket és több száz éles lőszert foglaltak le.

A tiltott haditechnikai eszközöket a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának átadták. A gyanúsítottak arra hivatkoztak, hogy hobbiból gyűjtötték a robbanóanyagot. A három férfit a rendőrök bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat.