Előfizetés

Románia nem viccel, újabb fejest kaptak el korrupció-gyanúval

Publikálás dátuma
2015.06.20. 10:03
Bukarest/Thinkstock
Bírósági felügyelet alá helyezte a román legfelső bíróság Andrei Chilimant, Bukarest leggazdagabb kerületének liberális polgármesterét péntek éjszaka, aki ellen bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés és befolyással való üzérkedés gyanújával indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Bukarest hat kerületének mindegyike több mint negyedmillió lakossal rendelkezik, közülük a legnagyobb, mintegy negyedmilliárd eurós költségvetésből a főváros elit negyedének számító, Chiliman vezette első kerület gazdálkodik. A DNA szerint a harmadik mandátumát töltő polgármester rendszeresen "részesedést" követelt azoktól a cégektől, amelyekkel a városháza szerződést kötött: a szerződések értékének 7-15 százalékára rúgó csúszópénz egy része állítólag a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) jutott.

Az ügyben a DNA ploiesti részlege nyomoz, amely Victor Ponta kormányfő házi őrizetben lévő sógorának, Iulian Hertanunak és a miniszterelnök egyik barátjának, Sebastian Ghita szociáldemokrata parlamenti képviselőnek és hírtelevízió-tulajdonosnak az ügyleteit felgöngyölítve derített fényt a bukaresti első kerületi polgármesteri hivatalnál zajló állítólagos törvénytelenségekre.

A DNA szerint a bukaresti első kerületi polgármesteri hivatalnál a PNL egykori kincstárnoka, Vlad Moisescu kezelte a csúszópénzeket, amelyek 30 százalékát állítólag a polgármester kapta, a többit pedig a sötét ügyletekben közreműködő városházi alkalmazottak között osztották szét. Úgy tudni, a feketén szerzett pénzből Sebastian Ghita kormánypárti tévéjének és a B1 jobboldali hírtelevíziónak is juttattak reklámmegrendeléseket, hogy "békén hagyják" Chilimant.

Az ügyészek azt állítják, a több millió eurónyi csúszópénz tíz százaléka jutott a PNL pártkasszájába, de az ügy nemcsak az illegális pártfinanszírozás gyanúja miatt kényes: a DNA szerint a Moisescu által irányított bűnszövetkezet politikusoktól is csúszópénzt gyűjtött be, akik 2004 és 2008 között gyakorlatilag "megvásárolták" az államtitkári és más tisztségeket Calin Popescu Taricanu, akkori PNL-elnök kormányában.

Ezek az információk azokban a nyilvános ügyészségi iratokban szerepelnek, amelyekkel a DNA a vádlottak előzetes letartóztatásának szükségességét indokolta a szabadságjogok korlátozásáról intézkedő bírónál, aki azonban az előzetes letartóztatás helyett csak bírósági felügyeletet rendelt el. A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak megszabott időközönként jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

Szakadás a katalán nacionalistáknál

Szakadás történt a katalán nacionalistáknál, 37 év után elválik egymástól a Konvergencia és Unió (CiU) konzervatív koalícióját alkotó két párt.

A Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) és a Katalán Demokratikus Unió (UDC) szakítását Josep Rull, a CDC koordinátora jelentette be, Artur Mas tartományi kormányfő, a CiU vezetője nem volt jelen. Noha mindkét tömörülés híve annak, hogy tartsanak skót mintára függetlenségi népszavazást, az UDC mérsékeltebb, s megelégedne azzal, hogy Katalónia lazább kötelékkel, de része maradjon Spanyolországnak. Artur Mas ugyanakkor nem adja fel terveit, ha pártja többséget szerez a szeptember 27-én esedékes tartományi választáson, akkor Madriddal és az Európai Unióval is tárgyalni akar az elszakadásról. A két katalán párt tárgyalást kezd a vagyonmegosztásról, át kell alakítani a helyi kormányzatot, s szeptemberben már külön-külön indulnak a helyi voksoláson.

Fenyeget és ígér Putyin

Oroszországgal nem lehet az ultimátumok nyelvén beszélni, jelentette ki Vlagyimir Putyin pénteken a szentpétervári gazdasági fórumon.

Az orosz államfő szerint nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok lépései provokálhatnak ki hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt. "Nem a helyi konfliktusok, hanem a világméretű döntések váltják ki a hidegháborút, mint például Washington egyoldalú, 2002-es kilépése a rakétavédelmi rendszereket korlátozó nemzetközi egyezményből, az ABM-szerződésből. Ez valóban olyan lépés, amely a fegyverkezés újabb hulláma felé tol bennünket, és megváltoztatja a globális biztonsági rendszert", fogalmazott. Putyin arra reagált, hogy Washington csütörtökön azzal vádolta Moszkvát, a délkelet-ukrajnai "felkelők" támogatásával új hidegháborút provokál ki.

Az orosz elnök állította, hogy a Szovjetunió szétesése után a nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok eufórikus hangulatba kerültek és ahelyett, hogy jószomszédi kapcsolatokat építettek volna ki a volt tagköztársaságokkal elkezdték bekebelezni a szabadnak vélt geopolitikai területeket, anélkül, hogy tekintettel lettek volna ezen országok érdekeire.

Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az ukrajnai válság dacára Oroszország nyitott az együttműködésre a nyugattal, de az ultimátumokat nem fogadja el.